Zondag 25/10/2020

Lezersbrieven

Het verlies van Vlaams Belang

Het verlies van Vlaams Belang wordt gelinkt aan de winst van N-VA. Waarom zouden Belangkiezers alléén richting N-VA kunnen verkassen? En bloc, van het Blok, naar De Block, met haar ferme asielaanpak, lijkt me even plausibel. De winst van N-VA kan toch ook uit teleurgestelde (neo)liberalen bestaan ? De Open Vld vermeed in haar campagne angstig het neoliberale bankencrisisblauw. Wel zagen we 'dokter Maggie' op affiches tussen warme kleurtjes en een weggemoffelde toef bleekblauw.

Uitspraken over kiezersbewegingen blijven gratuit als ze niet op onderzoek gebaseerd zijn. Als anti-N-VA-manoeuvre zijn ze wat dommig en verhelderen ze intenties.

Johan Byloos, Wilsele (Leuven)

Een tripartite zonder N-VA (1)

Wie Vlaams Belang en N-VA van binnenuit kent, weet dat de winst van N-VA uit Vlaams Belang komt. Dit maakt dat N-VA ook rechtser dan ooit tevoren tint. Maar - want verkiezingen zitten niet in optelsommetjes alleen - er is ook een andere migratie geweest. De middenvelders verspreiden zich over de traditionele partijen. Zij zorgden ervoor dat een tripartite mogelijk is. Zij kozen duidelijk niet voor het N-VA-model.

Katrien Foucart, via de website

Een tripartite zonder N-VA (2)

Het is evident dat alleen een Vlaamse coalitie tussen CD&V, sp.a en Open Vld een stabiele meerderheid geeft die ook federaal werkbaar is. Laat ons niet te veel tijd verspelen door het initiatief te geven aan separatistische partijen.

Carl Op de Beeck, via de website

Een tripartite zonder N-VA (3)

Laat ons even doordenken zoals een Franstalige opmerkte. Twee derde van de Vlamingen heeft niet op de N-VA gestemd en daarom mag de N-VA niet in de regering. Voilà!

Dat 79 procent niet op de CD&V, en 86 procent niet op de sp.a of Open Vld heeft gestemd, is natuurlijk een detail dat hierbij niet terzake doet.

Rogier De Smedt, via de website

Europese verkiezingen

Het is duidelijk dat de eurocritici forse winst hebben geboekt, maar Europa zal door die winst niet democratischer worden. De oorzaak daarvan ligt echter niet bij de eurocritici, maar bij het ondemocratische gedachtegoed waar het Europese beleid op gestoeld is.

Daarmee bedoel ik het dictatoriale parlementarisme (wie regeert, dicteert) en monetarisme (wie betaalt, bepaalt), die de Europese koers broederlijk bepalen. De uitslag van de Europese verkiezingen zal daar geen verandering in brengen, omdat dit leidende dictatoriale gedachtegoed niet ter discussie stond.

Het is zodoende een illusie te denken dat het nieuwe Europees Parlement in staat zal zijn tot de creatie van een vertrouwenwekkend democratisch Europees beleid.

Voor de realisatie daarvan zal eerst de dictatoriale Europese beleidsgrondslag openlijk ter discussie gesteld moeten worden in het Europees Parlement. Maar om dit discussiepunt op de agenda te zetten, zullen onze 750 Europarlementariërs er oog voor moeten krijgen dat Europese verkiezingen in wezen geen feest van de democratie zijn, maar model staan voor een geld- en energieverslindend megalomaan a-democratisch gebeuren.

Zolang Brussel dit inzicht ontbeert, zal er van een hoopgevend keerpunt in de Europese politieke geschiedenis geen sprake kunnen zijn, met alle uitzichtloze maatschappelijke consequenties van dien. In het bijzonder onze kinderen, toch onze eerste zorg(!), zullen daarvan de onverdiende rekening gepresenteerd krijgen.

Wouter ter Heide, Zwolle

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234