Zaterdag 18/01/2020

Liekendael verdrijft begroting van politieke agenda

Het 'geestelijk testament' dat Eliane Liekendael, procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, woensdag uitsprak, heeft de Wetstraat luid en duidelijk bereikt. De liberale fractieleiders Patrick Dewael (VLD) en Didier Reynders (PRL) vroegen gisteren in de plenaire kamerzitting een reactie van regering en parlement. In een repliek noemde premier Dehaene de uitspraken van de procureur-generaal 'ongepast'.

brussel.

eigen berichtgeving

De premier besloot zijn antwoord met de vraag aan het parlement om volgende week de door Liekendael geviseerde herziening van grondwetsartikel 151 onverkort goed te keuren. Het leverde hem op alle banken een krachtig applaus op. Voor Dehaene hadden sprekers van nagenoeg alle partijen - enkel het Vlaams Blok juichte de kritiek op Octopus toe - al lucht gegeven aan hun ontzetting over plaats en inhoud van de kritiek van de procureur-generaal.

Woensdag had de met pensioen vertrekkende Liekendael het besluit van haar laatste rekwisitoor bij Cassatie aangegrepen om de resultaten van het Octopus-overleg de grond in te boren. Ze noemde de hervorming van politie en justitie "overhaast" en bijgevolg een "gevaar voor de rechtsstaat". Volgens de procureur-generaal heeft de politiek zich niet te moeien met de onafhankelijkheid van 's lands magistratuur.

Meer nog dan over de boodschap zelf, verbaasden de kamerleden zich gisteren over de plaats waar ze verwoord werd, met name het Agusta/Dassault-proces. "Het is bevreemdend dat een procureur-generaal het requisitoir in een proces waar toppolitici terechtstaan gebruikt om een dergelijke politieke boodschap te verkondigen", zei Patrick Dewael, die de zaak aankaartte. Samen met Didier Reynders verklaarde hij zich wel voorstander van een parlementair forum waar de magistratuur haar grieven te berde kan brengen. De kamercommissie Justitie lijkt daarvoor de meest aangewezen plaats.

De meeste andere sprekers op de kamertribune sloten zich daar bij aan. Onder meer Geert Bourgeois (VU), nauw betrokken bij het Octopus-overleg, hekelde de "onwaarheid" in het betoog van Liekendael. "De grondwetsherziening beoogt net de onafhankelijkheid van de magistratuur in de wet te verankeren", zei hij. Bovendien is er in de bevoegde commissie al ruim tijd uitgetrokken om met de magistratuur van gedachten te wisselen, en "in tegenstelling tot wat Liekendael beweert, zijn de magistraten op verschillende niveaus wel degelijk vragende partij voor de wijziging van artikel 151".

Op de SP-banken liet men de kans niet voorbijgaan om naar aanleiding van de uitspraken van Liekendael meteen het hele Agusta/Dassault-proces in vraag te stellen. "Dit proces wekt de indruk een afrekening van de gerechtelijke macht met de wetgevende te zijn," hekelde fractieleider Louis Vanvelthoven. De SP'er vond bovendien dat "deze commentaar van een oude gefrustreerde dame" eigenlijk geen parlementair debat behoefde.

Opvallend afwezig in het kamerdebat was justitieminister Tony Van Parys (CVP). Zijn absentie was des te opmerkelijker omdat ook eergisteren al de justitiehervorming veel aandacht kreeg in de diverse interpellaties. Het was premier Dehaene zelf die, namens de regering, Liekendael krachtig terechtwees. "Het klopt dat in onze rechtsstaat de scheiding der machten essentieel is", voerde hij aan, "maar het is het parlement dat het kader schept waarin de justitie werkt. Het is niet omdat dat kader honderdvijftig jaar nagenoeg ongewijzigd is gebleven, die bevoegdheid is gewijzigd." Dehaene beloofde het parlement de tekst van Liekendaels betoog ter beschikking te stellen via zijn justitieminister.

Zo hoog als Liekendael zichzelf op de politieke agenda plaatste, zo diep is de stilte in de Kamer over het Agusta/Dassault-proces. De discrepantie tussen het ongemeen harde requisitoir van Liekendael en de lijdzaamheid waarmee ze eerder enkele kroongetuigen uit de SP-top liet passeren, is evenwel ook in de Wetstraat niet onopgemerkt gebleven. Maar om hardop politieke conclusies uit het proces te trekken wordt tot nader order gewacht op het eindoordeel van het Hof van Cassatie.

Bart Eeckhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234