Dinsdag 22/06/2021

VRT

Liesbet Vrieleman moet vrede brengen op VRT-nieuwsdienst

Liesbet Vrieleman vertrok eind maart bij VIER en VIJF, waar ze als programmadirecteur aan de slag was. Beeld Tim Dirven
Liesbet Vrieleman vertrok eind maart bij VIER en VIJF, waar ze als programmadirecteur aan de slag was.Beeld Tim Dirven

De VRT heeft haar witte merel om de rust terug te brengen op de nieuwsredactie: Liesbet Vrieleman keert na bijna vijf jaar terug naar de openbare omroep als algemeen hoofdredacteur.

Paul Lembrechts mag dan nog maar een paar maanden aan de Reyerslaan rondlopen, als nieuwe grote baas laat hij er geen gras over groeien. Een week nadat hij algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers zijn C4 gaf, kon hij de journalisten al een nieuwe baas voorstellen.

Met Liesbet Vrieleman krijgen de journalisten vanaf volgende week woensdag meteen een oude bekende terug: tussen juni 2009 en augustus 2011 was ze al algemeen hoofdredacteur van de VRT, om dan over te stappen naar VIER en VIJF waar ze programmadirecteur werd.

De keuze voor de 39-jarige Vrieleman is een keuze voor vertrouwen: als hoofdredacteur genoot ze bij het gros van de VRT-nieuwsredactie veel steun. Toen ze in 2009 op de nieuwsvloer werd aangekondigd als de nieuwe algemeen hoofdredacteur, klonk er zelfs spontaan applaus wegens het prima werk dat ze de jaren daarvoor had geleverd bij onder meer Koppen en Volt en als hoofdredacteur verslaggeving.

Tijdens haar twee jaar aan de absolute top van de nieuwsdienst waren er ook nauwelijks negatieve echo's over haar te horen. Tijdens die korte periode had ze nog niet echt een visie kunnen ontplooien, maar organisatorisch bleek ze erg sterk. Ze kon keihard uit de hoek komen als het moest, maar als people manager slaagde ze erin de rust te bewaren op de vaak woelige nieuwsdienst waar men al eens durft vechten voor enkele minuten op het scherm. Met Vrieleman kon je op een open manier praten over wat er op de lever lag. Het tegenbeeld van Rademakers dus, die zijn onderdanen vaak zelfs niet aankeek als hij hen in de gang passeerde.

Net zoals veel journalisten vorige week een fles zullen hebben ontkurkt op het vertrek van Rademakers, zal er om die reden opnieuw gedronken worden op de komst van Vrieleman. Een rondvraag bij enkele VRT-journalisten leerde alvast dat ze uitkijken naar haar komst. Met als rode draad: Vrieleman is de geknipte vrouw om rust te brengen op de VRT-nieuwsdienst en het vertrouwen tussen redactie en hoofdredactie te herstellen. "Ze kan iets en ze kan verenigen!", sms'te een VRT-journalist. "Iemand die het huis kent en toch met een frisse blik kan kijken", vond een collega.

Die frisse blik zal ook nodig zijn om de redactie te hervormen. Op de nieuwsdienst liggen plannen op tafel om alles grondig te hervormen, waarbij het digitale een veel belangrijkere rol zou gaan spelen. Door de vijandigheid tussen Rademakers en zijn redactie was dat plan gedoemd te mislukken. Een vertrouwensfiguur als Vrieleman aan het hoofd kan ingrijpende hervormingen wel doorvoeren.

Veel geruchten

Hoe lang Vrieleman en de VRT al contact hadden met elkaar, is niet duidelijk. De voorbije jaren werd ze al verschillende keren opnieuw aan de VRT gekoppeld omdat haar passage als programmadirecteur bij VIER en VIJF niet altijd van een leien dakje liep - de cijfers vielen tegen, het programmaschema kampte met hiaten. Toen ze bekendmaakte haar contract bij de zenders niet te verlengen en eind maart te vertrekken, werd ze in het geruchtencircuit aan verschillende media gekoppeld. Canvas deed even de ronde, maar dat bleek een loos gerucht. Concreet werd het wel bij Het Laatste Nieuws, waar er een verbintenis was om als nieuwe algemeen hoofdredacteur aan de slag te gaan. De samenwerking liep enkele weken geleden spaak, waarop de krant teruggreep naar haar eerste keuze Isabel Albers. Meteen kwam Vrieleman opnieuw op de mediamarkt.

Na het ontslag van Rademakers vorige week dook haar naam meteen op als mogelijke opvolger, maar Vrieleman ontkende dat toen in alle toonaarden. Al voegde ze er wel aan toe dat ze veel sms'en had gekregen over die vacature. Gisteren wou Vrieleman niet meer reageren. Zelfs de eigen nieuwsdienst moest het met de obligate quote in het persbericht doen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234