Woensdag 24/07/2019

Liefde is... angst voor geldnood

Liefst een op de vijf Belgen zegt bij zijn of haar partner te blijven voor het geld. Vooral 50-plussers vrezen financiële problemen na een scheiding.

'Scheiden doet lijden', wil het spreekwoord. Een onderzoek van Intrum Justitia Groep bij 22.400 Europeanen uit 21 landen wijst uit dat velen er echt zo over denken. Van de 1.036 ondervraagde Belgen gaf liefst 21 procent toe bij zijn of haar partner te blijven uit financiële overweging. Alleen in Frankrijk (37 procent), Zwitserland (30 procent) en Portugal (24 procent) zijn dat er nog meer, terwijl geld hoegenaamd geen reden is om bij elkaar te blijven in Zweden (6 procent) en Noorwegen (7 procent). Het Europese gemiddelde bedraagt 15 procent.

De angst om in geldnood te raken, zit het er diepst ingebakken bij de Belgische 50-plussers. Gevraagd naar wat financiële problemen kan veroorzaken, antwoordde 53 procent in die categorie 'een scheiding'. Bij de 18- tot 24-jarigen denkt 39 procent er zo over, bij de 24- tot 35-jarigen 36 procent en bij de 35- tot 49-jarigen 51 procent. "Het is voor partners dus belangrijk om elk een eigen spaarpotje aan te leggen", meent Guy Colpaert van Intrum Justitia België.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat heel wat Belgen dit al doen, stiekem geld opzijzetten. En daar is niets mis mee, zegt advocate Liliane Versluys, gespecialiseerd in familierecht. "Zie het als een brandverzekering. Het risico dat je huis ooit afbrandt, is klein. Maar toch wil je voorbereid zijn op de eventuele gevolgen daarvan. Idem dito met zo'n 'ontsnappingsfonds': je gaat er niet van uit dat je partner en jij zullen scheiden, maar mocht het ooit zover komen, dan staat het water je tenminste niet meteen aan de lippen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden