Zaterdag 03/12/2022

Liefdesplanten

Vanwege de risico's verbonden aan bepaalde planten, is het beter om er niet mee te experimenteren en ze zeker niet te vermengen met cannabis

Met Valentijn geven we bloemen aan een geliefde, gaan we eens lekker eten, drinken we misschien iets speciaals en hopelijk maken we er ook in bed iets bijzonders van. Misschien kan de tuin u bij die activiteit een handje toesteken, zelfs in dit Viagra-tijdperk.

Sinds het begin der tijden worden in tal van rituelen en volksgebruiken allerlei middeltjes gebruikt om de mannelijke potentie te bewaren of te versterken. De vrouwelijke potentie is - te oordelen naar het aantal producten - blijkbaar veel minder problematisch.

Traditioneel worden wild en orgaanvlees, oesters, kreeft, kaviaar, truffels en diverse paddestoelen beschouwd als afrodiasiaca. Het gaar hier meestal om nogal exclusieve en vaak zeer dure ingrediënten, een element dat wellicht heeft bijgedragen tot hun lustopwekkende reputatie.

Het drama van de neushoorn bewijst dat ook vandaag het geloof in bepaalde stoffen nog zeer levendig is. Omdat het dier gedurende uren kan coïteren, schrijft men aan zijn hoorn potentieverhogende eigenschappen toe. Met als gevolg dat neushoorns massaal worden uitgeroeid. Hetzelfde lot is de Amerikaanse zwarte beer beschoren omdat zijn blaas in sommige Aziatische landen een gezocht afrodisiacum zou zijn. Testikels van hanen, ezels en zeeleeuwen, gedroogde zeepaardjes en padden, verpulverde krekels of geroosterde rupsen, je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt aangeprezen als afrodisiacum.

Maar je hoeft het niet per se zo ver te zoeken. Ook in uw tuin of zelfs bij de groenteboer om de hoek vindt u tal van producten die uw seksuele prestaties zouden moeten opdrijven.

Sommige groenten zoals asperges, selder en artisjok worden, misschien vanwege hun vorm, al eeuwenlang geacht de lust op te wekken. 'Eet nooit asperges met de hand terwijl een bevallige jongeling naar u kijkt', zo waarschuwde Pierre Louys in het begin van de vorige eeuw in zijn Handboek voor etiquette voor jonge meisjes. 'Aller aux asperges', betekende trouwens zich prostitueren. In Rome was de selder dan weer het symbool van sommige bordelen. De Romeinse keizer Nero van zijn kant wilde naar verluidt dagelijks prei op het menu. En de Griekse arts Dioscorides was van oordeel dat ook rauwe wortelen de seksuele driften konden aanwakkeren. In de Ayurvedische traditie zouden vrouwen die pompoenzaadjes eten daarmee te kennen geven dat ze open staan voor een seksueel festijn.

Het gebruik van allerlei planten- en kruidenmengsels om de (vooral mannelijke) potentie op te drijven, is van alle tijden en van alle landen. In een oud Indisch medisch manuscript leest men bijvoorbeeld dat 'hoe meer iemand gezuiverde, ontbolsterde sesamkorrels, geweekt in mussenbouillon drinkt, des te flinker hij bij het geslachtsverkeer zal zijn'. In de befaamde Kamasoetra heet het dat 'iemand die sesamkorrels gebruikt, herhaaldelijk geweekt in melk waarin bokkentestikels zijn gekookt, in staat is honderd vrouwen te bevredigen'.

De joodse wijsgeer en arts Moses Maimonides uit de 12de eeuw onthult in een van zijn boeken een geheim recept dat mannen in staat moet stellen om een erectie te behouden na de zaadlozing: meng een liter wortel- en radijsolie, een kwart liter mosterdolie en een halve liter gele mieren; laat dit mengsel gedurende zeven dagen in de zon staan; wrijf hiermee de penis in vier tot twee uur voor de vrijpartij en spoel hem af met warm water.

De Venetiaanse handelaar Marco Polo beschreef in zijn reisverslagen de miraculeuze krachten van exotische specerijen zoals zwarte peper, muskaatnoot, staartpeperstruik, kruidnagel. Colombus, aangespoord door de lectuur van Marco Polo, ging niet alleen op zoek naar goud, maar ook naar de geroemde en geprezen kruidnagel. Het resultaat van zijn reizen waren een zestigtal planten waarvan hij dacht dat ze een afrodisiacum waren. Zo werd de tomaat in onze streken geïntroduceerd als een liefdesappel ('pommo d'amore') om het liefdesspel te verlengen. Zelfs de aardappel had vroeger een erotisch imago, maar naarmate beide groenten een plaats in de alledaagse keuken veroverden, sleet ook hun potentieverhogende reputatie.

Een geval apart is de brandnetel. De Romeinse dichter Ovidius gebruikte in zijn Ars Amandi de zaadjes van brandnetel in zijn liefdesdrankje. Terwijl zijn collega-dichter Petronius het aanraadde voor de seksuele stimulatie van 'oude bokken die nog wel een groen blaadje lusten': ze dienden zich vóór de liefdesstrijd onder de gordel te geselen met brandnetels. Daardoor zou namelijk de huiddoorbloeding gestimuleerd worden.

Bomen en hun vruchten - denk maar aan heel de symboliek en soms het 'vulgaire' taalgebruik over perzik, pruim, abrikoos, vijg, kers of banaan - hebben van oudsher een sterke erotische betekenis. Zo bevatte de kweepeer volgens de Verhalen van Duizend en een Nacht alle geuren waarvan mannen houden. De appel uit het bijbelse Hooglied was vermoedelijk ook een kweepeer, net zoals de appel van Eva.

De lijst van planten en kruiden waarvan wordt aangenomen dat ze een stimulerende werking op de seksuele vermogens hebben, is bijna onuitputtelijk. Daarbij zitten heel wat exotische planten die je misschien wel in gespecialiseerde winkels kunt vinden maar die niet in onze tuinen groeien. Ook exotische specerijen zoals kruidnagel, curcuma, gember, safraan, kaneel, peper of vanille groeien niet in onze tuinen, maar die vind je dan weer wel bij de kruidenier.

Ook meer banale planten waren en zijn gegeerd als afrodisiacum. Een kruidentuiltje samengesteld uit lavendel, munt, marjolein, basilicum en bonekruid kon wonderen doen voor het liefdesleven van oudere heren, zo wist Shakespeare al. De middeleeuwse monniken mochten bijvoorbeeld geen bonekruid in hun kloostertuin aanplanten om zeker niet op wulpse gedachten te worden gebracht.

Rozemarijn was in de oudheid het symbool van de liefdesgodin Aphrodite. Het was ook het belangrijkste ingrediënt in een Hongaars drankje 'Eau de la reine d'Hongrie', een liefdesdrankje dat vooral op het einde van de 14de eeuw faam kreeg toen de oude koningin Elisabeth van Hongarije erin slaagde om de veel jongere koning van Polen voor zich te winnen.

Basilicum is een van de heiligste planten voor hindoes. Men moet dagelijks minstens één blaadje eten om gezond en vruchtbaar te blijven en om te genieten van een bevredigend seksleven. Op Haïti is basilicum toegewijd aan de voodoogodin van de liefde, Erzulie.

Tijm zou iemands verlegenheid kunnen overwinnen. Tijm is in elk geval een goed tonicum dat versterkend en ook kalmerend werkt. Men kan zijn krachten beter doseren en ze zo beter gebruiken.

Karwij werd vroeger in liefdesdrankjes vermengd omdat het de huwelijkstrouw zou bevorderen. Het blijkt bovendien de spijsvertering te helpen en het werkt tegen een overdadige lookadem.

Look was al bij de Egyptenaren populair als afrodisiacum. De Romeinen maakten een liefdesdrankje van geplette knoflookteentjes met koriander en in onze Middeleeuwen werd het gebruikt tegen impotentie ten gevolge van een heksenvloek.

Anijs werd door de middeleeuwse kruidenkundige Leonard Fuchs niet alleen aangeprezen om de spijsvertering te stimuleren en een slechte adem te bestrijden, maar zou ook 'vrouwen ertoe aanzetten om hun kuisheid op te geven'. Volgens een Indisch kruidenboek moet men fijngeplette anijszaadjes vermengd met honing rond de vagina strijken. Wanneer je dan zo diep mogelijk binnendringt, zou de vrouw een orgasme beleven zoals nooit tevoren en haar helemaal overleveren aan je wil.

Munt wordt vooral in Arabische landen beschouwd als een boodschap van liefde of vriendschap.

De meeste van deze kruiden waren in het christelijke Westen lange tijd verboden voor kinderen en jongeren, precies omwille van hun opwekkend vermogen. Ze zouden hun seksuele lust te vroeg stimuleren en hen aanzetten tot masturbatie en excessief seksueel gedrag en hun zelfcontrole ondermijnen, zo schrijft de Duitse Georg Friedrich Most in zijn Encyklopdie der gesamten Volksmedicin uit 1843.

Ouders die hun kinderen de geneugten van het tuinieren willen bijbrengen en hen een zakje zonnebloemzaad geven, vermoeden wellicht niet dat de Maya's vroeger de bloemblaadjes van de zonnebloem vermengd met olie verwerkten tot een krachtige liefdesdrank

Tuiniers die al jaren een verbeten strijd voeren tegen paardenstaarten of heermoes (Equisetum) in hun tuin, kunnen misschien eens proberen om er een liefdestheetje van te maken. De kracht waarmee de plant steeds weer opschiet, alle inspanningen ten spijt, zouden zich overzetten op de penis die extra lang stijf zou blijven. Ook ijzerkruid (Verbena officinalis) zou de penis zo hard als ijzer maken.

Boerenwormkruid (Tanacetum vulgarum) en de aanverwante alsemsoorten zoals bijvoet (Artemisia vulgaris) en de absintalsem (Artemisia absinthium) worden van oudsher in tal van culturen gebruikt als liefdes- en vruchtbaarheidskruid. Een likeur op basis van absint was razend populair in de tweede helft van de 19de eeuw in Parijse kunstenaarsmilieus. De schadelijke gevolgen waren dermate groot dat het goedje in het begin van de 20ste eeuw werd verboden. De huidige absintlikeuren zoals Pernod smaken nog wel naar absint, maar bevatten andere smaakstoffen op basis van onder meer anijszaad.

Ook andere liefdesdrankjes en -mengsels zijn helemaal niet onschuldig. Diverse planten uit de nachtschadefamilie zoals wolfskers (Atropa belladonna), doornappel (Brugmansia en Datura), alruin (Mandragora) en bilzekruid (Hyoscyamus niger) bijvoorbeeld, die gebruikt werden in hallucinerende heksenzalfjes of vermengd werden in wijn om seksuele remmingen weg te nemen, bevatten dodelijke alkaloïden. Ten tijde van de Borgias in Rome was belladonna het gif bij uitstek om lastige rivalen uit de weg te ruimen. Op verschillende plaatsen in de paleizen van de Borgias was belladonna verstopt om ongezien te worden toegevoegd aan eten en drinken.

Ook het bilzekruid, dat in onze contreien soms nog in het wild wordt aangetroffen, is uiterst gifitg. Toen Cleopatra besloten had om zelfmoord te plegen, experimenteerde ze op haar slaven eerst met belladonna en bilzekruid om de precieze effecten te kennen. En de orakels van Delphi zouden de geur van brandend bilzekruid opgesnoven hebben om in extase te komen. Ook in de middeleeuwse badhuizen werd bilzekruid verbrand om de aanwezige baders en baadsters in een seksueel geladen roes te brengen.

Vanwege de risico's verbonden aan deze planten is het beter om er niet mee te experimenteren. En ze zeker niet te vermengen met cannabis, zoals naar verluidt wel eens gebeurt. Cannabis wordt wel eens het oudste en meest verspreide afrodiasiacum genoemd. Enkele weken geleden verscheen in deze krant nog een artikel over een recent Amerikaans onderzoek waaruit zou blijken dat cannabis de seksuele lust van vrouwen tot ongekende hoogten zou brengen. Enkel de Griekse geneesheer Dioscorides zorgt voor een valse noot: hij waarschuwde ervoor dat cannabis mannen impotent zou maken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234