Donderdag 28/10/2021

Liekendael belooft bijkomend onderzoek op Agusta-proces

Johan Delanghe, de vroegere kabinetschef van Claes, slaagde er gisteren in van procureur-generaal Eliane Liekendael de toezegging te krijgen dat er in de loop van dit proces nog bijkomend onderzoek zal verricht worden naar niet opgehelderde betalingen door Agusta van 11 miljoen frank aan de holding nv Malmedy in de Nederlandse Antillen. Sommigen vermoeden dat dit een spoor kan zijn in de richting van andere politieke partijen zoals de PSC.

Brussel.

Eigen berichtgeving

Delanghe vroeg ook om bijkomend onderzoek naar een consultantcontract dat een concurrent van Agusta, het Franse staatsbedrijf Aérospatiale, op 3 november '86 in verband met het helikoptercontract afsloot met de Belgisch/Franse lobbyfirma Europavia. Die werd destijds in Brussel geleid door de bekende CVP-figuur Armand Dupont en de prominente PSC-generaal Jack Lefebvre. Het gerechtelijke onderzoek legde voor die andere politieke filière in dit defensiedossier totnogtoe opvallend weinig ijver aan de dag. Delanghe wees er op dat deze lobby nochtans bijzonder actief was en in betwiste omstandigheden ook nog na de toewijzing van het contract aan Agusta met nieuwe voorstellen op de proppen kwam.

Willy Claes weerde zich opnieuw als een duivel in een wijwatervat. Na de kwestie-Lummen ging het deze keer over de vraag of Claes op zondag 8 januari '89 Agusta-baas Teti apart ontvangen had. De Limburgse SP-topman betoogde dat er op zijn agenda van die bewuste zondag hoegenaamd geen tijd te vinden is waarop die 'conspiratieve' ontmoeting kon plaatsgehad hebben. Claes speelde die zondagmiddag tot 13 u. piano in het BRTN-programma De Zevende Dag en bezocht daarna een Brussels restaurant. Het vliegtuig met Teti steeg al kort na 16 u. op richting Milaan. De voorzitter van het Hof hield het droogjes bij de opmerking dat er toch wel een half dozijn personen - zowel van Claes' ministerie als van de kant van Agusta - getuigden dat het gesprek Claes-Teti die dag wel degelijk heeft plaatsgehad.

Ook de Franstalige kopstukken in de beklaagdenbank werden gisteren ondervraagd over een bijeenkomst die volgens het Openbaar Ministerie in verband staat met smeergeld van Agusta maar die volgens sommigen van hen nooit heeft plaatsgehad. Twee PS-getuigen, medebetichte François Pirot, destijds rechterhand van partijvoorzitter Spitaels, en Alain Van der Biest herinneren zich dat Spitaels tijdens een schorsing van het partijbureau in maart-april '89 in het bijzijn van Coëme aan hen meedeelde dat er een geldaanbod was vanwege Agusta. Spitaels zei dat een dergelijke bijeenkomst nooit heeft plaatsgevonden. Pirot hield gisteren echter voet bij stuk. Coëme beweert dat hij zich het incident niet herinnert.

Dat elke herinnering aan André Cools vooral bij Spitaels en Coëme de adrenaline steevast de hoogte in jaagt, bleek gisteren opnieuw. De voorzitter van het Hof confronteerde hen met verklaringen van Philippe Moureaux, in '88-89 vice-premier voor de PS en ook nauw gelieerd André Cools. Moureaux maakte in de loop van het onderzoek melding van een gesprek dat hij begin '89 voerde met Spitaels en Coëme. Daaruit bleek voor hem dat ze toen erg bevreesd waren voor het uitlekken van het smeergeldcircuit van Agusta. Daarover ondervraagd vonden Spitaels en Coëme er gisteren niet beter op dan hun ex-collega en partijgenoot Moureaux af te schilderen als een man die geestelijk totaal ten onder is gegaan aan de moord op zijn geestelijke vader in het Luikse. (WDB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234