Vrijdag 18/10/2019

Liefmans-gamma krijgt moderne invulling

Ceci n'est pas une

Kriek

Liefmans is een naam als een klok in het Belgische bierwereldje. De naam staat voor kwaliteit, excentriciteit en traditie. Sedert 1679. Denk maar aan Liefmans Goudenband, een mythisch merk. Hoe kon dit bedrijf, misschien wel één van de sterkste biermerken, ooit failliet gaan?

En toch is het gebeurd, einde 2007. Twee jonge ondernemers hadden het zieltogende bedrijf overgenomen van de vorige eigenaar, Yvan De Splenter van de Riva-brouwerij. Ze hadden echter niet alleen de merken, maar ook het sociaal en fiscaal passief overgenomen. Dat heeft hen na vijf jaar uiteindelijk de das omgedaan, ondanks forse maar wat late inspanningen van Fortis. Vandaag is de museumbrouwerij in Oudenaarde, thuisbasis van de Liefmans-bieren, in handen van het succesvolle Duvel-Moortgat.

We vernamen tijdens een persconferentie hoe Michel Moortgat dit deel van ons Belgisch bierpatrimonium in stand wist te houden. Hij verdient een pluim, net zoals Jan Toye van Palm die Rodenbach van de ondergang heeft gered. Michel Moortgat heeft het afgelopen jaar goed gebruikt om het Liefmans-merk flink af te stoffen, en de pareltjes (Liefmans Oud Bruin, Goudenband en Kriek) te bewaren. Over Fruitesse echter geen woord, Abdis abdijbier moest het afleggen tegen Maredsous, en Lucifer en Straffe Hendrik werden verkocht.

Fruitbier

Maar het meest opvallende is dat hij niet meer van een Kriek wil horen. Liefmans staat nu voor een fruitbier, tout court. Dit is een blend van verzuurd bleek bier, gerijpt op verse krieken, dat versneden wordt met 25 procent natuurlijke fruitsappen van aardbei, framboos, krieken, vlierbessen en bosbessen. Dit nieuwe bier wordt gepresenteerd in een mooi wijnglas op hoge voet. De biercodes worden totaal verlaten, het is een regelrechte aanval op de witte wijntjes die de dames zo graag tot zich nemen op zonnige terrasjes. Toch slim van Moortgat om zo zijn eigen terrein af te bakenen, en niet de zoveelste rosé te maken, waar het bier toch sterk doet aan denken. Rosé is trouwens het enige fruitbier dat momenteel lekker draait. Het zorgt er zelfs voor dat de cijfers bij Hoegaarden weer in orde zijn, en ook bij Wittekerke, het merk dat het eerst met een roséversie kwam, haalt men zijn targets dankzij het rosébier op basis van witbier met een tikkeltje zuur foederbier.

Misbruikte naam

Wat gebeurt er dan met de aloude Liefmans Kriek? Aan dit bier verandert niets, het wordt enkel omgedoopt tot Liefmans Cuvée Brut. Waarom die naamsverandering? Eigenlijk heeft een Liefmans Kriek biertechnisch beschouwd niets te maken met een geuze-kriek. Het brouwproces vertrekt van een totaal ander basisbier. Bij Liefmans is dat verzuurd bier, dat overigens opnieuw zoals vroeger gist in de open gistkuipen van de in ere herstelde brouwerij. De basis bij kriek-lambiek daarentegen is lambiek, een brouwsel van tarwe en mout dat spontaan vergist is en in eiken tonnen zit waaraan men krieken toevoegt. Bij Liefmans rijpen de krieken op het verzuurde bier (dat van gemengde gisting is) in cuves, dus niet op eik. Vandaar ook de naam Cuvée, terwijl Brut staat voor de getemperde zoetheid van het bier. Door komaf te maken met 'Kriek' als benaming, maakt Moortgat duidelijk dat kriek-lambiek niet de basis is. 'Kriek' werd al te vaak misbruikt als naam, vele commerciële fruitbieren hebben immers helemaal geen lambiek meer als basis maar vaak gewoon witbier.

De Liefmans Goudenband ten slotte is een prachtig versnijbier en het neusje van de zalm: het kan onbeperkt ouder worden. Het kreeg enkel een nieuwe verpakking. Een verstandige keuze, want het is een van onze meest emblematische bieren en het staat in de top vijf van elke echte bierliefhebber.

Al bij al hebben de mensen van Duvel-Moortgat in korte tijd een moderne invulling gegeven aan het Liefmans-gamma. Dat haalde nooit een hoge omzet, maar het is een heel belangrijk deel van ons bierpatrimonium. De prachtige site in de Aalststraat aan de Schelde ligt er weer fris bij, en ook voor de dorstige toerist is er goed nieuws. In de zomer zullen er terrasjes staan aan de Schelde en kunnen wandelaars en fietsers het nieuwe fruitbier bij Liefmans proeven. En een goede cateraar zal voor feesten zorgen. De bedoeling? Een commercieel trekpaard creëren, zonder afbreuk te doen aan de gevestigde waarden. n

Door Liefmans Kriek te herdopen in 'Cuvée Brut', maakt Moortgat het onderscheid met kriek-lambiek

museumbrouwerij

Vandaag is de museumbrouwerij Liefmans in Oudenaarde (foto links) in handen van Duvel-Moortgat.

Liefmans fruitbier

• Alcoholgehalte: 4,2 vol. % alc

• Uitzicht: Mooie lichtrode kleur, de zachte moussering doet denken aan een kir royal.

• Smaak en afdronk: Verfrissend zoet, de vruchten zijn vrij goed herkenbaar (kriek, bosbessen, aardbeien, frambozen) en ze drogen langzaam op in de mond.

• Foodpairing: Dit is een fruitige doordrinker, ideaal als aperitief maar beslist ook heerlijk in een sabayon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234