Maandag 16/12/2019

Liberalen voeren campagne voor Belgisch trekpaard

Wetsvoorstel om blokstaarten weer toe te laten

Nee, het gaat niet over Jean-Luc Dehaene (CD&V), maar over het beestje zelf. Enfin, het béést. Het Belgisch trekpaard. Sinds de tijden van Stijn Streuvels wordt dat dier in onze contreien na de geboorte "geblokstaart". Die operatie, een amputatie van de staart, is verboden sinds 1 oktober 2001 omdat het dier eronder lijdt. De liberalen zijn het daar niet mee eens. Met name de VLD'ers Willy Cortois en Hilde Vautmans en enkele MR-collega's dienden op 29 maart jongstleden een wetsvoorstel in om het verbod op blokstaarten ongedaan te maken.

Volgens de liberalen, die enkele experts citeren, is de praktijk helemaal niet in strijd met het dierenwelzijn. En bovenal: een paard met een lange staart is een aanslag op het Belgische culturele erfgoed. Dat staat zo in het betreffende wetsvoorstel: "Het Belgisch trekpaard - met korte staart - is ons cultureel erfgoed. De korte staart is een essentieel onderdeel van dit monument en geeft het Belgisch trekpaard een aparte en wereldberoemde uitstraling. Het is een plicht dit cultuurhistorisch erfgoed voor het nageslacht in zijn oorspronkelijke vorm te bewaren. Op korte termijn dreigt het verbod op het blokstaarten de doodsteek te geven aan het Belgisch trekpaard, ooit de steunpilaar van onze economie."

De liberalen voeren overigens ook wetenschappelijke argumenten aan om het paard maar verder te kortwieken. Volgens tegenstanders heeft het paard een lange staart nodig om vliegen af te slaan (het stáát zo in het wetsvoorstel), Vautmans en Cortois weerleggen dat: "Gezien de bouw van de achterkant van het trekpaard en de ligging van de staart bij dit dier, kan de staart slechts een beperkt gebied van het lichaam bereiken." Kort of lang, de écht gevaarlijke beestjes, de paardenhorzel, de tabinae en de culicoides, kan de paardenstaart sowieso niet bereiken.

Maar het sterkste argument voor het blokstaarten is wel dit: "Bij het Belgisch trekpaard gebeuren nog een groot aantal dekkingen op natuurlijke wijze. Er zijn nu reeds gevallen bekend van ernstige penisbeschadigingen als gevolg van de lange staart van de merries."

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) liet gisteren al weten dat hij niet van plan is het verbod te versoepelen. Dus geen staartje aan het wetsvoorstel.(FR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234