Woensdag 16/10/2019

Licht met een langere adem

De Morgen, dat is niet alleen 35 jaar schrijven met inkt. Al die jaren deden onze fotografen dat ook met licht. En nu lichten we de donkerste dagen van het jaar nog wat op met onze Maand van de Fotografie. Kijkt u maar even mee.

Het blijft zo jammer dat je over Patrick De Spiegelaere in de verleden tijd moet schrijven, de tijd keert helaas niet terug. Maar in het archief van De Morgen zitten zijn flitsen nog, een jaar of vijf terug mee gebundeld in een boek dat heel eenvoudig zijn naam droeg. Hij, Spiegel voor zijn vrienden, was een van die jonge talenten (net als toen Filip Claus, Lieve Blancquaert, Kristien Buyse) die in en met en via deze krant de standaard zette voor persfotografie in Vlaanderen. Niet minder. Hij en zij vingen de wereld in zwart-wit.

Later, en je leest het zelfs in zijn De Gedichten, schreef Herman De Coninck dit: Kleurenfoto's van Patrick De Spiegelaere: / zeegezichten. Ik vraag hem naar zijn trucs. / Geen, zegt hij. Wachten tot tien uur 's avonds, dan krijg je dit soort licht.

De slotregels ('Wachten tot je vijftigste. / Dan krijg je dit soort gedicht')konden voor Patrick helaas niet gelden, hij overleed toen hij 45 was. Toen werkte hij niet meer voor De Morgen, een nieuwe generatie had zijn voetsporen gedrukt. Stephan Vanfleteren was daarbij. Tim Dirven ook, allemaal met dezelfde missie: een krant, dat zijn veel woorden, maar een krant moet ook bijzonder mooie foto's hebben. Soms zonder woorden. De onlangs overleden Dirk Lauwaert, docent en specialist fotografie, schreef ooit: 'Ik hou ervan als foto's hun zwijgen kunnen laten horen' en dat kon en kan in deze krant.

Toen wordt nu, de lijn is doorgetrokken, en het licht blijft belangrijk in deze krant. Meer zelfs: deze donkerste decembermaand wordt de Maand van de Fotografie en dat zult u zien. Met nog meer aandacht voor sterke fotografie (vandaag in 'M' het geslacht Selleslags, in 'Zeno' achter de schermen van de Pirelli-kalender en door de hele krant zoals elke dag bijzondere beelden), met fotospecials de hele maand, interviews met internationale topfotografen als Yann Arthus-Bertrand en William Klein en met een speciale actie voor u. Lezer en kijker.

Bekende namen

Tim Dirven, Karel Duerinckx, Jonas Lampens, Thomas Sweertvaegher en Dimitri Van Zeebroeck: de namen kent u. Hun foto's zeker. Deze vijf De Morgen-fotografen selecteerden elke twee recente beelden uit hun werk voor deze krant. Beelden die opvielen. Beelden die voor hen zelf herinneringen oproepen aan opvallende reportages, ontmoetingen, mensen, gebeurtenissen, landschappen. Beelden die de tijdelijke tentoonstelling (die de krant is) ontstijgen en vanuit de vaste collectie die het archief dan weer is, verdienen om opgehangen te worden. Thuis aan de muur. Die van u, bijvoorbeeld. Op hoogwaardig satijnglanzend barietpapier afgedrukt en met een afmeting van 50 op 70 centimeter (gelimiteerd tot 99 exemplaren per foto, gedateerd en gesigneerd) worden die te koop aangeboden voor 249 euro per foto.

Tim Dirven (altijd op zijn best als hij de grens van dit kleine land oversteekt) laat u mee kijken naar Armenië en in Madagaskar. Karel Duerinckx selecteerde een hemels landschap in Zweden en een jong (Gents) meisje in Londen. Jonas Lampens vereeuwigde de kasseistrook in het Bos van Wallers (bekend van Parijs-Roubaix) en dook nog wat dieper in het archief met een beeld van collega Jeroen de Preter, die in 2011 de Tour reed voor De Morgen. Van jong talent Thomas Sweertvaegher moést er een foto van skaters bij en van al even jong talent Junior Bauwens. En stoer is het bij Dimitri Van Zeebroeck altijd: op de binnenplaats van de Nieuwe Wandeling-gevangenis in Gent of op het gezicht van de Amerikaanse acteur William Dafoe.

Eerder dit jaar zei Stephan Vanfleteren in deze krant: "Fotografie moet een lange adem hebben." Ook deze beelden zijn dat: licht met een langere adem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234