Maandag 03/10/2022

Lezersbrieven

'Culturele vrijheid' leidt tot droefheid

De 'culturele vrijheid' waarvoor Wouter Van Besien (DM 22/5) pleit is een lege doos. Van Besien wil een paradigma 'dat mensen verbindt in plaats van mensen elkaar uitspeelt'. Maar nergens benoemt hij wat dat paradigma precies moet zijn.

De Groen!-voorzitter stelt dat onze partij een monocultureel Vlaanderen wil bewerkstelligen. Een leugen. Het verwijt van het streven naar een eentalig-Nederlandstalige samenleving - Van Besien schuwt de straffe woorden niet en spreekt over een schild-en-vriendbeleid -, getuigt evenmin van veel intellectuele eerlijkheid. Zeker in een samenleving die steeds diverser wordt, kan het Nederlands een bindmiddel zijn. Nederlands biedt bovendien kansen (op tewerkstelling, vorming en onderwijs, dienstverlening, op netwerken). Een goede kennis van het Nederlands verhoogt de zelfredzaamheid van mensen, maakt hen minder afhankelijk van derden. Of is het misschien die afhankelijkheid die Wouter Van Besien graag in stand houdt?

Inburgeringscursussen herleiden tot fabeltjes over de Guldensporenslag zoals Van Besien doet is flauw, onjuist en ronduit beledigend voor onthaalbureaus die schitterend werk leveren. Het bewijst enkel dat Van Besien niet gehinderd is door enige kennis over wat zich tijdens een inburgeringstraject afspeelt.

Een pleidooi voor culturele vrijheid is een pleidooi voor een integratiebeleid zonder duidelijke richtlijnen. Een Vlaams burgerschap met een niet-onderhandelbaar kader heeft minstens het voordeel van de duidelijkheid. Betekent dit dat mensen uitgesloten kunnen worden: ja, het kan dat iemand er voor kiest om geen lid te willen zijn van de club. Maar niemand zal uitgesloten worden op basis van herkomst of op basis van taal of sociaaleconomische status. Het biedt iedereen een perspectief om erbij te horen. En dat is waar wij naar streven: een Vlaanderen waar iedereen er bij hoort. Niet naar een Vlaanderen waarin verschillende groepen elkaar niet verstaan, niet ontmoeten en niet begrijpen. De culturele vrijheid van Van Besien leidt niet tot blijheid in gemeenschap, maar droefheid in afzondering.

De culturele vrijheid van Van Besien als basis voor een (gebrek aan) politiek beleid heeft sinds de eerste migratiegolf in de jaren 50 voor een gefaalde integratie van heel wat nieuwkomers gezorgd. Zonder een duidelijk referentiekader en voldoende prikkels om het Nederlands te leren, leefden deze migranten doorgaans in eigen groep. Op die manier leefden bevolkingsgroepen niet met elkaar, maar naast elkaar. Wil Groen de gettovorming bestendigen?

De N-VA wil een Vlaams burgerschap waarin de wil om tot de gemeenschap te behoren centraal staat. Daarvoor stellen wij enkele essentiële voorwaarden, maar anderzijds zullen wij nooit elementen inbouwen die men niet kan verwerven. Ons nationalisme is een inclusief nationalisme waarbij iedereen ongeacht zijn of haar huidskleur, achtergrond of geloof welkom is en kansen krijgt om een volwaardige plaats in onze samenleving te verwerven.

Willy Segers is Vlaams parlementslid namens N-VA

Kinderarmoede

De kinderarmoede blijft maar stijgen in ons land. Blijkbaar is er geen politieke wil om daadkrachtig in te grijpen. Armoede is immers je eigen verantwoordelijkheid, zo meent men. Dat zie je ook aan de reactie van Monica De Coninck op de brief van Sofie Verschueren over de combinatie van werk en gezin: "Dan moet u maar thuis blijven, mevrouw, u kunt niet alles hebben." Tegelijk worden de bankiers die de financiële crisis hebben berokkend vrolijk herbenoemd in vetbetaalde postjes. Hoe moet ik dit in hemelsnaam uitleggen aan mijn kinderen?

Francis Wildemeersch, Gent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234