Maandag 06/07/2020

Liefdesrivale verdacht van parachutemoord

Er lijkt nu toch een doorbraak te zijn in de parachutemoord. De 22-jarige Els C. is na een hele dag ondervraging in verdenking gesteld voor moord.

Door Kris Hendrickx

Brussel l Els C. is collega-parachutiste van de vermoorde Els Van Doren en zou net als het slachtoffer een verhouding gehad hebben met een Nederlandse springinstructeur. De beschuldigde maakte zich vorige maand verdacht door een zelfmoordpoging.

De 37-jarige Els Van Doren stortte op 18 november vorig jaar te pletter toen haar parachute én hulpparachute dienst weigerden. Onderzoek wees uit dat de twee parachutes vakkundig gesaboteerd waren. Het onderzoek spitste zich al snel toe op enkele verdachten in de directe omgeving van Van Doren. De 22-jarige studente Els C., collega-parachutiste en vriendin van Van Doren, was een van hen. Vorige maand nog had de jonge vrouw een zelfmoordpoging ondernomen net voor ze opnieuw verhoord zou worden door het gerecht. Els C. bleef de hele tijd ontkennen.

Na een nieuwe ondervraging donderdag besliste de onderzoeksrechter dat er nu toch genoeg aanwijzingen zijn om Els C. op te sluiten. Veel details wil het parket niet kwijt over die aanwijzingen. "De beslissing is genomen na onderzoek van haar verklaringen op tegenstrijdigheden én een grondige analyse van de dadermotieven", legt woordvoerder Michel Zegers uit.

De zoektocht naar de dadermotieven leidt naar een web van passionele intriges, met de Nederlandse springinstructeur Marcel S. als spin. De 41-jarige Marcel laat zich Mars noemen in het parachutistenwereldje en behoort met zijn ruim 4.500 sprongen tot de meest ervaren clubleden van dropzone Zwartberg.

Mars behoorde tot dezelfde vriendenkring als slachtoffer en verdachte en hield er al jaren een buitenechtelijke verhouding op na met Els Van Doren. De clubleden wisten dat. Mars en Els golden als een stel. Zijn verhouding maakte hem maar ook de bedrogen echtgenoot aanvankelijk tot verdachten voor de moord. Ook Els C. werd van meet af aan als verdachte beschouwd aangezien ook zij tot de inner circle van parachutisten rond Els Van Doren behoorde. "De grote Els was een soort mentor voor de kleine Els", klinkt het bij dropzone Zwartberg. De moordverdachte zou ooit zelf eens gesteld hebben dat slechts drie personen de kennis en gelegenheid hadden om de moord uit te voeren: zijzelf, Mars en Van Dorens echtgenoot.

Toen Els C. vorige maand een zelfmoordpoging ondernam, keerden alle blikken zich plots in haar richting. De jonge vrouw zou er in het geheim een relatie op na gehouden hebben met Mars. Het motievenplaatje leek meteen perfect: jonge minnares doodt rivale. Als het verhaal van de dubbele verhouding zou kloppen, had Els C. niet enkel een motief maar ook ruimschoots de tijd om de parachute te saboteren. Net als Els Van Doren zou ze regelmatig de nacht hebben doorgebracht op het Nederlandse appartement van Mars, waar de parachute van Van Doren regelmatig enkele dagen bleef.

Voor het parket volstonden de aanwijzingen toen nog niet. In de afscheidsbrief die Els C. naliet, ontkende ze immers achter de moord te zitten. Volgens Het Laatste Nieuws gaf ze in de brief wel aan dat de dood van Van Doren haar tot de daad had gedreven. Ook de zoektocht naar een rood object dat bij de sprong uit het valscherm was gesprongen, leidde de voorbije maanden niet tot resultaat. Bekennen doet Els C. nog altijd niet, maar deze keer blijken de aanwijzingen voor het parket wél te volstaan. Els C. komt vandaag voor de raadkamer, die over een verdere aanhouding beslist.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234