Zaterdag 04/02/2023

Lieveld, het Surinaamse geheim van Sunair Oostende

Oostende speelt vanavond heenwedstrijd halve finale Korac-beker tegen Estudiantes

OOSTENDE.

EIGEN BERICHTGEVING

Vanavond speelt Oostende waarschijnlijk een van de belangrijkste partijen uit haar bestaan. De kustploeg ontvangt Estudiantes Madrid in de halve finale van de Korac-beker. Volgens Eric Struelens is de tweede ploeg uit de Spaanse hoofdstad een haalbare kaart voor de Oostendenaars.

Dat de ploeg van coach Bauermann het zo ver schopte op het Europees toneel, is volgens heel wat spelers voor een niet te versmaden deel de verdienste van John Lieveld, de man die de ploeg fysiek klaarstoomt. "Het kan toch geen toeval zijn dat we zeer regelmatig de maat van onze tegenstanders hebben genomen naar het einde van de wedstrijd toe", meent Ronny Bayer. "We zijn gewoon allemaal conditioneel een stuk sterker geworden. Dat kan je op rekening van onze fysical trainer stellen. Ik denk trouwens dat elke ploeg in de toekomst verplicht zal zijn om met zo iemand te werken."

In tegenstelling tot wat sommigen denken, is Lieveld niet door Dirk Bauermann uit Duitsland meegebracht. "Ik ben begonnen als fysical trainer en verantwoordelijke voor de revalidatie bij voetbalclub KV Oostende", aldus de 52-jarige Surinamer. "Op een bepaald moment kreeg ik Jean-Marc Jaumin en ook Barry Mitchell in behandeling, toen die ook langdurig geblesseerd waren. Daardoor kwam ik in contact met Mister V. en zo kwamen er besprekingen met coach Bauermann. Het klikte meteen. Eigenlijk is er met mij net het omgekeerde gebeurd dan met de fysieke begeleider van Ajax Amsterdam. Hij kwam immers uit het basketbal."

Nochtans was basketbal geen onbekende voor Lieveld, die bij dokter Vrijens aan de Gentse universiteit zijn diploma als dokter in de sport en bewegingswetenschap haalde. "Suriname heeft een bevolking van amper 400.000 mensen, maar die zijn zeer sportminded. Je moet maar eens kijken hoeveel Surinamers het gemaakt hebben in het Nederlandse voetbal. Naast voetbal en atletiek is basketbal er ook erg populair. Ik heb zelf op recreatief niveau gebasket en ik werd begeleider van de Surinaamse basketbalploeg. Bovendien heb ik me beroepshalve ook in allerhande teamsporten verdiept."

Lieveld kwam algauw tot de vaststelling dat de conditie van de Oostendse spelers verre van optimaal was. "Het was zeer belangrijk dat ik van meet af aan carte blanche kreeg om aan het conditioneel peil van de ploeg te werken. De coach is een man die, in tegenstelling tot heel wat andere coaches, in staat is te delegeren."

De metamorfose die een speler als Daniël Goethals onderging was spectaculair. "Ik stelde vast dat de vetontwikkeling van Daniël te hoog lag", zegt Lieveld. "We hebben een plan opgesteld om daaraan te werken. Dat gebeurde in samenwerking met Goethals' vrouw en de coach. Maar in de eerste plaats was er de sterke wil van Goethals zelf nodig om de gestelde doelen te bereiken. Hij heeft enorm hard gewerkt om die 15 kilogram kwijt te geraken."

Lieveld, die nog steeds aan de slag is bij KV Oostende, weet beter dan geen ander dat er fundamentele verschillen bestaan tussen voetbal en basketbal. "Basketbal is een hoog intensieve sport. Je hebt dan ook andere trainingssystemen nodig. Bovendien heb ik een nieuwe benadering van de conditietrainingen ingevoerd. Meestal worden suicides (heen en weer sprinten tussen verschillende lijnen op het veld, nvdr) gelopen, die 45 tot 60 seconden duren. Daar ben ik van afgestapt. Ik grijp terug naar korte, maar zeer intensieve acties. Die duren nooit meer dan 15 seconden."

"Bij Sunair geef ik 2 tot 3 keer krachttraining per week. Daar wordt gewerkt aan snelheid, maar ook aan wendbaarheid en lenigheid. Natuurlijk discussieer ik ook vaak met Bauermann, maar die man heeft volledig vertrouwen in mij. Het spreekt ook voor zich dat we de trainingen plannen en aanpassen aan de intensiteit en de frequentie waarmee wordt gespeeld."

"Misschien kan het wat vreemd overkomen, maar ik laat de groep zeer veel met water werken. Aquafitness en -jogging staan heel regelmatig op het programma. De spelers staan daar wel kritisch tegenover, maar zij voelen ook wel dat de methodes vruchten afwerpen. Ik durf beweren dat een speler als Bayer 20 tot 30 procent meer kracht heeft ontwikkeld in de loop van dit seizoen. En als ik dan complimenten krijg van zo'n speler, die nu toch al meer van 15 jaar op het hoogste niveau meedraait in het Belgische basketbal, dan geeft dat toch veel voldoening."

Hoe is het ondertussen met de geblesseerde Jaumin? "Ik kan je wel zeggen dat Jean-Marc last had van zijn rug", verzekert Lieveld. "Hij heeft trouwens ook twee trainingen bij Oostende gemist. Natuurlijk heeft die absolute topmatch van vanavond ook wel meegespeeld in zijn beslissing om af te zeggen voor de nationale ploeg. Niet onbegrijpelijk overigens, want dit is toch het hoogtepunt in de loopbaan van de meeste van de spelers hier."

Lieveld brengt ten slotte ook goed nieuws voor bondscoach Van den Bosch. "Ik ben ervan overtuigd dat Thomas Van den Spiegel, als hij blessurevrij blijft natuurlijk, er volgend seizoen weer zal staan. Thomas heeft in de eerste plaats veel last gehad van een aanslepende knieblessure. Daarnaast is hij nog erg jong. Daardoor is hij pas nu begonnen aan een gedegen krachttraining. Daarenboven is hij het type van de slanke atleet, met lange spieren. Het zou totaal onverantwoord zijn bij dit type speler op een korte periode veel spiermassa te doen bijkweken. Dat vraagt tijd. Thomas zal daar na het seizoen, in de dode periode, hard aan werken samen met mij. Geloof me dat hij echt niet lui is. Hij heeft veel talent en ik verwacht hem op vrij korte termijn weer op een hoog niveau." Guy Reynaerts

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234