Maandag 14/06/2021

Liefde in wiskunde

Liefde is slechts een formule

null Beeld Wendy van Santen & Hans Bolleurs
Beeld Wendy van Santen & Hans Bolleurs

Alles is in cijfers te vatten, zegt de wetenschap. Alles behalve Grote Gevoelens, denkt u meteen? Tja, dan is er meteen wiskundig genie Hannah Fry om u van dat droombeeld af te helpen. Uw hele leven wemelt van de patronen én formules. En dus óók uw liefdesleven.

Het aantal sekspartners dat we verslijten, de personen die we op Tinder naar rechts swipen, de partner die we uiteindelijk de bel aanbinden, de succesfactor van ons huwelijk. Hoe random het ook allemaal klinkt, in al die zaken van het hart wemelt het van patronen. Patronen die feromonen en andere hormonale kwesties overstijgen en gewoon lekker in formules te vatten zijn.

Althans, dat beweert Hannah Fry, wiskundige aan het Centre for Advanced Spatial Analysis van University College London (prop dát maar eens op je visitekaartje). In haar dagelijkse leven berekent ze gedragspatronen op vlak van winkelen, straatrellen en terrorisme, maar speciaal om het brede publiek massaal te doen smelten voor de wonderen van de wiskunde, gooide ze het in haar laatste boek over een zachtere boeg. "Ik hoop dat een klein beetje inzicht in de wiskunde van de liefde je misschien wel inspireert tot iets meer liefde voor wiskunde zelf", geeft ze deemoedig haar hidden agenda toe.

In mijn geval: not a chance. Maar enkele van die befaamde formules over de liefde? Die bekijk ik met plezier van dichterbij.

De formule

0,4 a1 - 0,5 a2 - 0,1 a4 + 0,9 a5 + k

Afhankelijk van hoe aantrekkelijk u bent, is dit het aantal berichten dat u kunt verwachten op de Amerikaanse datingsite OkCupid.

De wiskundige uitleg

In deze vergelijking is a1 het aantal mensen dat u 1 op 5 gaf voor aantrekkelijkheid, a2 het aantal mensen dat u een 2 gaf enzovoort. De laatste waarde, k, geeft aan hoe actief u bent op de datingwebsite. De getallen geven aan hoeveel berichtjes je mag verwachten. Die +0.9 wil dan bijvoorbeeld zeggen dat u, van elke honderd mensen die u razend knap vinden en u dus een 5 op 5 geven, 90 berichten in uw inbox zult aantreffen. Hoezee!

Maar, interessanter, deze berekening toont ook aan dat u, van de honderd mensen die u amper 1 op 5 geven op schoonheid, tóch 40 berichten mag verwachten. Veel meer dus dan mensen die een puike 4 op 5 op cuteness krijgen toebedeeld.

En in mensentaal...

Tenzij u gewoon buitenaards 5-op-5 hemeltergend knap bent en niemand om u heen kan, doet u er beter aan de meningen verdeeld te houden. Eigenlijk bent u beter af als sommigen u mooi vinden en anderen u eerder de uitstraling van een schotelvod toebedelen, want dan hebt u gek genoeg meer succes met uw profielfoto dan dat iedereen u gewoon heel cute vindt.

Druist in tegen de logica? Niet helemaal. Want een blauwtje lopen bij een babe omdat ze massa's bewonderaars heeft en u dus vlotjes opzijschuift, is pijnlijk. Nee, dan liever je hart openstellen voor iemand die niet mis is, maar ook enkele minpuntjes heeft. En die bijgevolg ook uw minpuntjes misschien wel sneller onder het tapijt veegt, uit dankbaarheid voor dat lieve aanzoek.

Héél interessant, vindt Hannah Fry. Want het staat hier zwart op wit: STOP met die bierbuik buiten beeld te houden, die kale kruin onder een hoed weg te moffelen of die ietwat scheve knieën door photoshop te draaien. Nee, de perfecte profielfoto toont net wat u anders maakt, ook al zijn dat soms pijnlijke details. Wie u leuk vindt, blijft u leuk vinden. En wie uw eerlijkheid minder apprecieert, bezorgt u statistisch gezien alleen maar voordelen.

De formule

De kans dat u de best mogelijke partner vindt en met hem of haar verdergaat.

De wiskundige uitleg

P is de best mogelijke persoon om mee te settelen en n is het aantal potentiële minnaars dat u afwijst (r). Stel dat u voorbestemd bent om met tien mensen te daten, dan hebt u volgens deze formule de grootste kans (39,87%) om de ware te vinden als u uw eerste vier minnaars afwijst. En, als er oneindig veel potentiële partners staan aan te schuiven, zou u de eerste 37 procent moeten afwijzen. Dat geeft u een kans op succes van iets meer dan één op de drie.

null Beeld DM
Beeld DM

En in mensentaal...

Eigenlijk is het leven simpel. Wijs de eerste 37 procent van uw minnaars af, en sluit de volgende in je hart. En hop, uw kans om de perfecte vent te vinden, neemt exponentieel toe. Klein probleempje: tenzij je van hoge Britse adel bent, weet je niet hoeveel mannen er klaarstaan om u het hof te maken. Maar dat het geen eindeloze stroom is, kunt u zo wel raden. En dus past u deze gouden regel beter toe op uw datebare leeftijd. Stel: u hebt uw eerste afspraakje op uw 15de en wilt tegen uw 40ste gesetteld zijn. Wel, na 37 procent van die actieve periode bent u net 24 geworden. Gevolg? Tot uw verjaardag dumpt u al uw vriendjes, en de volgende in de rij houdt u bij zijn nekvel vast.

Ideaal, want in die eerste periode snuffel je eens rond en kijkt u wat het aanbod is, en ga daarna voor het eerste exemplaar dat het beter doet dan alle voorgangers. Alleen jammer als u jarenlang enkel rampzalig saaie dates hebt, en dan blijft plakken bij iemand die net dat ieniemiebeetje minder slaapverwekkend is. Of dat uw eerste lief eigenlijk de meest charismatische en verpletterend knappe vent was die u ooit zou ontmoeten. Maar hé, voor de schoonheid van de wiskunde moet je iets overhebben, nietwaar?

De formule

De kans dat uw huwelijk eindigt in een echtscheiding.

De wiskundige uitleg

Deze tekens voorspellen hoe negatief of positief man en vrouw zich zullen opstellen tegenover elkaar in hun gesprekken. Kijk bijvoorbeeld naar de eerste formule, die van de vrouw (W=wife, H=husband). W is haar eigen stemming, (rwWt) is haar stemming in het gezelschap van haar echtgenoot en IHM is de invloed die de handelingen van haar echtgenoot op haar hebben. De Ht tussen haakjes wijst erop dat die invloed afhangt van het gedrag dat de echtgenoot net voor dit moment stelt. Hetzelfde stramien bij de formule van de man... en zelfs - echt waar -- voor het verloop van een wapenwedloop tussen twee landen.

null Beeld DM
Beeld DM

En in mensentaal...

Wereldschokkend is dat deze twee berekeningen de echtscheiding van koppels tot 90 procent nauwkeurig kunnen voorspellen. Met andere woorden: alles hangt af van hoe positief of negatief je tegenover elkaar staat in je communicatie, gemeten op basis van lichaamstaal, bloeddruk, hartslag en huidweerstand.

Al wie dacht dat de gulden middenweg de autosnelweg naar een gelukkig huwelijk was, is eraan voor de moeite. U moet niet iedereen heerlijk zichzelf laten zijn en pas bij hoogdringendheid een probleem op elkaars bord gooien. Nee, volgens dit onderzoek moet u net het tegenovergestelde doen. U mag lekker klagen en alle kleine dingen die spelen voortdurend oplossen en uitpraten. Alleen zo worden er geen gevoelens opgepot en blijft alles heerlijk duidelijk én duurzaam. Met als voorwaarde: een open en begripvolle gesprekstoon, en bereid zijn je kwaadheid snel te laten varen.

Et voilà, geheim ontrafeld. Zie u op uw gouden jubileum?

Wiens voorliefde voor cijfers bij deze is aangescherpt, of wie precies wil weten hoe je het Gale-Shapley-algoritme moet toepassen om een knapperd binnen te doen tijdens een avondje uit, hoe assymetrisch je gezicht precies moet zijn om in de smaak te vallen, hoe u een populaire seksuele hub wordt, welke vrienden u moet meenemen naar een feestje om meer kans te maken om zelf te scoren, en hoe u optimalisatiewiskunde in uw relatie kunt sneaken om uw huwelijk succesvol te maken, die duikt best gewoon zelf eens in Liefde volgens de wiskunde.

Hannah Fry, Liefde volgens de wiskunde, Davidsfonds, 140 p., 14,95 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234