NieuwsVerplichte vaccinaties
Liberalen staan alleen met verzet tegen verplichte prik, maar die is nog lang niet aan de orde
Ondanks de oproep van verschillende zorginstellingen lijkt ons land nog absoluut niet van plan om Oostenrijk te volgen met een verplichte vaccinatie. ‘Iedereen beseft dat het niet de oplossing is voor de vierde golf.’
In de marge van de onderhandelingen rond de verplichte prik voor zorgsector begon de PS afgelopen vrijdag opnieuw over verplichte vaccinatie voor alle volwassen. Alleen als iedereen verplicht werd, vonden ze een ontslag van zorgverleners die weigeren te verantwoorden. Maar de PS stond alleen: het akkoord rond de zorgsector werd niet gekoppeld aan een algemene vaccinatieplicht.
Op het overlegcomité van vorige woensdag kreeg coronacommissaris Pedro Facon al de opdracht om een uitgebreide ethische en juridische analyse te maken van hoe de vaccinatiegraad verhoogd kan worden. Maar Facon gaat niet speciaal het verplichten van het vaccin onderzoeken. “Het is een brede oefening”, zo valt te horen.
Feit is wel dat het draagvlak voor verplichte vaccinatie gegroeid is. Vorige week pleitten zowel Frank Vandenbroucke (Vooruit) als de Waalse PS-minister van Welzijn al voor zo’n verplichting. Een dag later volgde Groen en nog eens enkele dagen later CD&V. Maar in het parlement sloeg premier De Croo de deur dicht. “In heel de wereld volgen maar vier landen de piste van de verplichting: Indonesië, Micronesië, Tadzjikistan en Turkmenistan. Geen enkel Europees land overweegt dat.”
Amper een dag later besliste Oostenrijk om het wél te doen en verloor het pleidooi van De Croo aan kracht. Maar bij VTM Nieuws zette hij zijn standpunt nog eens in de verf. Hij ziet vooral een probleem bij de afdwingbaarheid. “Gaan we ze dan vastbinden op een stoel en onder dwang een prik toedienen?”
Ook bij de voorstanders leeft het besef dat het alleen op lange termijn zal renderen. “Een verplichting kan helpen om de volgende golven lager te houden. Maar het staat vandaag niet hoog op de agenda”, klinkt het binnen de regering. N-VA zegt ervoor open te staan om het debat te voeren, maar voegt eraan toe dat het allicht de heisa niet waard is. “Met meer dan 90 procent gevaccineerden zal dat weinig verschil maken in Vlaanderen.”