Woensdag 20/10/2021

'Liefdadigheid en marketing zijn moeilijk te verzoenen'

muziek

vlaamse artiesten op de bres voor verdraagzaamheid

Brussel / Eigen berichtgeving

Dirk Steenhaut

Racisme, discriminatie, onverdraagzaamheid: velen zijn er tegen, maar jammer genoeg zijn er niet veel mensen die ook de moed en de energie vinden om hun aversie op een actieve manier tot uiting te brengen. Firmin Timmermans, muzikant en spilfiguur van de LSP Band, is echter niet het type dat een blad voor de mond neemt. Als telg uit een bescheiden arbeidersfamilie heeft hij zijn drang naar sociale rechtvaardigheid en solidariteit met de moedermelk ingezogen en een onmiddellijk gevolg daarvan is de cd Groot gelijk: anders maar gelijkwaardig, waar niet minder dan twintig artiesten of groepen uit Vlaanderen hun medewerking aan hebben verleend.

Drie jaar geleden werd Timmermans al aangezocht door de Ministeries van Brusselse Aangelegenheden, Gelijkekansenbeleid en Onderwijs voor een muzikaal project omtrent discriminatie. Eerder had de drummer met Stad aan de Stroom in Antwerpen al eens een antiracistische manifestatie op het getouw gezet, geholpen door onder anderen Axelle Red en Ronny Mosuse. Op verzoek van de overheid maakte hij nu, met enkele bevriende muzikanten, een cd die Groot gelijk werd gedoopt. Het kleinood was niet in de handel verkrijgbaar, maar werd wel in talloze scholen als didactisch materiaal gebruikt.

Vervolgens groeide het idee om van die plaat een commerciële tegenhanger te maken, met dezelfde titel. Firmin Timmermans investeerde zijn eigen spaarcenten in de onderneming en vond in minder dan geen tijd artiesten als Kris De Bruyne, Johan Verminnen, Raymond van het Groenewoud, Riguelle & Hautekiet, Wigbert, Roland, Wannes Van de Velde en Jan Decleir bereid er hun medewerking aan te verlenen. "Uiteraard gaan de nummers niet uitsluitend over discriminatie op grond van huidskleur", vertelt Timmermans. "Zowat alle vormen van 'anders-zijn' komen aan bod. Intolerantie kan immers ook te maken hebben met je seksuele geaardheid, cultuur, taal, godsdienst, klasse, noem maar op. Andersvaliden of kankerpatiënten worden in onze samenleving soms ook gediscrimineerd of uitgesloten. Wel is het zo dat die thema's in het ene lied explicieter naar voren komen dan in het andere. We willen de luisteraar echter niet met alle geweld een geweten schoppen. Een relativerende knipoog vind ik dus zeker niet onbelangrijk."

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ook Yasmine, Paul Michiels en Clouseau op de cd te horen zouden zijn, maar op het allerlaatste moment hielden hun platenmaatschappijen, met name Arcade/Roadrunner voor de eerste twee en EMI voor de laatstgenoemde, de boot af. "Ze stelden hun veto, zogenaamd omdat de tracks niet aan bepaalde kwaliteitsnormen voldeden", zegt Timmermans. "Toen ik dat hoorde, was ik sprakeloos, ik stond werkelijk aan de grond genageld. En geloof me, in die omstandigheden heb ik de haaien uit de muziekindustrie echt wel leren kennen. De majors hebben doelbewust geprobeerd mijn project te torpederen. De artiesten zelf stonden helemaal achter de filosofie van de plaat en wilden er hun nummers maar al te graag op, maar dat werd door hun broodheren onmogelijk gemaakt. Off the record hoorde ik achteraf dat een cd als Groot gelijk niet te verzoenen viel met hun vooropgestelde marketingplannen. Cynisch, niet?"

"Onzin", repliceert Erwin Goegebeur, directeur van EMI België. "Timmermans draait al lang genoeg mee om te weten dat hij voor zo'n project niet de artiesten zelf maar de platenmaatschappijen dient te benaderen. Welnu, EMI heeft op geen enkel moment de indruk gewekt dat het haar artiesten de toelating zou geven op zijn compilatie te staan. Kijk, zowel Clouseau als Raymond van het Groenewoud hebben net een nieuwe cd uit. Beide platen zijn voor ons een enorme investering, zeker nu het in de muziekindustrie sowieso niet al te best gaat. Op zo'n moment lijkt het ons niet opportuun van die artiesten ook nog eens nummers voor allerhande verzamel-cd's vrij te geven. Dat 'L'étranger c'est mon ami' van Raymond uiteindelijk toch op Groot Gelijk is beland, bewijst alleen maar dat we echt van goede wil zijn geweest."

Firmin Timmermans heeft de artiesten op zijn plaat zo gekozen dat hij zowel airplay kan krijgen bij Radio 1 en 2 als bij Donna. Will Tura, Geena Lisa, Bob Savenberg & Stef Bos, Jean Bosco Safari, William Reven: een voor een onderschrijven ze het pleidooi van de initiatiefnemer voor tolerantie en openheid. Zelf vindt hij dat die stilistische verscheidenheid de plaat wat meer kleur geeft. "En ik hoop dat er ook kinderen zullen luisteren", zegt hij. "Want zo'n nummer als 'Joske Ambetant' van Kommil Foo, over pesten op school, is eigenlijk heel herkenbaar, zonder dat het infantiel wordt."

Per verkocht exemplaar van Groot gelijk gaat er 50 frank naar de actie Kom op tegen Kanker.

De cd Groot gelijk: anders maar gelijkwaardig wordt verspreid door BMG.

Firmin Timmermans: De majors hebben doelbewust geprobeerd mijn project te torpederen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234