Zaterdag 27/02/2021

Lezersbrieven

België houdt stand

Volgens professor Ive Marx heeft ons land de crisis van de afgelopen jaren goed doorstaan. Dit komt onder meer door de lange regeringsonderhandelingen en er daardoor geen strenge besparingen zijn uitgetekend tijdens deze periode. Ook onze sterke sociale instellingen helpen om sociale ravage tegen te gaan. Ik vraag me dan ook bang af of het wel verantwoord is om ons land mede in de handen te geven van de N-VA. Zij zijn namelijk net als in bijvoorbeeld Nederland felle voorstander van strenge en harde sociale besparingen. Zoals de werkloosheid beperken in de tijd, afschaffen van de automatische indexering van de lonen en verhogen van de btw. Als ik de bevindingen van professor Marx er op nalees denk ik niet dat de lijn N-VA de juiste is. Ons land zal er met die partij niet op vooruit gaan. Integendeel.

Etienne De Coster, via e-mail

Hollande

Voor staatslui moet er een andere tijdrekening bestaan. Het verwondert me dikwijls waar ze de tijd halen om een boek te schrijven, zelfs nog mar een boek te lezen. Nu bestaan er wel ghostwriters en waarschijnlijk ook ghostreaders. Die lichten de leiders tussen twee dossiers in over wat ze voor zinnigs over een boek kunnen vertellen.

Maar dat er ook ghostfuckers bestaan, dat geloof ik niet. Of het nu Hollande, Clinton, Mitterand of Berlusconi is, hun dag moet meer dan 24 uur bevatten. En zelfs dan moeten ze met de tong op het hart en de broek op de knieën elke vergadering binnen hollen.

Wat een zielige vertoning.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Geen geld geen stem

De actie 'geen geld geen stem' (DM 11/1) kan ik begrijpen: het is een uiting van ontgoocheling. Een oproep om niet voor een bepaalde partij te stemmen is echter meestal contraproductief en heeft bij de publieke opinie een negatieve connotatie. Beter hadden de gedupeerden een oproep gedaan om te stemmen voor partijen die de zakenbanken en de spaarbanken "echt" willen gescheiden houden of voor politici die de coöperatieve gedachte genegen zijn.

Willy Verbeek, Herent

Staatshervorming

Het Waalse Gewest blijkt de wateroverlast in de Denderstreek sneller en doortastender aan te pakken dan het Vlaamse. Een zoveelste illustratie tot welke excessen en absurditeiten de regionalisering bij ons kan leiden.

Politici die effectief de werking van 'de staat' willen verbeteren, moeten telkens nuchter en rationeel afwegen op welk niveau een bevoegdheid het beste kan worden uitgeoefend. Wars van communautaire, separatistische of andere agenda's die niet ter zake doen.

Paul De Grauwe constateert terecht dat de vele staatshervormingen Vlaanderen economisch niet veel vooruit hebben geholpen. Kris Peeters wuift zijn kritiek snel weg (DM 13/1). Logisch, Peeters verdedigt de eigen regionale winkel en is maar een koele minnaar van het federale niveau. Ook de N-VA gaat niet mee in de benadering van De Grauwe. Daar dragen ze het separatisme hoog in het vaandel, hoewel ze tegenover de kiezer liever van 'confederalisme' spreken om toch maar geen stemmen mis te lopen.

Aan de politieke klasse één vraag: als jullie per se nog aan 'de staat' willen sleutelen, dan graag in het belang van iedereen. En zonder navelstaarderij. Ook graag met een sterk federaal niveau zodat we dit goede land ook kunnen behouden. Altijd hervormen in één en dezelfde richting is intellectueel oneerlijk en dwaas.

Denis Bouwen, Mortsel

België houdt stand (2)

Opvallend hoe twee koppen in één krant luid om aandacht schreeuwden. De Morgen(13/1) kopte 'België houdt stand' én 'Waarom De Grauwe het gelijk van N-VA bewijst', de stelling van Johan Van Overtveldt, een van de recente witte NVA-konijnen. In het eerste artikel toont een onderzoek van professor sociaal-economische wetenschappen Ive Marx van de Universiteit Antwerpen aan dat België op sociaal vlak opvallend goed blijft scoren. Het opiniestuk van N-VA-huiseconoom Johan Van Overtveldt stelt dat de bevinding van De Grauwe, dat de opeenvolgende staatshervormingen de economische groei in Vlaanderen alleen maar heeft doen vertragen, net aantoont dat het confederalisme à la N-VA er dringend moet komen. Zulke uitlatingen tonen nog maar eens aan dat economische keuzes te belangrijk zijn om enkel aan economen over te laten.

Zeker economen die de markt verafgoden zoals De Grauwe (stilaan minder) doet en economen die alle heil van de (in dit geval Vlaamse) staat verwachten zoals Van Overtveldt moeten beseffen dat markt en staat samen tot de impasses leiden waarin we ons bevinden. Markt en staat kunnen niet alleenzaligmakend zijn.

Als Vlaanderen al relatief minder groeide dan het Waalse Gewest dan is dat maar goed, gezien de achterstand die Wallonië decennia lang had opgelopen door de verschuiving van het gewicht van de zware industrie naar de diensteneconomie zoals die kon bloeien in Vlaanderen. Ons systeem van sociale zekerheid kan er nu eenmaal voor zorgen dat armoede binnen min of meer aanvaardbare perken blijft - zolang het op Belgische leest geschoeid blijft.

Zoiets heet federale solidariteit en kan werken in een federaal België; in het confederale model van Van Overtveldt zou dat jammerlijk teloorgaan.

Europese regio's waar onlangs de roep voor separatisme toeneemt, hebben één ding gemeen: het zijn de meest welvarende regio's in hun natiestaat.

Alleen al daarom, omwille van solidariteit met buren die het (tijdelijk) moeilijk hebben, moeten we dat confederalistische model met alle kracht afwijzen.

Toon Van den Brempt, mede-oprichter Expertisecentrum Leeftijd en Werk

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234