Dinsdag 29/11/2022

Liefdesbrief aan het verleden

Het verhaal van Dances with Wolves situeert zich in de jaren 1860 en begint met een proloog tijdens de secessieoorlog, waarin luitenant John Dunbar (Kevin Costner) zich tot militaire held profileert. Als beloning mag hij zelf zijn volgende standplaats kiezen. Dunbar opteert voor de Frontier, de dunne scheidingslijn waarlangs de blanke 'beschaving' toen van oost naar west oprukte. Men stuurt hem dan maar naar Fort Sedgewick, de verste voorpost van het leger.

Bij aankomst blijkt het legerfort totaal verlaten. Als plichtsgetrouwe officier blijft Dunbar op post. Hij moet het in eerste instantie alleen stellen met het gezelschap van zijn paard Cisco en de vreemde bezoekjes van een nieuwsgierige prairiewolf. Na verloop van tijd maakt de luitenant ook kennis met zijn buren, een grote groep Sioux-indianen die uit hun winterverblijf naar de prairie komen afgezakt, wachtend op de doortocht van de voor hen zo levensnoodzakelijke bizonkuddes.

Wat de film dan vertelt, is in essentie het moeilijke en gevaarlijke avontuur van wederzijdse ontdekking, communicatie en respect. Dunbar raakt in de ban van de hem onbekende indianencultuur, die zo intens verbonden is met de natuur. Maar dan komt de ontnuchtering in de vorm van een cavalerie-eenheid, die komt kijken wat er intussen met Fort Sedgewick gebeurd is. Dances with Wolves was geen evident project. Het ging immers om een western en dat filmgenre was nog maar eens doodverklaard. Het was een debuutfilm, waarbij acteur-regisseur Costner op de koop toe final cut eiste. De film zou drie uur duren en ongeveer één derde van de dialogen zou in de Lakota-taal van de indianen gesproken worden. Niet te verwonderen dat Hollywood deze dans aan zich voorbij liet gaan.

Costner zocht zijn budget dan maar elders. Hij kreeg gelijk, want Dances with Wolves haalde een omzet van 420 miljoen dollar (voor een budget van 22 miljoen) en won zeven Oscars, waaronder die voor beste regisseur. Hij omschrijft het zelf als zijn 'liefdesbrief aan het verleden'. Het blijft natuurlijk een blank verhaal, met een blank hoofdpersonage, maar men moet wel te kwader trouw zijn om te twijfelen aan de eerbied en de liefde voor de indiaanse cultuur waarmee deze film gemaakt werd. (Jan T.)

l Acteur-regisseur Kevin Costner zette zijn zin door en werd hiervoor beloond met zeven Oscars.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234