Donderdag 08/12/2022

Libanees leger herovert kamp op moslimterroristen

Ultieme ontsnappingspoging van Fatah al-Islam uit vluchtelingenkamp Nahr el-Barid mislukt, leider spoorloos. Het heeft geknald, gisteravond in Tripoli.

DOOR GERT VAN LANGENDONCK IN NAHR EL-BARID

NAHR EL-BARID l Maar anders dan drie maanden terug, toen de crisis over Fatah al-Islam begon met een urenlang vuurgevecht in het centrum van de Noord-Libanese stad, was het deze keer vreugdevuur en vuurwerk.

Op zondagochtend zag het er nochtans niet zo goed uit. De Libanezen waren wakker geworden met het nieuws dat de resterende Fatah al-Islammilitanten een poging hadden gedaan om uit het kamp Nahr el-Barid te ontsnappen. Daarbij waren twee soldaten en een twintigtal militanten gedood. De leider van Fatah al-Islam, Shaker al-Abssi, zou ontkomen zijn. Prompt werd Libanon lam gelegd door checkpoints van het leger dat op zoek was naar gevluchte Fatah al-Islamleden. In de late namiddag kwam dan het nieuws dat het beleg van Nahr el-Barid voorbij was, en dat het leger het Palestijnse vluchtelingenkamp volledig had heroverd.

Het was niet voor het eerst dat de Libanese regering die claim maakte, en in het verleden bleek telkens weer dat te vroeg victorie was gekraaid. Maar al snel bleek dat het deze keer anders was. In Tripoli en in de onmiddellijke omgeving van Nahr el-Barid stroomde de Libanese bevolking massaal de straat op. Er werd vuurwerk afgestoken en zowel soldaten als gewapende burgers schoten in de lucht, er zoals altijd van overtuigd dat vreugdekogels nooit terug naar beneden vallen.

Het beleg van Nahr el-Barid was begonnen op 20 mei toen de politie een inval deed in een appartement in een chique wijk van Tripoli. De agenten waren op zoek naar bankovervallers maar stootten op een slapende cel van Fatah al-Islam, een beweging die zich laat inspireren door Al Qaida. Bijna ogenblikkelijk vielen Fatah al-Islammilitanten de checkpoints van het Libanese leger rondom het kamp aan. Sinds die dag zijn meer dan driehonderd doden gevallen in het beleg van Nahr el-Barid, waarvan de helft Libanese soldaten.

"We zijn door het dolle heen van geluk", zegt Abdel-Ghani Sayour, die ijs staat te scheppen in een bakkerij vlak bij het vluchtelingenkamp die gedurende het conflict opengebleven is. "U moet begrijpen: bijna elke familie in deze streek heeft wel iemand die soldaat is. Een dozijn van de gesneuvelde soldaten is afkomstig van hier vlakbij, en in het begin zijn er ook een paar burgers uit de buurt gedood door die van Fatah al-Islam. Wij haten Fatah al-Islam."

De voorbije drie maanden is vaak geopperd dat Fatah al-Islam best wel wat steun had in de armere wijken van Tripoli, waar ongetwijfeld een voedingsbodem bestaat voor het moslimfundamentalisme. Maar daar was gisteren in Libanon niets van te merken. Het Libanese leger heeft meer dan honderdvijftig 'martelaars' geleverd in de strijd tegen Fatah al-Islam, en het waren hun portretten waarmee gezwaaid werd. In het politiek verscheurde Libanon is het leger de enige instelling die boven de sectaire tegenstellingen staat, en de voorbije maanden was een voor Libanon ongezien patriottisme ontstaan.

De volledige burgerbevolking van Nahr el-Barid is verspreid over de andere vluchtelingenkampen in Libanon, een onhoudbare situatie. De Libanese premier Fouad Siniora heeft gisterenavond nogmaals beloofd dat het kamp heropgebouwd zal worden.

Het zou voor het eerst in de Libanese geschiedenis zijn dat een Palestijns vluchtelingenkamp wordt heropgebouwd; er zijn dan ook weinigen die de premier geloven. Siniora voegde er ook aan toe dat het nieuwe kamp "onder de controle van de Libanese staat en niemand anders" geplaatst zal worden. Dat is op zich een radicale breuk met het Arabische akkoord van 1969 dat stelt dat het Libanese leger de Palestijnse kampen niet mag betreden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234