Zaterdag 06/03/2021

Update

Liberalen weigeren principe 'cash for cars' te laten vallen: "Vakbonden moeten niet beslissen, maar mensen zelf"

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Open Vld wil niet afstappen van het door de regering ingenomen standpunt om bedrijfswagens te laten inruilen voor nettoloon, of 'cash for cars'. Dat zegt Kamerlid Egbert Lachaert (Open Vld). Een voorstel van de sociale partners om de omruiling naar nettoloon te laten vallen, kan niet voor de Vlaamse liberalen. "Betuttelend", noemt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten de aanpak van vakbonden en werkgevers.

Open Vld reageert daarmee op berichtgeving door De Tijd. De krant schetste vandaag de krijtlijnen van een akkoord dat vakbonden en werkgevers binnen de Groep van Tien uitwerken over het mobiliteitsbudget. Bedoeling is werknemers niet langer automatisch een bedrijfswagen te geven, maar hen te laten kiezen tussen verschillende opties: bijvoorbeeld een bedrijfswagen, een kleinere bedrijfswagen in combinatie met een abonnement op het openbaar vervoer of louter een abonnement. Als er nog budget overblijft, zou dat kunnen worden uitbetaald, maar niet netto.

Een definitief akkoord tussen de sociale partners is er evenwel nog niet. Grote vraag blijft wat met het restbedrag moet gebeuren. Mogelijk zou er vrijdag verder overleg volgen tussen de sociale partners. Open Vld zegt open te staan voor andere mobiliteitsopties, "maar ter aanvulling, niet ter vervanging", aldus Lachaert. "Het cashverhaal moet evenwel blijven. Zonder cash-incentive is er geen effect op de mobiliteit."

Ook voorzitter Gwendolyn Rutten heeft het niet begrepen op een voorstel door de sociale partners zonder een element van nettoloon. "Absoluut geen goed voorstel van de sociale partners", aldus Rutten. "Het is niet aan de vakbonden en de werkgevers om te beslissen over extra nettoloon, maar aan de mensen zelf. De tijd van bonnen voor voedsel of bonnen voor trein, tram en bus is echt wel voorbij", hekelt ze. "Betuttelend", noemt ze de aanpak van de vakbonden en werkgevers. "Als de sociale partners zouden willen meestappen in de 21ste eeuw, zouden we al twee stappen verder staan inzake flexibiliteit."

CD&V ziet het anders dan Open Vld

Dat ziet men bij CD&V toch even anders. "De afspraak binnen de regering is wat ze is", reageert kamerlid Jef Van den Bergh. "Maar de premier zei in de Kamer dat ook de meningen en adviezen van externen moeten worden meegenomen. Ik ga er dus van uit dat de regering rekening zal houden met het advies van de sociale partners. Dit gaat over de relatie tussen werkgevers en werknemers, dus het lijkt met nogal evident dat daar ook rekening mee gehouden wordt."

Het zal trouwens nog moeten blijken of 'cash for cars' effectief mogelijk zal zijn. "Mogelijk duiken er nog juridische hindernissen op", aldus Van den Bergh, verwijzend naar het kritische advies dat de Raad van State recent gaf rond de omzetting van ecocheques in een nettovergoeding.

Zelf is de CD&V'er een erg koele minnaar van 'cash for cars'. "Het toekennen van een netto cash vergoeding aan iedereen die zijn bedrijfswagen inlevert, is weinig stimulerend voor werknemers om zich op een andere manier te gaan verplaatsen. Het betekent eigenlijk enkel een vervanging van de ene vorm van loonoptimalisatie door een andere", verduidelijkt hij. "Het mobiliteitseffect van deze maatregel is hoogst onzeker."

Het CD&V-Kamerlid ziet veel meer in een volwaardig mobiliteitsbudget. Dat heeft zijn effect al bewezen, aldus Van den Bergh, zwaaiend met proefprojecten bij verschillende bedrijven. "Alleen botsen zij op een wirwar aan administratieve en fiscale regels om dit op een eenvoudige manier toe te passen. Zij worden eigenlijk (para-)fiscaal en administratief gestraft voor hun keuze voor alternatieven van de bedrijfswagen", besluit hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234