Dinsdag 17/05/2022

ArbeidsmarktDiscriminatie

Liefst geen Kelly of Britney? Dan sturen veel uitzendbureaus iemand anders

Wie een job zoekt bij een interimkantoor kan maar beter Anne dan Kelly heten. Beeld ANP
Wie een job zoekt bij een interimkantoor kan maar beter Anne dan Kelly heten.Beeld ANP

Krijgen Kelly en Britney minder kansen dan Anne en Sarah? Uit een experiment in het VTM-programma Ze zeggen dat blijkt van wel. Negen van de tien uitzendbureaus gingen probleemloos in op de vraag om geen kandidaten met een voornaam eindigend op een ypsilon te sturen naar een opdracht voor een event met stijlvolle hostessen. ‘Zulke namen zijn niet per se marginaal, laten we ze volks noemen’, klonk het bij een van de uitzendbureaus.

Redactie

Januari 1999. Vlaanderen was in de ban van Britney Spears, ‘Hit me Baby one more Time’ werd een monsterhit. Dicht tegen de millenniumwissel kregen Kevin en Jorian er in Dilsen-Stokkem een zusje bij dat onder druk van papa Erik, arbeider en getrouwd met huisvrouw Nicolette, Britney werd genoemd. In ons land lopen er onder invloed van het Amerikaanse popfenomeen 306 Britneys rond. Studente toegepaste psychologie Britney Vanhaelen (20) had graag een andere voornaam gehad. “Britney klinkt stevig en wild, terwijl ik vrolijk en lief ben. De naam Louise had beter bij mijn persoonlijkheid gepast. Ik heb stage gelopen in een woon-zorgcentrum en toen zeiden de bewoners ook al dat ik geen ‘Britney’ was. Overigens word ik meestal ‘Brit’ of ‘Britje’ genoemd, enkele papa blijft volharden in ‘Britney’.”

Dat voornamen die eindigen op een ypsilon iets zeggen over je sociale afkomst, heeft Nederlands onderzoek aangetoond. “Gerrit Bloothooft en David Onland gingen na hoe de namen die Nederlandse ouders gaven aan hun kinderen tussen 1982 en 2005 samenhing met hun opleidingsniveau en inkomen”, zegt professor arbeidseconomie Stijn Baert. “Namen uit het Engels voorspellen dat je van minder goede komaf bent. Vaak gaat het om namen die eindigen op ‘y’, zoals Kimberley, Kelly, Davy en Danny. Anne, Wouter, Daan en Thomas voorspellen daarentegen dat je ouders hoogopgeleid zijn.”

Noël Maes (72), auteur van het boek Voornaam voor het leven, bevestigt. “Je mag het niet generaliseren, maar namen op een ‘y’ worden niet vaak gegeven aan kinderen uit de hoogste klasse. Anderzijds gaan sommige voornamen al zo lang mee, dat ze hun kwalijke connotatie kwijt zijn. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werden Amerikaanse namen als Johnny en Ronny erg populair; intussen zijn er Johnny’s die het ver hebben geschopt en is die bijklank verdwenen. Namen als Kelly en Kimberly werden in de jaren tachtig gegeven onder invloed van Amerikaanse series. Misschien kijken we daar straks ook niet meer echt van op.”

Statistische discriminatie

In het programma stuurt presentator Andy Peelman honderd solliciatiebrieven met de naam Laura Peeters en honderd met Britney Tersago. Beide profielen worden ongeveer even vaak uitgenodigd en afgewezen, een significant verschil is er niet. Maar wanneer de programmamakers tien uitzendbureaus contacteren met de vraag om hostessen te zoeken voor een stijlvol evenement, gebeurt er wel iets opvallends. Negen van de tien kantoren zien geen graten in de vraag van de opdrachtgever om geen hostessen te sturen met een naam die eindigt op een ypsilon. Een van de kantoren doet er zelfs een dikke schep bovenop: “We gaan dat soort namen niet marginaal noemen, maar het is toch volks, hé.”

De uitzendkantoren bezondigen zich aan wat arbeidseconomen ’statistische discriminatie’ noemen. “Dat wil zeggen: werkgevers proberen op basis van wat ze op een cv zien staan dingen af te leiden die ze niet kunnen zien”, zegt Baert. “Concreet: een naam waar sommigen het label ‘marginaal’ op kleven, kan ertoe leiden dat werkgevers denken dat ze met iemand van minder goede komaf en met minder discipline te maken hebben. Hier speelt hetzelfde mechanisme als leeftijdsdiscriminatie: men gaat ervan uit dat een ouder iemand niet mee is met moderne technologie, gewoon omdat dat bij mensen van hogere leeftijd vaker het geval is dan bij jongeren.”

Ook arbeidsexpert Jan Denys heeft het over discriminatie. “Dit kan onder geen beding, ook al staat ‘naam’ niet vermeld in de discriminatiewet”, zegt hij. “Het valt op dat bij de sollicitatiebrieven in het experiment nauwelijks verschil werd geconstateerd, terwijl onderzoeken aantonen dat dit wel nog vaak het geval is wanneer de sollicitant bijvoorbeeld ‘Mohamed’ heet. Bij die uitzendbureaus is het resultaat des te opvallender. Kelly en Kimberly worden niet geassocieerd met allochtone kandidaten en daardoor zijn de alarmbellen totaal niet afgegaan, terwijl het toch klaar is dat alleen op basis van competenties mag geselecteerd worden.”

Ze zeggen dat, VTM, dinsdag 20.40 uur

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234