Zondag 04/12/2022

Liberalen willen 53.000 mensen regulariseren, PS en cdH 100.000

Asielzoekers kamperen aan het Brusselse Sint-Jan Berchmanscollege. Beeld UNKNOWN
Asielzoekers kamperen aan het Brusselse Sint-Jan Berchmanscollege.Beeld UNKNOWN

Uit een vertrouwelijk document, dat circuleert in de hoogste regeringskringen, blijkt dat er op basis van de voorstellen van de liberalen 53.000 mensen geregulariseerd zouden worden. Door de ruimere criteria van cdH en PS zouden er 93.440 mensen papieren kunnen krijgen. De Morgen kon het document inkijken.

Ondanks een bevel van voogdijminister Marie Arena weigerde de dispatching van Fedasil, waar asielzoekers aankloppen voor een opvangplaats, opnieuw de deuren te openen. Fedasil zocht wel een plek voor de 38 asielzoekers, waarvoor ze dwangsommen moet neertellen, in een Brussels hotel.

Volgend weekend houdt de regering een conclaaf om de asielknoop voor eens en voor altijd af te sluiten. Ter voorbereiding van dat "asielweekend" liet de regering becijferen hoeveel mensen er zouden kunnen worden geregulariseerd naargelang de verschillende voorstellen van de liberalen, PS en cdH. De Morgen kon dat dossier inkijken.

Als het gaat om de langdurige procedures beperken de liberalen zich tot de lopende dossiers bij de Raad van State en oude dossiers van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen (CGVS) en Vaste Beroepscommissie voor Vluchtelingen (VBC). Dat zou neerkomen op 19.500 mensen die recht hebben op papieren. De PS wil dat criterium uitbreiden naar alle lange juridische procedures die na 1 juni 2007 werden afgesloten, wat 10.000 extra dossiers zou betekenen. CdH verruimt dat naar de procedures die na 1 juli 2005 werden beëindigd, waardoor er nog eens 12.500 dossiers bijkomen.

Clash PS-Open Vld
Bij het criterium "lokale duurzame verankering" gaan de liberalen uit van mensen die een verblijfsprocedure van vijf jaar achter de rug hebben, waardoor 33.400 mensen papieren zouden kunnen krijgen. PS en cdH rekenen met verblijfsprocedures vanaf 2000, waardoor er 20.000 mensen meer in België zouden kunnen blijven. Wat de economische regularisatie betreft, zijn de cijfers nog moeilijker hard te maken dan voor de andere criteria. Open Vld en MR sturen aan op papieren voor mensen die een knelpuntberoep uitoefenen (26.000 personen), cdH wil dat voor alle beroepen (52.000 personen). Dat geeft, ruw geschat, minstens 53.000 mensen die door de "liberale criteria" papieren ontvangen, en een kleine 100.000 mensen door de maatregelen van cdH en PS. Van die 100.000 zou de helft in Brussel verblijven, 20.000 mensen wonen in Antwerpen, de rest huist vooral in Charleroi en Luik.

Dat de PS en Open Vld lijnrecht tegenover elkaar staan in dit dossier bleek bij de start van de vergadering tussen de partijvoorzitters en premier Herman Van Rompuy (CD&V) over de herschikking van de federale regering. PS-voorzitter Elio Di Rupo deed de houding van de liberale asielminister Annemie Turtelboom af als "een waar schandaal". "Ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn politieke loopbaan. Ofwel is er geen akkoord, ofwel is er een, en dan respecteert men dat." Open Vld wou niet reageren op de frontale aanval van Di Rupo. "Dergelijke uitspraken zijn ongepast en helpen de zoektocht naar een oplossing niet helemaal vooruit", klonk het alleen.

ACW, de koepel van de christelijke werknemersorganisaties, veroordeelt scherp het politiek pokerspel tussen de liberalen en socialisten. "De stellingenoorlog tussen Open Vld en PS wordt steeds heviger en dat zorgt voor een verdere verzieking van het dossier", zegt ACW-voorzitter Jan Renders. "Ze moeten ophouden met de bal naar elkaar toe te spelen." Aan beide kanten moet er nu eindelijk gebouwd worden aan een compromis. "Als Open Vld het meent met haar pleidooi voor een open, tolerante en verdraagzame samenleving, zou ze beter de publieke opinie ervan overtuigen dat een omzendbrief met regularisatiecriteria helemaal geen ramp betekent voor de Vlaamse samenleving. Nu doen ze net het omgekeerde.

"Ik doe echt een oproep aan alle ministers om dit dossier te deblokkeren. Er moet een oplossing gevonden worden voor al die mensen die het nu zo moeilijk hebben."

Geen dwangsommen
Voogdijminister Marie Arena gaf in de namiddag de instructie aan Fedasil om de deuren van de dispatching terug te openen, maar de dienst legde dat bevel naast zich neer. Het agentschap bezorgde wel de 38 asielzoekers, waarvoor ze dwangsommen moet betalen, een kamer op hotel. De Brusselse arbeidsrechtbank veroordeelde Fedasil vorige week tot het betalen van een dwangsom van 500 euro per dag voor elke asielzoeker die geen opvang kreeg. Gisteren besliste Fedasil ook om in beroep te gaan tegen die beslissing. "Ten laatste dinsdag volgt een hoorzitting", zegt Michael Kegels, directeur van Fedasil. "We verwachten snel een beslissing." Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Ciré trokken gisteren opnieuw naar de rechtbank om te eisen dat de nieuwe asielzoekers, die bij de dispatching aanklopten, een opvangplek zouden krijgen. Maandag beslist de directie van Fedasil of de dispatching al dan niet gesloten blijft.

Het Rode Kruis opende ondertussen een tentenkamp in Mechelen met tijdelijke opvangplaatsen voor gezinnen met kinderen. Tot 21 juli kunnen honderd asielzoekers daar terecht, daarna moeten zij elders onderdak krijgen. Ten slotte werd het gebouw van Groep S in het centrum van Brussel, waar enkele tientallen asielzoekers al een week verbleven, gisterochtend door de politie ontruimd. (Tine Peeters en Yves Desmet)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234