Zaterdag 23/10/2021

Liberalen en socialisten blijven kibbelen over verzekeringen

Verzekeringen zijn een hot topic in de Belgische politiek. Tijdens de federale begrotingsbesprekingen praat men er de laatste dagen nogal vaak over, zowel over de bestaande als over eventueel nieuw in te voeren verzekeringen. De liberale en socialistische regeringspartijen zitten vaak niet op dezelfde lijn als het hierover gaat.

Rechtsbijstand

Zo kant de VLD zich tegen de plannen van justitieminister Laurette Onkelinx (PS) om een verplichte rechtsbijstandsverzekering in te voeren. Die moet elke burger gemakkelijker toegang geven tot het gerecht. De minister benadrukte gisteren in de Kamer dat het voorstel niet meer op tafel ligt. Ze heeft de ordes van advocaten gevraagd om zich eerst over het voorstel te buigen. Niet alleen CD&V, maar ook meerderheidspartij VLD is tegen een verplichte verzekering. "De VLD wil met alle actoren nadenken over een betere toegang tot het gerecht, maar wij zijn niet voor een maatschappij waar iedereen solidair moet zijn met burgers die per se hun groot gelijk willen halen", zegt kamerlid Martine Taelman. Zij is ervan overtuigd dat zo'n verzekering onvermijdelijk zal leiden tot meer rechtszaken. "En wat heeft de burger daaraan als hij tien jaar op gerechtigheid moet wachten?", klonk het retorisch.

Brandverzekering

Minister van Economie Fientje Moerman (VLD) heeft dinsdagavond in de Kamer haar pleidooi herhaald om de brandverzekering uit te breiden tot een verzekering tegen alle natuurrampen. "Iedereen zal moeten bijdragen, maar iedereen zal er ook gebruik van kunnen maken", zei ze. De brandverzekering zou door de maatregel per 25.000 euro ongeveer drie euro duurder worden. Hoewel Moerman ook antwoordde in naam van SP.A-minister Freya Van den Bossche lijken de Vlaamse socialisten nog niet overtuigd. "De kans om getroffen te worden door een natuurramp is drie op honderd. Dat is te weinig voor een verplichte verzekering", meent SP.A-kamerlid Anne-Marie Baeke. Samen met Spirit-collega Annemie Roppe pleit ze voor een combinatie van Rampenfonds en gewone verzekering.

Autoverzekering

Er is ook geen sprake van een algemene prijsverhoging om de autoverzekeringspolissen voor jongeren betaalbaar te maken. Dat heeft minister van Economie Moerman dinsdagavond in de Kamer verklaard. De VLD-minister hoopt tegen eind deze week een akkoord af te sluiten met de verzekeringssector over betaalbare verzekeringen voor jongeren én ouderen. De problemen met de verplichte autoverzekering voor jongeren en ouderen bestaan al een tijd. Jongeren hebben moeite om een betaalbare polis af te sluiten en ouderen lopen een hoog risico dat hun polis wordt opgezegd. De vorige regering trachtte hier een mouw aan te passen, maar slaagde daar niet in. Minister Moerman liet bij haar aantreden weten eerst te willen proberen om samen met de verzekeringssector een soort gentlemen's agreement af te sluiten. Lukt dat niet, dan zal ze zelf een wettelijk initiatief nemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234