Zaterdag 14/12/2019

Liekendael noemt nieuwe strafwet voor ministers 'onrustbarend'

In plaats van een serene afhandeling van seksklachten tegen ministers dreigt de nieuwe wet op de strafrechtelijke aansprakelijkheid van ministers juist een toevloed aan mediatieke schandalen rond het onderwerp met zich te brengen. En dat hebben de politieke verantwoordelijken zelf op hun geweten. In haar tweede, tevens laatste mercuriale bij de opening van een nieuw gerechtelijk werkjaar liet Eliane Liekendael, procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, eens te meer van zich horen.

Brussel.

eigen berichtgeving

De wet in kwestie, die door Liekendael nauwgezet juridisch werd ontleed, is nog niet van kracht tijdens het lopende Agusta/Dassault-proces maar wordt dat wel voor alle strafbare feiten die zich sinds 1 juli jongstleden hebben voorgedaan. Belangrijkste nieuwigheid is dat het gerecht een heel eind autonoom kan speuren naar vermeende misdrijven door ministers gepleegd. Enkel voor een aanhouding en voor de uiteindelijke conclusie uit het gevoerde onderzoek - doorverwijzing naar de rechtbank of buitenvervolgingstelling - moet de bevoegde procureur-generaal nog vooraf 'verlof' krijgen van de Kamer van volksvertegenwoordigers. Die laatste gaat vervolgens na of het dossier niet hoofdzakelijk op politieke gronden is gestoeld dan wel "onregelmatig, willekeurig of onbeduidend" blijkt. Nieuw is verder dat de hoven van beroep, en niet langer Cassatie, over de zaak gaan. Voor feiten gepleegd in de uitoefening van het ambt is dat steeds het hof van beroep van Brussel, voor feiten daarbuiten het hof van de plaats van het gebeurde.

"Of het vereiste voorafgaande verlof een goede dan wel een slechte regeling is, zal afhangen van de parlementsleden die ze zullen toepassen", zei Eliane Liekendael. Maar over één ding was ze nu al formeel-negatief: dat de Kamer dit verlof ook moet verstrekken wanneer de procureur-generaal uit is op een buitenvervolgingstelling van de minister. Ook in die gevallen moet het dossier dus naar de voltallige Kamer, met lekken naar de buitenwereld als evident gevolg.

Liekendael maakte gewag van "recente" klachten tegen ministers die op drijfzand bleken te berusten. "Mijn beroepsgeheim verbiedt me jammer genoeg deze boekdelen sprekende voorbeelden te geven." Toch kan ook het leven van ministers "losbandig blijken zonder dat er sprake is van enig strafbaar feit. Soms kan men markies de Sade belijden zonder door de banbliksems van Justitia te worden getroffen. Ik durf nauwelijks te denken aan de voor de betrokkene rampzalige publiciteit die het gevolg zou zijn van de mededeling van het dossier aan de Kamer van volksvertegenwoordigers".

Het was niet de enige bedenking die de topmagistrate had. Ze zei nog te vrezen dat een minister die vervolgd wordt voor feiten gepleegd buiten zijn functie aan die procedure kan ontsnappen door ontslag te nemen. De gewone onderzoeksmagistraten van eerste aanleg zouden het dossier dan overnemen. Volgens Liekendael moet de zaak in zo'n geval echter aanhangig blijven bij het bevoegde hof van beroep.

Overigens komt het volgens de nieuwe wet enkel de procureur-generaal toe om aanvullende onderzoeksverrichtingen te vragen aan de aangestelde onderzoeksraadsheer. En dat, aldus Liekendael, botst dan weer met de straks van kracht wordende wet-Franchimont...

Pol Deltour

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234