Dinsdag 24/11/2020

De mol

"Liegen voor een spelletje mag best"

Bahador, Pieter en Lloyd.Beeld BELGA

De kogel is door de kerk, de mol is uit zijn molshoop gekropen. Lloyd Vermeulen neemt 27.665 euro mee naar huis in het populaire VIER-programma De mol. Pieter de priester is de schijnheilige Judas die we nauwelijks durfden te verdenken. 

"Natuurlijk wil ik graag de mol zijn", zei Pieter strak in de camera. Op dat moment was alles wat hij zei nog van een onwaarschijnlijke eerlijkheid, toen in de selectierondes. Hij heeft zijn zin gekregen. "De mol zijn is een stoute droom waarvan je denkt dat het nooit zou kunnen", vertelt hij ons achteraf. "En ik ben best trots op mijn mollenwerk. Stiekem toch wel."

Volgens hem was zijn huzarenstukje de Mexican stand-off in aflevering vijf: terwijl iedereen loslopend wild werd, bleef net de mol gevrijwaard van elke kogel. "Het was niet de leukste proef om te mollen, want ik moest mijn emoties volledig uitschakelen", vertelt Pieter. "Iedereen die daar stond, vond ik oprecht een fijn mens. Maar ik heb gedaan wat ik moest doen: in de eerste stilte die er kort viel, zaaide ik wantrouwen. Ik wist zelf trouwens niet wie pasvragen had of niet, dus dat maakte het voor mij ook een oprecht spelletje. Dat niemand me toen heeft neergeschoten, maakt voor mij dat die opdracht als mol 100 procent geslaagd was."

Volgende week, in aflevering negen, kunnen we kijken wáár Pieter precies heeft gemold – en waar winnaar Lloyd én 'verliezer' Bahador hem op het spoor kwamen. Toch mochten we al weten dat Pieter meteen een van Lloyds hoofdverdachten was. 

Twijfel tot het einde

"Zelf mol je ook wel hier en daar", zegt de trotse Lloyd. "Maar ik deed nooit bewust alles in het honderd lopen. Als dat toevallig wel gebeurt, is dat natuurlijk enkel goed nieuws."

Hij twijfelde tot op het bittere einde. Zelfs na het chatten met de mol, en de tips van Pascale, was de laatste vragenlijst nog geen vanzelfsprekendheid. "Ik ga er niet om liegen: je moet geluk hebben om dit spel uit te spelen. Onderweg werden er af en toe wel wat van mijn vermoedens bevestigd. Maar alles begint op den duur verdacht te lijken: de manier waarop iemand zijn vingers per ongeluk houdt 
 alles. Ik dacht nog steeds: Het zal toch potverdekke niet Baha zijn zeker? Het verbaast mij nu nog dat Pieter al die tijd dat dubbelleven heeft geleid. De mol heeft het geniaal aangepakt."

"Ik ben ook wel enigszins trots, ja", geeft Pieter toe. "Het was heerlijk om de laatste weken de polls te zien binnenlopen, waar ik steevast bij de minst verdachten hoorde. Dan ben je vanbinnen zo'n fier als een gieter, maar dat mag je aan niemand laten zien."

De vraag die natuurlijk op ieders lippen brandt: waarom vloekte Pieter de priester zo veel? Doet hij dat elke dag? "Néén! Ik schrok er eerlijk gezegd een beetje van. Maar ik heb het al vaker gezegd: je moet zelf maar eens boven zo'n waterval gaan hangen. Je zult verschieten wat er uit je eigen mond komt."

(Lees verder onder de foto)

Bahador, Pieter en winnaar Lloyd.Beeld BELGA

En wat vond de kerkgemeenschap van zijn deelname? "Onverdeeld positief! Ze vonden dat ik goed overkwam. Ook mijn leerlingen godsdienst engeschiedenis vonden het heel fijn dat ik meedeed. De les begon steevast met een ondervraging, polsend of ik de mol was. Iedereen die het mij ooit heeft gevraagd, heb ik lachend geantwoord."

"Niemand neemt het mij kwalijk dat ik moet liegen voor een spelletje", zegt Pieter over zijn schijnheilige mollengedrag. "Ik ben in het dagelijkse leven ook een spelletjesmaniak. Maar mocht ik bijvoorbeeld het geld niet aan het tehuis hebben gegeven bij de Mexican stand-off, dan hadden mijn leerlingen mij dat wel kwalijk genomen. Wij zijn zelf verbonden aan een goed doel in Zuid-Afrika, en ook zij hadden mij dat niet in dank afgenomen. Liegen voor een spelletje mag, maar je mag je authenticiteit niet verliezen."

Lloyd krijgt na het ontmaskeren een prijzenpot mee van 27.665 euro: niet niks, zeker niet voor een student. "Ja, wat ga ik met dat geld doen? Goede vraag. Een reisje maken en de rest opzijzetten voor later, zeker? Maar beloofd is beloofd: een deel van mijn geld gaat naar het goede doel van bij de Mexican stand-off. Voor alle andere kandidaten geef ik zeker nog een feestje. Maar dat wel na mijn examens dan." (lacht)

Een carrière in de media zit er voor geen van beiden in, al kan Lloyd niet meer buitenkomen zonder te worden herkend. "Ja, ik heb wel wat oneerbare voorstellen gekregen", zegt hij lachend. "En in de frituur namen mensen foto's van mijn bestellingen omdat ze dachten dat ik daar tips in had verstopt. Zo ver zou het toch nóóit gaan? Ik droom al van een carrière in de geneeskunde sinds ik een echt klein manneke was – ongeacht hoe het met mijn studies is gesteld. Neen, dat zou ik nooit opgeven voor een programma op televisie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234