Donderdag 19/09/2019

Liefde in alle mogelijkevormen en formaten

Wat filmregisseur Peter Jackson betekent voor de Tolkien-fans, is Richard Curtis voor de liefhebbers van het rom-com-genre: een betrouwbare garantie. Beiden werden in Nieuw-Zeeland geboren, maar dat is toeval. Minder toevallig is dat de scenario's voor de romantische komedies die de afgelopen jaren kaskrakers werden, zoals Four Weddings and a Funeral, Notting Hill en Bridget Jones's Diary, allemaal geschreven werden door Richard Curtis.

Ook de film Love Actually, die als onbeschaamde feel good movie in deze eindejaarsperiode zeker voor volle bioscoopzalen zal zorgen, werd opnieuw door Richard Curtis geschreven, maar hij ging nu voor het eerst zelf ook achter de camera staan. Toch zal het niet de naam van de scenarist-regisseur van Love Actually zijn die voor de grootste publiekstoeloop zorgt, maar wel die van Hugh Grant, de ongekroonde koning van de romantische komedies, die trouwens reeds eerder - al dan niet lichtjes stotterend - de dialogen van Richard Curtis vertolkte in Four Weddings, Notting Hill en Bridget Jones.

In Love Actually (is all around) speelt Hugh Grant de rol van de kersverse (ongetrouwde) premier van Groot-Brittannië, die net zijn intrek neemt in zijn ambtswoning in 10 Downing Street en daar binnen de kortste keren verliefd wordt op het theemeisje Natalie (rol van Martine McCutcheon, bekend van Eastenders). Kun je daar een volledige langspeelfilm aan ophangen? Misschien wel, maar dat was hier in ieder geval niet nodig, want scenarist Curtis heeft resoluut voor een ensemble-komedie gekozen, waarin meteen plaats was voor een heleboel acteurs en actrices, zodat Love Actually nu ook over een indrukwekkende dosis 'star power' beschikt, met namen als Emma Thompson, Colin Firth, Liam Neeson, Laura Linney, Alan Rickman, Keira Knightley en ook nog Rowan Atkinson (met wie Curtis eerder al samenwerkte als scenarist voor de Mr. Bean en de Blackadder-series).

Het lijkt wel alsof Richard Curtis met de complexe, maar nooit ingewikkelde mozaïekstructuur van deze film dé ultieme rom-com heeft willen maken, door alle mogelijke en onmogelijke romantische en amoreuze perikelen in één enkel filmverhaal te bundelen. Behalve de verliefdheid van de Britse premier - die op de koop toe nog af te rekenen krijgt met een Amerikaanse president (vertolkt door Billy Bob Thornton), die het Britse theemeisje in Downing Street ook wel ziet zitten - kunnen onder meer de volgende romantische avonturen gevolgd worden:

* misdaadschrijver Jamie (rol van Colin Firth) ontdekt dat zijn vriendin hem bedriegt en zoekt dan maar zijn toevlucht in Frankrijk om daar aan z'n nieuwe roman te werken. In zijn schuiloord wordt het huishouden beredderd door het Portugese meisje Aurelia (rol van Lucia Moniz), maar alhoewel het tussen hen beiden wel lijkt te klikken, kunnen ze door de taalbarrière niet eens behoorlijk met elkaar praten.

* bedrijfsleider Harry (rol van Alan Rickman) probeert het verlegen meisje Sarah (rol van Laura Linney) dat bij hem op kantoor werkt, te overtuigen dat ze eindelijk haar moed bij elkaar moet rapen en aan een mannelijke collega, waar ze al 'twee jaar, zeven maanden, drie dagen en anderhalf uur' verliefd op is, laten weten wat ze voor hem voelt. Tegelijkertijd moet Harry zelf afrekenen met de nauwelijks verhulde avances van Mia (rol van Heike Makatsch), een andere werkneemster die absoluut met haar baas naar bed wil. Op het thuisfront begint Harry's vrouw Karen (rol van Emma Thompson) na een feestje argwaan te krijgen als haar man doet alsof hij, in tegenstelling tot zijn vrouw, nog niet gemerkt heeft dat Mia 'very pretty' is.

* de pas getrouwde Juliet (Keira Knightley) heeft altijd al de indruk gehad dat Mark (rol van Andrew Lincoln), de beste vriend van haar man Peter (rol van Chiwetel Ejiofor), het niet zo erg voor haar heeft, maar dan ontdekt ze dat er iets helemaal anders aan de gang is.

* Daniel (rol van Liam Neeson) heeft net zijn vrouw verloren en zit met het vervelende gevoel dat er van alles aan de hand is met zijn jonge stiefzoon Sammy (rol van Thomas Sangster). En inderdaad, de elfjarige Sam zit zwaar in de problemen: hij is verliefd en hij vreest dat het hopeloos is.

Tussen al die sentimentele en relationele perikelen in - en we hebben niet eens álle verhaallijnen opgesomd, zoals die van dat koppel dat elkaar leert kennen als stand-in voor naaktscènes in een film! - loopt ook nog een soor 'muzikale' draad. Die wordt geleverd door Billy Mack (rol van Bill Nighy), een rocker op z'n retour die wanhopige pogingen onderneemt om met zo'n typische kerstplaat een comeback te maken. Hij maakt hoe dan ook zijn promotie-interviews erg spannend voor radiomakers televisieproducers, door in live-uitzendingen geen blad voor zijn mond te nemen, zoals in de volgende raadgeving aan het jonge publiek: 'Koop geen drugs! Word een popster, want dan krijg je ze gratis!'. En er is tenslotte nog Rowan Atkinson die - misschien gelukkig voor hem, maar zeker voor ons - niet in een romantische situatie wordt opgevoerd, maar wel als de winkelbediende from hell.

Zoals van romantische komedies verwacht mag worden, is Love Actually onuitstaanbaar en totaal verwerpelijk voor de meer cynisch ingestelde medemens. Maar wie, zoals Richard Curtis zelf beoogt (zie interview), van dergelijke rom-com-films vooral het komische aspect weet te appreciëren, zal best geamuseerd worden door de grappen. En de meligheid? Ach, even slikken en de zoete smaak verdwijnt snel. In tegenstelling tot het kerstmissfeertje dat ons de volle decembermaand te wachten staat in winkels en warenhuizen. Daaraan valt helemaal niét te ontsnappen.

Jan Temmerman

Wie houdt van romantische komedies,

zal best geamuseerd worden door de grappen

HHH

VERTOLKING Hugh Grant, Colin Firth, Emma Thompson, Liam Neeson, Keira Knightley, Alan Rickman, Rowan Atkinson REGIE Richard Curtis GENRE romantische ensemblekomedie LAND Groot-Brittannië SPEELDUUR 134 minuten

KORT SAMENGEVAT

Tientallen personages worden opgevoerd in dit regiedebuut van Richard Curtis, die bekend werd als scenarist van onder meer Four Weddings and a Funeral, Notting Hill en Bridget Jones's Diary. Al die mannen, vrouwen en ook kinderen zien zich, rond de periode van Kerstmis, geconfronteerd met alle mogelijke en onmogelijke romantische en amoreuze perikelen. Inderdaad, love actually is all around.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234