Donderdag 20/02/2020

Lezersbrieven

Jos Digneffe

"De splitsing van de NMBS is een kunstmatige constructie", schrijft Jan Seurinck (DM 1/10). "Een schijnbare opening van de markt waar de instapdrempel voor nieuwe bedrijven te hoog is." Dat is net wat Digneffe ook vindt. Hij wil één bedrijf, zodat niet winst maken maar de reiziger en het personeel op nummer één staan.

Glenn Van Biesen, via de website

Jos Digneffe (2)

Jos Digneffe had om één reden niet moeten zeggen dat de treinreizigers egoïsten zijn: zijn eigen gezondheid. Wanneer je 700 haatmails in de bus krijgt, dan moet je sterk zijn om daar niet onder door te gaan. Voor de rest zat hij er niet ver naast. Let wel, om te beginnen ben ik van nature geen staker, ik deed dat in mijn hele loopbaan misschien één of twee keer.

Gistermorgen nam Eric Donckier van Het Belang van Limburg het op de radio voorzichtig op voor Digneffe. Hij zei dat dat 'Jos met zijn stakingsactie misschien ook opkomt voor de reiziger'. Het is niet zo dat we Donckier kennen als een grote vakbondsliefhebber. Zou de tsunami aan scheldmails iets te maken kunnen hebben met die helende woorden?

Het is al langer dan vandaag dat de vakbonden collectief uitgespuwd worden bij aankondigingen van acties, schuttingtaal wordt zelden ingehouden. Hoezeer 'het perverse eigenbelang van de vakbond' altijd meespeelt bij staking, hoezeer ze 'alleen maar bezig zijn met hun portemonnee', hoezeer ze een 'land ontwrichten' en ja, hoezeer die treinstakers 'dikke egoïsten' zijn.

Maar wanneer één van die vakbondsleiders op een dag met gepast wisselgeld antwoordt, dan kan de verontwaardiging niet groot genoeg zijn: 'Ongehoord om zo met de reizigers om te gaan'. Het enige wat een ACV-vakbond dan weet te bedenken is het in de kou laten staan van hun collega Jos.

Manu Vanhaverbeke, Borgerhout

Jos Digneffe (3)

Jos Digneffe vergist zich van vijand. Wij, treinreizigers, zijn niet de oorzaak van het ongenoegen van een deel van het NMBS-personeel. Schiet dan ook niet op ons, alstublieft. 15 keer staken op twee jaar tijd ? Een schande. Volgens mij blaast u het sociaal overleg op voorhand op en heeft u uw troepen niet in de hand. U moet tot een oplossing zien te komen met minister Magnette en de top van de NMBS en ons daarvoor niet te laten opdraaien.

Peter Peeters, via de website

Jos Digneffe (4)

De manier waarop Jos Digneffe wordt aangepakt is ronduit verwerpelijk. De politiek en de NMBS-top zijn er enkel op uit de vet-betaalde postjes te houden. De gewone spoorman laat hen koud.

Alain Haeck, via e-mail

Jos Digneffe (5)

Dan zijn ze verwonderd of woedend dat rechts het stakingsrecht wil inperken. Het is een schande dat de vakbonden hier zo achteloos mee omgaan. Gelukkig heeft Jos Digneffe binnenkort zijn tijd uitgezeten bij de NMBS.

Harrien Joost, Heverlee

Jos Digneffe (6)

Digneffe spuwt de reizigers niet in het gezicht, de politici en de directie van de NMBS doen dat. Hun postjes staan namelijk op het spel.

Freddy Vercruyssen, via de website

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234