Dinsdag 26/10/2021

Achtergrond

Liegt Alexandru Caliniuc over de laatste uren van Sofie Muylle omdat hij zich schaamt? Of is er een andere reden?

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Alexandru Caliniuc zegt niet veel. En wat hij zegt, klopt dikwijls niet. Zo is er geen enkele aanwijzing voor het feit dat hij Sofie Muylle aantrof bij de waterlijn, zoals hij maandag nog volhield tijdens zijn ondervraging. Wel integendeel. Zijn advocaten wilden dan weer weten hoe het DNA van Wouter C., de vriend, onder de nagels van Sofie Muylle beland was.

Tijdens zijn ondervraging maandag beweerde beschuldigde dat hij Sofie — Zsofia zoals hij zelf zegt — dichtbij de waterlijn aantrof en haar dan “wel een half uur lang” richting staketsel trok. Afgaande op het getuigenis van de speurders van de federale gerechtelijke politie van West-Vlaanderen klopt dat niet. “Een wandelaar vond het levenloze lichaam van Sofie Muylle onder een houten terrasconstructie op het strand van Knokke. Op 43 meter van dat staketsel stelden wij een eerste ‘omwoeling’ op het strand vast. Op die plek zagen we een sleepspoor in de richting van de opening in de strandnetten onder het staketsel”, getuigde hoofdinspecteur Frederic Petitjean. “Van een sleepspoor dichter bij de waterlijn was echter geen sprake.”

Gelijklopend met dat sleepspoor vonden de speurders steeds dezelfde schoenafdrukken van “klassieke herenschoenen, met de hielen richting dijk en de tenen richting zee”. Wouter C., de vriend van Sofie Muylle, droeg die nacht dat type schoenen. “Maar de afdruk van zijn schoenen was niet compatibel”, dixit hoofdinspecteur Petitjean. De schoenen die beschuldigde Alexandru Caliniuc die nacht droeg, zijn nooit teruggevonden.

Bloesje binnenstebuiten

Andere vreemde vaststelling betreft het bloesje dat Sofie Muylle die avond en nacht droeg. Alexandru Caliniuc zegt dat hij enkel het zand van dat kledingstuk verwijderde, vooraleer hij haar rokje omhoog deed en panty en string naar beneden trok. De speurders van het lab stelden vast dat het bloesje opgetrokken was én binnenstebuiten gekeerd.

Alexandru Caliniuc Beeld Photo News
Alexandru CaliniucBeeld Photo News

Petitjean en zijn collega’s toonden tijdens hun getuigenis nog een hele reeks foto’s van hoe ze het slachtoffer aantroffen. Wat meteen opviel, waren de verwondingen in het aangezicht van Sofie Muylle. Beschuldigde keek al die tijd amper op en fixeerde vooral de tippen van zijn schoenen. “Hij voelt zich zeer beschaamd en weet zich geen houding te geven”, legde zijn advocaat Pieter Filipowicz uit. Is dat ook de reden voor zijn grote en kleine leugentjes? Of zit daar meer achter.

De deskundigen van het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) die nadien aan het woord kwamen, legden uit dat ze op het lichaam van het slachtoffer erg veel DNA van beschuldigde aantroffen. Wegens het aangetroffen sleepspoor, zocht het NICC naar eventuele sporen op de polsen van het slachtoffer. Op haar rechterpols werd in een mengprofiel inderdaad met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid het DNA van de beschuldigde ontdekt. Hetzelfde bleek het geval op haar bloesje ter hoogte van de oksels.

Overal DNA

De deskundigen toonden dat er nog meer swabs genomen zijn op het lichaam van Sofie Muylle. Ter hoogte van de hals, nagels, haren, mond, vagina, anus, knieën en kledij. Het DNA-profiel van Caliniuc werd gevonden op haar nylonkousen en rok, meer bepaald in enkele vlekken sperma. Verder ook op de string. Tenslotte waren de vaginale en anale wissers positief.

Het team deskundigen van het NICC. Vlnr. Kyra Lunstroot, Sofie Vanpoucke, Charlotte Aelbrecht en Karolien Van Dyck. Beeld Photo News
Het team deskundigen van het NICC. Vlnr. Kyra Lunstroot, Sofie Vanpoucke, Charlotte Aelbrecht en Karolien Van Dyck.Beeld Photo News

De discussie over de doodsoorzaak is voor woensdag — er staan dan niet minder dan vier wetsdokters en drie toxicologen op de agenda — maar weet dat bij de aanvang van het onderzoek door één van hen geopperd werd, dat het slachtoffer door smoring om het leven kwam. “Er werd geen aanwijzing gevonden van intense druk met een handschoenen, sjaal of ander textiel op het gezicht”, getuigde textiel- en vezelexperte Kyra Lunstroot. “Het is echter zo dat er stoffen zijn die weinig vezels afgeven. Dus zo’n contact helemaal uitsluiten, kan niet.” Collega Charlotte Aelbrecht — DNA-deskundige bij het NICC — vond rond de mond van het slachtoffer wel DNA van Alexandru Caliniuc.

In de loop van het onderzoek en maandag ter terechtzitting, verklaarde beschuldigde dat hij Sofie Muylle zowel vaginaal als anaal verkracht heeft. Zoals gezegd, op die plekken gaven de vaginale en anale wissers positief resultaat voor mannelijk DNA. Maar — pech — door de massale aanwezigheid van vrouwelijk DNA werd dat “ondergesneeuwd”, zoals case officer David Roelant het later op de dag noemde. Gelukkig vond men bij het NICC ook elders nog meerdere spermasporen terug. “Al die stalen leverden ons een enkelvoudig Y-profiel op dat overeenstemt met dat van de verdachte. Of met dat van iemand uit zijn vaderlijn”, zei Charlotte Aelbrecht.

De verdediging wees op het feit dat er niet alleen DNA van Caliniuc werd aangetroffen, maar ook van Wouter C., de vriend van Sofie Muylle. En niet zomaar om het even waar. Er zat er bijvoorbeeld onder haar nagels, iets wat vaak voorkomt bij het afweren tijdens een schermutseling. “Over het type contact kan ik geen uitspraak doen”, zei DNA-deskundige Aelbrecht, “maar het wijst niet noodzakelijk op een schermutseling”. Aanklager Céline D’have wist over welk soort “schermutseling” het ging. Ze liet snel noteren dat het koppel diezelfde nacht nog “nauw lichamelijk contact” had in de taxi op weg naar Knokke. Zo “nauw” zelfs dat de chauffeur hen vroeg op te houden en dreigde hen uit zijn taxi te zetten.

Vlnr. Case officer David Roelant en onderzoeksrechter Koen Wittouck. Beeld Photo News
Vlnr. Case officer David Roelant en onderzoeksrechter Koen Wittouck.Beeld Photo News

Woensdag getuigen naast wetsdokters en toxicologen ook de psychiaters. Na de middag staat onder meer Wouter C. op het programma.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234