Zondag 04/06/2023

Lezersbrieven

Usada-rapport

"En 'k had ik een drankje, dat was iets heel sterks, 'k hadde dat gekregen van Eddy Merckx", zong Willem Vermandere al in 1971. Ieder gewoon mens weet dat zo goed als elke renner in het peloton doping heeft gebruikt. Net zo goed kent iedereen wel een verhaal van een kennis of familielid die door een priester, een ouder, een leraar misbruikt werd. Je kunt geen domein bedenken in het menselijk handelen dat gevrijwaard is van bedrog of overschrijding van een norm. Zoals Yves Desmet schreef in zijn bijgedachte donderdag, het komt ons goed uit de overtreders van onze normen tot monster te maken. Op die manier lopen we als mens weg van onze verantwoordelijkheid om eerlijk naar onszelf te kijken en uit te komen voor onze donkere kantjes. Hoewel ik atheïst ben moet ik terugdenken aan de aanklacht van Jezus tegenover de Farizeeërs, die hij witgekalkte graven (hypocrieten) noemde. De grootste uitdaging voor de mensheid ligt dan ook in het erkennen en aan de kaak stellen van onze eigen hypocrisie. "Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen", stond trouwens ook nog in dat 2.000 jaar oude boek. We hebben blijkbaar nog niet veel geleerd in twee millennia.

Francis Wildemeersch, Gent

Ipalle

De intercommunale Ipalle heeft kennis genomen van het artikel in De Morgen onder de titel 'Moord op de Schelde opgehelderd' (DM 5/10). Ipalle betreurt het feit het artikel duidelijk een fout beeld heeft willen ophangen van onze intercommunale als een onverantwoord lakse Waalse instelling. In naam van onze medewerkers willen wij met dit weerwoord graag de kans aangrijpen om de foute voorstelling van zaken recht te zetten.

1. Het artikel trekt het goed functioneren van het zuiveringsstation in Pecq in twijfel. Dat is ongegrond. Het station is operationeel sinds 2007 en zoals alle andere van Ipalle onderworpen aan een regelmatige controle en audit. Alle zuiveringsstations van Ipalle zijn namelijk EMAS gecertificeerd en worden jaarlijks door AIB-Vinçotte geauditeerd volgens de strengste Europese milieunormen. In tegenstelling tot wat in De Morgen wordt beweerd, garandeert Ipalle dat al het water dat door het zuiveringsstation terug in de waterlopen wordt geloosd, conform die normen is. Sinds maanden, zelfs jaren, is geen enkele overschrijding vastgesteld.

Ipalle stelt vast en keurt het feit af dat de journalist de verklaringen van een buurtbewoner die een geschil heeft met de intercommunale n.a.v. een onteigening, zomaar voor waarheid neemt. En dat terwijl hij zich had kunnen baseren op objectieve en gecertifieerde gegevens. Douglas De Coninck werd door de buurtbewoner verkeerdelijk geïnformeerd over de lozing die "blijkbaar afkomstig zou zijn" van het zuiveringsstation van Ipalle. Het lozingspunt ligt evenwel bij een stroomopwaarts gelegen zuiveringsstation van een leerlooierij. Die leerlooierij maakt tijdens het productieproces gebruik van grondstoffen van plantaardige oorsprong zoals schors van kastanje en mimosa. Hoewel het bedrijf beschikt over een eigen zuiveringsstation, is het voor hen onmogelijk om de kleur van het geloosde water weg te nemen. Looswater van een leerlooierij is immers bijzonder moeilijk helder te maken.

Daarom heeft Ipalle toegestaan om - in samenwerking met de leerlooierij en binnen de grenzen van de technische capaciteiten van zijn installatie - een nabehandeling te voorzien en zo de kwaliteit van het geloosde water maximaal te verbeteren.

De leerlooierij bevindt zich momenteel in een groeifase, waarbij onder meer geïnvesteerd wordt in een nieuwe uitrusting voor de zuivering van het water. Tijdens die fase wordt een deel van het afvalwater gezuiverd binnen de onderneming. De lozing van bruinachtig afvalwater waarnaar wordt gerefereerd in het artikel is dus niet afkomstig is van het zuiveringsstation van Ipalle.

2. De auteur van het artikel vergist zich manifest in de bevoegdheden van Ipalle. De intercommunale Ipalle heeft geen politionele bevoegdheid in milieuzaken, noch in het beheer van de waterlopen, noch over industriële lozingen. Dat is een realiteit, even onomstotelijk als het feit dat een krant niet de bevoegdheid heeft om (bijvoorbeeld) recht te spreken. Vanuit die realiteit de lezers van De Morgen laten geloven dat Ipalle geen belang zou hechten aan de vervuiling van waterlopen en dat zijn zuiveringsstations niet zouden functioneren, is tendentieus en intellectueel oneerlijk. Bij deze wil Ipalle ten stelligste ontkennen dat het zuiveringsstation van Pecq nog niet volledig op punt zou staan.

Gonzague Delbar, algemeen directeur; Philippe Chevalier, Vice-voorzitter Raad van Bestuur Ipalle

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234