Dinsdag 07/02/2023

NieuwsGeestelijke gezondheidszorg

Lichamelijke gezondheid wordt verwaarloosd binnen Belgische psychiatrie

null Beeld BAS BOGAERTS
Beeld BAS BOGAERTS

Binnen de psychiatrische zorg is er te weinig aandacht voor de lichamelijke gezondheid, stelt een nieuw rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Daardoor is de kans op vroegtijdig sterven veel groter.

Michiel Martin

Wie aan een ernstige psychiatrische aandoening lijdt, zoals schizofrenie, een ernstige depressie of een bipolaire stoornis, heeft een veel hogere kans om vroegtijdig te overlijden. Volgens de internationale literatuur gaat het doorgaans om ruim tien levensjaren. Volgens een nieuw KCE-rapport is dit deels te wijten aan de gebrekkige aandacht voor lichamelijke klachten in de psychiatrische zorg.

Een groot deel van de oversterfte is toe te schrijven aan hart- en vaatproblemen, die enerzijds verband houden met de ongezondere levensstijl die veel patiënten aanhouden en anderzijds met de bijwerkingen van psychiatrische geneesmiddelen. “Veel van de medicatie geeft bijvoorbeeld een eetdrang. Op het moment dat je zo’n therapie opstart, zou je preventief met gezonde voeding en diëtiste aan de slag kunnen gaan”, zegt onderzoeker Vicky Jespers (KCE). “Dat gebeurt nu veel te weinig.”

Volgens het rapport wordt er niet voldoende erkend dat lichaam en geest communicerende vaten zijn. “Klachten worden te snel toegeschreven aan een psychiatrische aandoening”, zegt Jespers. Ze geeft het voorbeeld van mensen die hallucineren. Als iemand zegt ‘iets in mijn buik is mij aan het opeten’ kan er een lichamelijke grondslag zijn voor dat waanidee. “Maar hulpverleners hebben nu niet de tijd of de middelen om daar aandacht aan te besteden.” Financiële beperkingen wegen heel erg op die beslissingen, stelt het rapport, en bovendien spelen er vooroordelen. Zo blijkt uit gesprekken met patiënten: klachten worden soms wel eens weggelachen.

Het KCE vraagt meer onderzoek naar de kwestie, maar ook een structurele aanpak van het probleem. “Binnen een psychiatrische setting is het aantal bezoeken van een huisarts beperkt, dat geldt niet voor de algemene bevolking”, merkt Jespers een achtergestelde context op. Volgens haar zou er in psychiatrische ziekenhuizen ook standaard een breder behandelplan moeten zijn. “Bij een psychose kan je inderdaad niet meteen een raadpleging rond seksuele gezondheid doen. Maar we kennen wel de link tussen druggebruik en een hepatitisinfectie. Een week nadien kan je dat wel plannen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234