Zaterdag 21/05/2022

Lezersbrieven

Wouter Torfs is de vijand niet

De sp.a kreeg harde klappen bij de laatste verkiezingen, ook al stagneerde zij electoraal. Achteraf bekeken is dit positief. 'Herbronning' is nu de boodschap. De tijd van bezinning is aangebroken. Eerlijk gezegd, ik hunker ernaar. Een oppositiekuur kan tonisch, opwekkend, versterkend zijn. Te pas en te onpas wordt het woord 'salonsocialisme' gebruikt. Dit bedroeft mij.

In een vroeger leven was ik gemeenteraadslid in Willebroek. Ik werkte 16 uur per dag, weekends incluis. Ik liep van de ene vergadering naar de andere. Ik streed mee voor de ideologie van het socialisme. Ik verdiende geen cent aan/door de Partij. Ik was blij ze te mogen dienen. Waar is de bezieling nog bij die en die 'socialist', vraag ik me soms af.

De sp.a moet gewoon herpositioneren. Zich onderscheiden van de anderen. Zich duidelijk profileren. Misschien samen met de Groenen. Eén blok vormen zoals indertijd het kartel van CD&V en N-VA. Onder meer door het goede voorbeeld te geven.

Decumulatie is één van de ordewoorden. Ik pleit ervoor dat de burgemeester van een grootstad geen parlementair mandaat meer bekleedt. De nauwste link met het parlement is onontbeerlijk, wordt beweerd. Dat is flauwe kul. Vader Louis Tobback is wellicht de beste burgemeester van België. Zonder parlementair mandaat.

Willy Van der Linden, Willebroek

Twee maten en twee gewichten

Alle Vlaamse steden zijn volgestouwd met politiecamera's die het wel en wee van elke burger op straat kunnen volgen. De privacy van de burger wordt hier met medeweten van de overheid (in naam van de veiligheid) elk ogenblik van de dag geschonden. Men werkt momenteel zelfs aan een wettelijk kader om via deze camera's auto's te verbaliseren die foutief geparkeerd staan of autobestuurders die geen gordel dragen (van veiligheid is hier helemaal geen sprake meer).

Wanneer de burger het nu waagt een interventie van de politie via zijn gsm vast te leggen, steigeren alle politievakbonden (wegens schending van de privacy). Een politiekorps zou er prat op moeten gaan wanneer burgers een 'correcte' interventie op beeld vastleggen en dit online plaatsen.

Er wordt in onze samenleving duidelijk met twee maten en twee gewichten gewerkt, de burger die via zijn gsm denkt zijn verantwoordelijkheid te moeten nemen, wordt de mond gesnoerd en de politie wordt de gelegenheid geboden haar verantwoordelijkheid volledig te ontlopen.

Johan Peeters Keerbergen

Een vervanger voor de F-16's

De F-16's zitten aan het einde van hun operationeel leven en zullen vanaf 2024 vervangen moeten worden. In juni van dit jaar werd dan ook een Request For Information (RFI) uitgestuurd voor de Lockheed Martin F-35, Saab Gripen E, Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale en Boeing F-18E Super Hornet.

De aankoop van de nieuwe gevechtsvliegtuigen moet echter in een bredere denkoefening passen over de toekomst van de Belgische defensie. Moet België meekunnen in de voorhoede van gevechtsacties en kan het daarvoor de nodige investeringen doen? Kan het Belgisch defensiebudget de hoge kosten dragen van een toestel dat duur in aankoop en gebruik is?

In Nederland is het debat vorig jaar beslecht met de officiële aankoop van 37 F-35 Lightning II toestellen voor een contract van 4,5 miljard euro. Nederland koos ervoor actief te blijven in de eerste lijn van het hoogste geweldspectrum, hoewel dit eerder door de denktank Clingendael als een weinig aanlokkelijke optie voor de Nederlandse strijdkrachten werd aangeduid.

De vraag is natuurlijk of België dezelfde weg wil en kan opgaan.De F-35 is veruit de duurste van de vijf toestellen die momenteel bekeken worden. Alternatieven, met de Saab Gripen E als uitschieter, zijn beduidend goedkoper in gebruik en aankoop.

De keuze voor de F-35 hoeft dus zeker geen onbetwiste keuze te zijn. Ook andere toestellen laten toe dat België aan zijn internationale verplichtingen kan voldoen.

Christophe Christiaens, via de website

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234