Zaterdag 25/01/2020

Liefdesbrieven van Jackie Kennedy brengen 114.000 euro op

Jackie Kennedy in 1962 Beeld Photo News

Brieven van de voormalige Britse VS-ambassadeur David Ormsby-Gore, ook gekend als lord Harlech, en Jackie Kennedy hebben op een veiling in Londen 98.500 Britse pond (113.773 euro) opgebracht. In een van de brieven wijst Kennedy een huwelijksaanzoek van de man af.

Lord Harlech was de Britse topdiplomaat in de VS van 1961 tot 1965 en speelde een belangrijke rol in de regering van John F. Kennedy, waarin hij aantrad als adviseur buitenlandse zaken en betrokken was bij gesprekken over Vietnam en nucleaire ontwapening. Zijn vrouw Sylvia stierf in een auto-ongeval in 1967, vier jaar na de dood van zijn goede vriend JFK.

Kort na het overlijden van zijn vrouw reisde de man met Jackie Kennedy naar de tempels van Angkor Wat in Cambodja: een trip die veel media-aandacht kreeg en gepaard ging met gespeculeer over een romantische relatie tussen de twee.

Uit brieven die werden aangetroffen in de woning van de familie Ormsby-Gore in het noorden van Wales, blijkt nu dat er inderdaad een romance was. Jaren nadat ze allebei hun partners verloren hadden, vroeg lord Harlech Jackie Kennedy ten huwelijk.

Afwijzing

Jackie Kennedy ging niet in op het huwelijksaanzoek, maar trouwde in 1968 met Aristotle Onassis. In haar brief naar lord Harlech schreef ze dat Onassis "eenzaam was en me wil beschermen tegen eenzaamheid". "En hij is wijs en lief. Alleen ik kan beslissen of hij het kan (mij beschermen, red.), en ik heb beslist. Ik weet dat het voor veel mensen als een verrassing komt. Maar zij zien dingen voor me die ik nooit voor mezelf heb gewild."

"Jij en ik hebben zoveel levens en overlijdens en hoop en pijn gedeeld - we zullen ze voor eeuwig samen delen en voor altijd door hen verbonden zijn," schreef Kennedy. "Als ik ooit wat heling en steun kan vinden - dan moet het zijn bij iemand die geen deel uitmaakt van de pijn uit mijn vroegere wereld. Ik kan dat nu vinden - als de wereld het ons toestaat."

"Je bent zoals mijn dierbare, lieve broer - en mentor - en de enige originele geest die ik ken - net zoals je dat voor Jack (JFK, red.) was," voegde ze eraan toe.

Kladversie

De achttien brieven maakten deel uit van een collectie die eigendom was van Jasset Ormsby-Gore, de huidige lord Harlech en de kleinzoon van David Ormsby-Gore. Hij erfde de bezittingen van zijn vader na diens overlijden in februari 2016 op 61-jarige leeftijd.

Tussen de brieven bevindt zich ook een kladversie van het antwoord dat lord Harlech schreef op de afwijzing. "Alle zielige plannen die ik met me had meegebracht voor bezoekjes aan Cyrenaica, vakanties dicht bij elkaar en een hele variatie aan oplossingen voor ons huwelijksprobleem, waaronder een voor een geheim huwelijk deze zomer. Plannen die ik ons gretig zag bespreken, kalm en met volledige openheid zoals we dat deden aan de Kaap en in Cambodja voor de volgende tien geweldige dagen - alles veranderde in irrelevante rommel die binnen enkele uren na mijn landing in New York kon weggegooid worden. Ik huil wanneer ik naar je foto kijk. Waarom moeten zulke vreselijke dingen gebeuren? Waarom was dat nodig? schreef de verdrietige man.

Jackie Kennedy woonde de begrafenis van lord Harlech in 1985 bij, nadat hij op 66-jarige leeftijd omkwam in een auto-ongeluk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234