Zondag 26/01/2020

Liekendael versus Thily in zaak-Cools

Familie Cools krijgt inzage in Agusta-dossier

Luik / Brussel.

Eigen berichtgeving

De procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, Eliane Liekendael, heeft zopas beslist dat de familie van André Cools volledige inzage krijgt in het strafdossier inzake Agusta en Dassault. Die stap wijst er op dat de hoogste parketmagistraat van het land de mogelijkheid openlaat dat de corruptiedossiers Agusta en Dassault in verband zouden staan met de moord die in juli '91 op de Luikse PS-topman werd gepleegd.

De beslissing van Liekendael staat ook duidelijk haaks op de houding van de Luikse procureur-generaal Anne Thily. Die weigert niet alleen de familie Cools inzage te geven in het dossier van de moord. Thily verbiedt de familie en haar raadsman ook elke toegang tot alle andere Luikse strafdossiers die, meer nog dan Agusta of Dassault, samenhangen met de moord op Cools. De advocaat van de familie Cools vroeg in het verleden al herhaaldelijk aan de Luikse procureur-generaal om inzage te krijgen in het dossier van de gestolen aandelen (dat momenteel in behandeling is voor de Luikse correctionele rechtbank) en dat over corruptie op het kabinet van minister Van der Biest (momenteel aanhangig voor het Luikse hof van beroep).

In een brief aan de minister van Justitie wijst de advocaat van de familie Cools, Mr. Georges Dehousse, nadrukkelijk op de onbegrijpelijke houding van de Luikse PG Anne Thily in deze aangelegenheid. Zij weigert immers om de familie van het slachtoffer inzage te verstrekken in het dossier van de moord op Cools terwijl haar korpschef bij het Hof van Cassatie Liekendael dezelfde familie wel inzage geeft in een 'aanverwant' dossier zoals Agusta of Dassault.

Overigens is het Luikse parket op alle niveaus ook consequent in deze zaak. Strafprocedures zoals het dossier over het kabinet-Van der Biest en dat over de gestolen aandelen, waarin deels ook dezelfde betichten voorkomen als in het dossier-Cools, werden op het Luikse justitiepaleis over de gehele lijn van elkaar losgekoppeld en apart behandeld. Dat heeft tot gevolg dat de familie van André Cools en ook zijn destijds bij de moord zwaargewonde vriendin in al deze procedures als slachtoffer of burgerlijke partij niet aan bod kunnen komen. Maar om coherent te blijven met de recente beslissing van het parket-generaal van Cassatie, kan het Luikse parket-generaal nu, logisch gezien, niet anders meer dan de familie Cools nu ook inzage geven in alle Luikse dossiers die draaien rond de affaire-Cools.

Walter De Bock

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234