Woensdag 27/01/2021

Lezersbrieven

Britse economie grootste van Europa?

De Londonse denktank Centre for Economic and Business Research (CEBR) voorspelt dat de Britse economie de grootste wordt in Europa in 2030 (DM 27/12). Het Belgische bnp zou stijgen, maar gezien andere op dit moment na ons gerangschikte landen sterker stijgen, zakt België enkele plaatsen.

Toevallig een Londonse denktank die een Britse hausse voorspelt? De economische en financiële crisis viel overigens niet te voorspellen. Waarom dan wel de verhoudingen inzake bnp tegen 2030? Akkoord, tendensen kan men eventueel afleiden op basis van historische data en de huidige plannen voor de toekomst. Maar toch: er kan heel veel gebeuren in enkele jaren tijd die die berekeningen sterk kunnen beïnvloeden.

Is er bijvoorbeeld rekening gehouden met bijkomende strengere regels op financiële transacties, en het gevolg ervan op de City (toch een belangrijk onderdeel van de Britse economie, niet?). Of is dit nu net het (cynische) doel van dit onderzoek: aantonen dat, om de Britse vooruitgang niet te stuiten, er geen extra maatregelen mogen komen die de armslag van de City beperken?

Tim Van Speybroeck, via de website

Guillaume

"Praat niet over de geschiedenis als daar ruzie van komt", schrijft Guillaume Van der Stighelen in zijn column (DM 27/12). Fout, fout. Praat er wel over, maar zoek naar wat je in de geschiedenis kan binden en zoek oplossingen voor meningsverschillen. Anders kweek je een generatie die haar geschiedenis niet kent en wat dat geeft, zien we dagelijks in het populisme dat ons omringt. Het verleden is een deel van onze identiteit, maar moet degelijk gekaderd worden.

Johan De Bock, via de website

Guillaume (2)

"Praat niet over de geschiedenis als daar ruzie van komt" is een mooie boodschap! Toepasbaar, zoals GVDS schrijft, voor 'grote' conflicten, doch ook bij 'kleintjes'. Familie(ruzies), geliefden die elkaar ooit pijn deden. Vergeven is beter, doch zij die hier niet toe in staat zijn, kunnen misschien proberen het te laten rusten. En wie weet lijkt het na enige tijd niet meer zo belangrijk of onoverkomelijk.

Valerie Verstraeten, via de website

Ideologie

Met zijn standpunt slaat Yves Desmet de spijker op de kop (DM 27/12). En verfrissend in vergelijking met nogal wat journalisten, die van Johnny Thijs een martelaar én een supermens maken en tegelijkertijd de regering en in het bijzonder de PS willen treffen. Waarom? Hun master's voice? Bij de 'gewone man' gaat een schaterlach vol misprijzen op, wanneer Thijs en Buysse en Dehaene en De Gucht verklaren dat het niet om de centen gaat. Deze heren kunnen alleen maar marktconform denken. En ethiek bij de verloning lappen ze aan hun laars.

Gust Adriaensen, via de website

Kanker

Kanker zelf bestrijden is de doorbraak van 2013. Nochtans is in de alternatieve geneeskunde het versterken van de immuniteit van de patiënt, om het lichaam zelf de kracht te geven om te genezen, al heel lang in gebruik. Nu slaan de wetenschappers, die specifiek op zoek zijn naar een kankerimmunotherapie, alarm omdat zij door gebrek aan financiële middelen hun werk zullen moeten staken. De vraag is waar al de jaarlijks opgehaalde miljoenen bij antikankeracties overal te lande en de rechtstreekse vrijwillige donaties, naartoe zijn.

Hugo Bavré, Grobbendonk

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234