Donderdag 27/02/2020

Lid VB-studiedienst schrijft voor 'Belgisch Israëlitisch Weekblad'

'BIW' stelt geen weet te hebben van partijpolitieke activiteiten medewerker

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Marc Joris, gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang in Gent en lid van de studiedienst van de partij, werkt al enkele jaren voor het Belgisch Israëlitisch Weekblad (BIW). Dat Joris, bekend om zijn rabiaat anti-islamitische stellingnames, binnen het VB een belangrijke positie bekleedt, is voor het joodse weekblad kennelijk nooit een reden geweest om zijn artikelen te weren.

Het staat netjes in de biografie van Marc Joris op de website van de stad Gent. Tussen de hobby's (literatuur, geschiedenis en wargames) en de politieke activiteiten: medewerker bij 't Pallieterke, Vlaams Blok Magazine, Kort Manifest, Nucleus en het Belgisch Israëlitisch Weekblad. "Ik schrijf al enkele jaren geregeld artikels en boekbesprekingen voor het Belgisch Israëlitisch Weekblad", zegt Joris aan De Morgen. "Ik heb nooit dubbel spel gespeeld. Ik heb nooit achtergehouden dat ik voor het Vlaams Belang werk. Trouwens, iemand die zoveel publiceert als ik, is voldoende bekend in het wereldje. Als men zegt dat men niet wist dat ik partijpolitiek actief ben, dan denk ik dat die informatie niet klopt."

Verschillende andere bronnen, niet van VB-signatuur, bevestigen dat BIW-hoofdredacteur Louis Davids wel degelijk op de hoogte is van de politieke activiteiten van Joris. Davids was gisteren in Israël en niet bereikbaar voor commentaar. Ook zijn dochter wenst geen commentaar te geven, maar stelt wel uitdrukkelijk dat ze nooit heeft geweten welk vlees ze met Marc Joris in de kuip had. "Ik wist dat niet en ik ben voor 99 procent zeker dat mijn vader ook geen weet heeft van de partijpolitieke activiteiten van zijn medewerker. Mijnheer Joris wordt voor zijn bijdragen ook niet betaald. Hij schrijft gewoon omdat hij graag stukken schrijft."

Dat een gerespecteerd, conservatief zionistisch weekblad een beroep doet op bijdragen van een VB'er is opmerkelijk. Al laat het VB de laatste jaren geen kans voorbij gaan om de joodse gemeenschap in Antwerpen te paaien. Daarin speelt Marc Joris, samen met zijn partijgenoten Tanguy Veys (Gent) en Philippe Van der Sande (Antwerpen) een belangrijke rol. Via de goede relaties met Henri Rosenberg, uitgever van het blad Antwerps Forum, worden de banden tussen het VB en (een beperkt en extremistisch deel van) de joodse gemeenschap aangehaald.

Tegelijk leeft binnen de partij nog steeds een (latent) antisemitisme. Het VB onderhoudt zeer nauwe banden met Frans FN-voorzitter Jean-Marie Le Pen, die de gaskamers omschreef als een voetnoot in de geschiedenis van Europa. Eind vorig jaar poseerde Marie-Rose Morel op een extreem rechtse bijeenkomst in Wenen nog trots naast de Bulgaarse negationist Volen Siderov en op haar website breekt Morel onder de noemer 'vrije meningsuiting' een lans voor notoir holocaustontkenner Siegfried Verbeke. Een ander holocaustontkenner, Roeland Raes, werd enkele jaren terug weliswaar teruggefloten na negationistische uitspraken, maar kwam via de achterdeur opnieuw binnen.

Toch heeft Marc Joris naar eigen zeggen binnen de partij nooit problemen gehad met zijn sterk projoodse standpunten. "Voor zover ik weet heeft de partij nooit problemen gemaakt van mijn bijdragen aan het BIW", zegt Joris. Het antisemitisme is volgens Joris ook verleden tijd binnen het VB. "Van een antisemitische stroming is al lang geen sprake meer in de partij. Hoogstens gaat het om een paar druppels."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234