Dinsdag 23/07/2019

Libië in chaos

Na de Verenigde Naties en Turkije beslisten de Verenigde Staten afgelopen zaterdag om alle ambassadepersoneel te evacueren, uit angst voor een totale burgeroorlog in Libië. In 2012 kwamen toenmalig Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens en drie medewerkers om bij een aanslag in Benghazi, in het oosten van Libië.

Gisteren kwam een konvooi Britse diplomaten onder vuur. Daarop riepen een handvol westerse landen hun burgers op het land te verlaten. België had dat al op 16 juli gedaan. Buitenlandse Zaken liet weten dat de 66 landgenoten in Libië niet zijn ingegaan op die vraag. Alle 66 hebben de dubbele Belgisch-Libische nationaliteit.

De afgelopen weken is het geweld in Libië sterk geëscaleerd. Sinds Moammar Kadhafi in 2011 verdreven is, gaat het olierijke land gebukt onder de interne twisten tussen milities. De gevechten vinden vooral plaats in en rond hoofdstad Tripoli en Benghazi. Daar probeert een ex-generaal, Khalifa Haftar, de macht van de islamistische milities te breken.

Haftar stond mee aan de basis van Khadafi's staatsgreep in 1969. Eind jaren tachtig vluchtte hij naar de VS, maar na de val van Khadafi keerde hij terug. Midden mei bestormden milities die banden hebben met Haftar het interim-parlement: een nationale campagne om het terrorisme uit te roeien zei hij, een staatsgreep volgens de regering, .

Haftar geniet steun bij een groot deel van de bevolking, maar hij voedt evenzeer de gewapende tegenstand. Zo is de luchthaven van Tripoli vandaag een strijdtoneel tussen voor- en tegenstanders van Haftar.

De laatste twee weken kwamen volgens regeringsbronnen honderdvijftig mensen om, vooral burgers. Begin augustus treedt het onlangs verkozen parlement aan. De nieuwe meerderheid daar bestaat uit niet-islamistische verkozenen, in tegenstelling tot het vorige parlement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden