Dinsdag 20/04/2021

Liefdesvirus nu ook al vermomd als viruswaarschuwing

De Filippijnse politie zat zondag de vermoedelijke maker van het computervirus 'ILoveYou' op de hielen. Dat legde donderdag wereldwijd miljoenen computers plat en zorgde wellicht voor miljarden frank schade. Het gaat om een 23-jarige studente van een Filippijnse computerschool. Haar arrestatie laat wel nog even op zich wachten, omdat er zondag geen enkele rechter bereikbaar was om een aanhoudingsbevel te schrijven. Ondertussen duiken ook allerlei varianten op van 'ILoveYou', die men vandaag bij het heropstarten op de werkcomputer kan verwachten.

Brussel

Eigen berichtgeving / Persagentschappen

Cathy Galle

De Filippijnse politie kwam de vermoedelijke dader vrijdag al op het spoor met behulp van het Amerikaanse FBI en Interpol. De maker opereerde onder de codenaam 'Michael' en werd vrijdag en zaterdag nauwlettend in de gaten gehouden. Ondertussen had de politie genoeg gegevens verzameld om tot een arrestatie over te gaan. Alleen een rechter vinden die op een zondag een aanhoudingsbevel wou schrijven, bleek een probleem te zijn. De politie besliste dan maar, om de studente te blijven volgen in de hoop dat het nodige document vlug zal volgen.

Toch blijft er nog onduidelijkheid over de identiteit van de dader. Een Zweedse computerexpert zei afgelopen weekend bewijzen te hebben dat een achttienjarige Duitse uitwisselingsstudent in Australië verantwoordelijk was voor het liefdesvirus. De Australische federale politie onderzoekt de zaak nog. Maar het FBI zei gisteren er vrij zeker van te zijn dat de Filippijnse studente de echte dader is.

Over de echte schade die het liefdesvirus aanrichtte, is nog onduidelijkheid. De BBC zei gisteren dat 45 miljoen computers wereldwijd besmet zijn en dat het prijskaartje kan oplopen tot 10 biljoen dollar (440 miljard frank). China komt er wellicht nog het best van af. Aangezien de meeste bedrijven vorige week een weekje dicht waren, bleef de schade in het Aziatische land voorlopig beperkt tot een honderdtal computers. Computerexperts en alle media proberen nu zoveel mogelijk Chinezen te waarschuwen om maandagmorgen geen 'ILoveYou'-mails te openen.

Experts waarschuwen de komende weken ook voor allerhande varianten van het virus. Het FBI gaf gisteren een lijst vrij met een aantal varianten, met de aanlokkelijke meldingen in de subjectline: ILoveYou, Loveletter, Joke, Mothers Day Order Confirmation, Important! Read carefully en zelfs Virus Alert! en Dangerous Virus Warning. Vooral de twee laatste baren antivirussoftwaremakers zorgen. Ze roepen dan ook iedereen op om een onverwachte mail met attachment niet te openen. Ondertussen ligt een vraag op eenieders lippen: waarom getroost iemand zich de moeite een virus te creëren dat in een mum van tijd de hele computerwereld op zijn kop zet en bovendien nog eens heel wat schade aanricht? "We kunnen dezelfde vraag stellen over hackers", zegt Brian Martin, hoofd van de veiligheidswebsite Attrition.org. "Sommige virusmakers doen het puur voor de fun, om te zien hoe ver hun creatie geraakt voor die onderschept wordt. Meestal egotrippers die behoefte hebben aan zoveel mogelijk aandacht. Maar de meeste makers doen het voor de technische uitdaging en delen hun ervaring enkel met andere virusmakers. Het is hen om hun geloofwaardigheid in het wereldje te doen. De meeste virussen worden dus gelukkig niet op de hele wereld losgelaten. " Of een virusmaker nu wel of niet over een geniaal brein en bergen creativiteit beschikt, daarover verschillen de meningen van computerexperts nog. Sommige experts menen namelijk dat er om een virus te maken enkel wat technische kennis nodig is. Experts zijn het er wel over eens dat de maker van 'ILoveYou' zelf serieus geschrokken moet zijn van zijn prestatie. Brian Martin: "Hij had wellicht geen flauw benul van de schade die zijn uitvinding kon veroorzaken toen hij het op het internet losliet. Dat is nu net het gevaar. Wat begint als een spelletje van een egotripper, kan uitlopen op een wereldwijde chaos."

Vermoedelijke maker van virus dat 45 miljoen computers aantastte aangehouden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234