Zondag 04/06/2023

Lezersbrieven

25 biljoen

Twee opmerkingen aangaande die 25 biljoen weggesluisde euro. Dat op de lijst weinig of geen vooraanstaande bedrijfsleiders en politici voorkomen geeft aan dat deze 'vondst' slechts het spreekwoordelijke topje van een gouden ijsberg kan zijn. Verkozenen en lobby's in de cenakels van de macht weten allang dat belastingparadijzen niet langer de beste camouflage bieden, op termijn. Waar zit het echte geld en welke nieuwe technieken hanteren de beslissers?

Een oproep aan alle journalisten van goede wil: werkende mensen blijven kiezen voor partijen en politici die - openlijk of verdoken - de kar duwen van de (super)rijken. Als kippen die op hun pluimers stemmen. Wie gooit eindelijk een knuppel in dat hoenderhok?

André Van Wassenhove, Zaventem

25 biljoen (2)

Het bedrag geparkeerd in belastingparadijzen blijkt omzeggens het dubbele van de Amerikaanse staatsschuld. Met deze som zou ook de eurocrisis in één klap opgelost zijn. De tweede rijkste man op aarde, Amancio Ortega stelt indirect mensen tewerk voor een hongerloontje, en dit in erbarmelijke omstandigheden.

Is dit linkse, populistische praat? Ik hoop het niet. Iedereen zou moeten beseffen dat deze wantoestanden niet thuishoren in een moderne, geglobaliseerde wereld. Deze verhalen leggen, samen met de wereldwijde weerstand tegen vermogensbelasting, een triest feit bloot: onze extreem vermogende medemens wil op geen enkele manier bijdragen aan onze samenleving. Politici wereldwijd, doe deze mensen alstublieft betalen.

Francis Wildemeersch, Gent

25 biljoen (3)

Akkoord met de analyse van Yves Desmet (DM 5/4). Maar laten we beginnen met voor de eigen deur te vegen. Al jaren staat België met stip op de lijst van belastingparadijzen van de Oeso. Al jaren komen steenrijke Fransen, Kazachen, Nederlanders... naar ons land afgezakt omdat hun vermogen hier volledig onbelast is. Wanneer gaan de PS en sp.a eindelijk doen wat ze zeggen en ook vermogens belasten?

Eric Ballon, via de website

Waarop wacht de EU?

De spanning en oorlogsdreiging tussen Noord- en Zuid-Korea lopen verder op. Natuurlijk hoopt iedereen dat het bij dreiging zal blijven. Toch volstaat hopen niet, zoals hoogleraar Remco Breuker ook aantoonde(DM, 4 /4). De EU kan tonen dat ze haar Nobelprijs ook effectief wil gebruiken om nieuwe oorlogen te voorkomen. In haar campagne vorig jaar pleitte de Vlaamse Vredesweek voor meer preventie, met name door de EU, om burgers wereldwijd te beschermen tegen massawreedheden. Begin 2013 leverden we circa 2.000 briefkaarten met diezelfde vraag af bij EU-voorzitter Herman Van Rompuy. Inderdaad, hallo Europa, hoort u ons?

Jo Hanssens, voorzitter Pax Christi Vlaanderen

Gattekentast

Ik keek wel even op toen ik donderdag de titel las van het stuk van Ingrid Verbanck: Sagans poepknijperij. Sagan kende ik, van poepknijperij had ik nog niet gehoord. Poep is, bij ons althans, een woord uit de kindertaal. Een volwassen vrouw heeft geen poep, die heeft een gat, billen, achterwerk of kont. Het is dus billenknijperij. In ons dialect is daar een oud woord voor: gattekentast. Wees eerlijk, als een schoonheid zoals Maja Leye zich graag toont in mouwloze jurk, dan jeuken bij veel gezonde mannen de vingers om in dat kontje binnen handbereik te knijpen. Ik zou het niet doen maar ik ben nu eenmaal bedeesd en ik zou een strafbaar feit plegen.

In het artikel valt de bepaling 'dom blondje' (Maja Leye werd 'geen dom blondje' genoemd, red.). Niemand heeft die dame, die hoe dan ook mag pronken met haar voorkomen, 'dom blondje' genoemd. Voor mijn part mag dat worden geschrapt uit het vocabulaire van De Morgen, zoals met het woord allochtoon is gebeurd.

Jules De Cort, Bonheiden

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234