Donderdag 17/10/2019

Lezersbrieven

Mission impossible voor De Wever?

Koning Filip heeft Bart De Wever belast met een informatieopdracht. Wordt het een Mission Impossible voor De Wever? Volgens Vlaamsgezind politicoloog Bart Maddens (KUL) heeft de N-VA nu al de regeringsvorming verloren. "Om de kiezers niet al te veel te choqueren, laten de kopstukken van de Belgische tripartite De Wever enkele rondjes informeren, waarna ze hem en de N-VA voor vijf jaar de woestijn insturen".

Bij dit scenario schuilt echter een groot gevaar. Het is onmiskenbaar zo dat in Vlaanderen een politieke onderstroom richting zelfstandigheid steeds sterker wordt en duidelijk afwijkt van de Belgische bovenstroom. Deze Vlaamse onderstroom blijven negeren zou het land kunnen meetrekken in een uitputtingsslag met alleen maar verliezers. Als 80 procent van het BBP en de Belgische uitvoer door Vlaanderen gerealiseerd wordt, en Vlaanderen jaarlijks miljarden euro's solidariteit uitdeelt, moet de Belgische tripartite goed oppassen dat haar Vlaamse kip met gouden eieren niet verstikt wordt door een impotente Franstalige haan.

André Vanhaeren, Genk

Heeft N-VA de verkiezingen gewonnen?

De teerling is geworpen. Ondanks dat de N-VA mathematisch de verkiezingen heeft gewonnen - ze zijn wat men ook moge beweren de grootste partij in Vlaanderen - toch stipuleren de verliezers en hun aanhang eensgezind dat tweederde van de Vlamingen tegen de N-VA stemde. Ook een mathematische realiteit, natuurlijk, maar wel een totaal andere werkelijkheid. Die tweederde is ideologisch hopeloos verdeeld, niet enkel partijgewijs, ook van uiterst rechts tot uiterst links en alles daartussenin.

Chris Denys, via de website

N-VA en Vlaams Belang

Yves Desmet was op verkiezingsdag behoorlijk opgetogen over het feit dat het Vlaams Belang gereduceerd was tot een irrelevante partij. Ik vermoed dat er velen identieke gevoelens koesteren. Toch een kleine bedenking. De voormalige VB-stemmers zitten nu voor een groot stuk bij de N-VA en zijn plots een democratische speler geworden. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat die kiezers allemaal het democratische en/of tolerante licht gezien hebben en velen hebben waarschijnlijk voor een stuk opportunistisch gestemd. Ik betwijfel sterk of dat uit democratisch oogpunt een verbetering is.

Een Vlaams Belang van 10 à 12 procent en dus stemmen van mensen die geen zinvolle inbreng hebben in het democratisch debat vastzetten in een cordon sanitair is misschien zo slecht nog niet. Kortom, het is niet omdat het Vlaams Belang gedecimeerd is, dat zijn voormalige stemmers democratisch zijn geworden. Het wordt hoe dan ook interessant om zien hoe de N-VA daarmee zal omgaan.

Pieter Devlaminck, Wondelgem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234