Woensdag 07/12/2022

Libische machtsstrijd conservatieven en hervormers

Zoon Kadhafi vraagt in Zwitserland politiek asiel

Saif al-Islam Kadhafi, zoon van de Libische 'Gids' Muammar Kadhafi, vraagt in Zwitserland politiek asiel aan. Dat schrijft de Zwitserse pers. De jonge Kadhafi (36) is na het Wereld Economisch Forum in Davos niet naar huis teruggekeerd en een hoge medewerker is in Tripoli gearresteerd.

DOOR LODE DELPUTTE

BRUSSEL l Saif al-Islams pogingen om de gespannen relaties tussen Libië en Zwitserland te verbeteren - een gevolg van de arrestatie, vorig jaar in Genève, van zijn broer Hannibal - zijn in slechte aarde gevallen in Tripoli.

Het is de Romandische krant La Liberté die met het nieuws uitpakte: Saif al-Islam Kadhafi, de eerstgeboren zoon van Kadhafi's tweede echtgenote, keert zijn vader niet alleen de rug toe, hij vraagt politiek asiel aan in Zwitserland, waar hij een centrum voor democratisch onderzoek hoopt op te richten.

Het nieuws werd bevestigd noch ontkend door het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken, waar het laconiek heet dat "het ieder die over geldige documenten beschikt, vrij staat naar Zwitserland te komen". In de Helvetische Confederatie staat Saif al-Islam alleszins in hoger aanzien dan zijn in juli vorig jaar in een Geneefs luxehotel gearresteerde broer Hannibal en diens echtgenote. Beiden werden met groot politievertoon in de boeien geklonken na klachten over mishandeling van hun huispersoneel. Hannibal Kadhafi kwam na het betalen van een borgsom wel vrij, maar de diplomatieke crisis die door het voorval ontstaan was, sleept aan.

Zwijgen opleggen

In een gesprek met Saif al-Islam, op het pas afgesloten Wereld Economisch Forum in Davos, zou de Zwitserse minister van Buitenlandse Zaken Micheline Calmy-Rey het probleem informeel hebben aangekaart. Het onderhoud werd beschouwd als een eerste aanzet tot verbetering van de Zwitsers-Libische betrekkingen, maar zou in slechte aarde gevallen zijn bij Muammar Kadhafi. Die eist van Zwitserland publieke excuses voor de arrestaties en vraagt ook dat de betrokken agenten worden gestraft, verzoeken waaraan Bern, gesteld dat het dat zou willen, geen gevolg kan geven vanwege de scheiding van de machten.

Niet alleen Calmy-Rey onderhield zich met Saif al-Islam. Dat deed, zo schreef de populaire krant Blick, ook de financieel directeur van het nutsbedrijf ABB, Michel Demaré. Na de arrestaties in Genève werd een ABB-medewerker in Libië in de gevangenis gezet. Vandaag heeft hij 'huisarrest' in de Zwitserse ambassade in Tripoli, een lot dat ook een manager van de Zwitserse voedselgigant Nestlé beschoren is. Geen van beiden mag Libië verlaten.

"Niet alleen Saif al-Islams broers en zussen", citeert de Italiaanse krant La Repubblica een Zwitserse diplomatieke bron, "maar ook kolonel Kadhafi zelf hebben geenszins geapprecieerd hoe hij (Saif al-Islam dus, LD) zich gemengd heeft in een aangelegenheid die in handen van de Libische regering is."

In de in Londen uitgegeven Saoedische krant Asharq al-Awsat heeft Saif al-Islam intussen gemeld dat een van zijn topmedewerkers in Tripoli aangehouden werd. "De bewijzen tegen hem zijn gefabriceerd", aldus Kadhafi's zoon. "Ze willen hem het zwijgen opleggen."

Zo te zien zit de situatie Saif al-Islam hoog genoeg om met slaande deuren te vertrekken. "Ik verlaat het politieke leven", zei hij, zonder verwijzing evenwel naar de vraag tot politiek asiel in Zwitserland. Op de eis van zijn vader dat hij onmiddellijk huiswaarts zou keren, blijkt zoonlief alleszins niet ingegaan. Zo zou hij laatst nog gesignaleerd zijn op de Berlinale, het bekende filmfestival in de Duitse hoofdstad.

Zaak-Bulgaarse verpleegsters

Het Libische regime is van zijn eerste abrupte kronkel niet doodgevallen, maar de zaak-Saif al-Islam beroert de waarnemers, die van een groeiende machtsstrijd tussen conservatieven en hervormers gewagen. Mogelijk is Saif al-Islam, tot voor kort de gedoodverfde opvolger van Muammar Kadhafi, in ongenade gevallen vanwege zijn nogal pro-westerse visie.

"De rol van Saif al-Islam is fundamenteel geweest voor de hervatting van de betrekkingen tussen de VS en Libië", zei de Duitse oud-kanselier Gerhard Schröder aan Le Monde.

Kadhafi's zoon zou ook cruciaal geweest zijn in de vrijlating van de Bulgaarse verpleegsters en Palestijnse dokter, die door het regime van de besmetting van honderden kinderen met het aidsvirus beschuldigd waren.

Gedoodverfde opvolger mogelijk in ongenade gevallen vanwege pro-westerse visie

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234