Dinsdag 30/11/2021

Lezersbrieven

Ei manneke ...

Het artikel 'Ei manneke' (DM 22/12) waarin een portret wordt geschetst van De Betties was echt wel bijzonder. Zelden raakte ik zo ontroerd door een artikel als nu.

Ik ken alleen de verhalen van dementerende vaders en moeders, mannen en vrouwen van mijn vrienden en luister naar hun eindeloos verdriet. En sta machteloos, ik begrijp hun angsten, maar ik weet niet echt waar zij over praten, hoe het is om te vergeten. Nu begin ik het een beetje te begrijpen.

Matthias Declercq zijn empathie met deze mensen is zo diepgaand. Ik zie Jean en Emma en Bes en Louiza voor me en begrijp veel meer van hen door zijn woorden dan ik zou geleerd hebben uit een dikke cursus.

Dank je wel.

Gerie Lok, via de website

Inge Vervotte

Hugo Camps zet terecht Inge Vervotte in het zonnetje (DM 22/12). Mevrouw Vervotte is nooit bij de pakken blijven zitten en heeft zich steeds 100 procent ingezet voor het welzijn van iedereen. Mirakels heeft ze nooit volbracht. Hoeft ook niet. Ze kan tenminste de politiek achter haar houden zonder kleerscheuren. Ze heeft volbracht. Met achting. Ze is nu klaar voor een tabula rasa. Ik gun het haar ten zeerste.

Eddy Wolfs, via de website

Depardieu en België

Het is totaal onzinnig om zulke persoonlijke rijkdommen op te bouwen. We zijn de tijden van koninkrijken en overerfbare macht aan het afbouwen, maar we laten toe dat men nu in de 21ste eeuw persoonlijke economische macht laat opbouwen, die de politieke en democratische macht gewoon uitlacht en die dan nog persoonlijk overerfbaar is? Terug naar de middeleeuwen met een modern economisch tintje? Met enerzijds lijfeigenen en anderzijds machthebbers die zich buiten de wet stellen.

J. Begoode, via de website

Osteopathie wil geneeskunde niet evenaren

Graag reageerden wij op de brief van studenten geneeskunde en kinesitherapie (DM 18/12).

De osteopaat is een goed opgeleide therapeut, die een specifieke opleiding van universitair niveau doorlopen heeft. Deze opleiding bevat een ruim uitgeschreven en goedgekeurd curriculum. Daarnaast wordt dit aangevuld met een groot aantal uren praktijk en stages onder deskundig toezicht.

Dit alles resulteert in een verantwoorde behandeling waarbij de osteopaat met voldoende kennis via safety tests de veiligheid van de patiënt kan garanderen.

Het probleem van erkenning interfereert hier met de optimale werking van ons beroep. Wij stellen vast dat er veel niet opgeleide osteopaten werkzaam zijn. De veiligheid en de competentie zijn hier zeer in vraag te stellen. Om dit in de toekomst te vermijden, zijn wij al jaren vragende partij voor een erkenning en een omkadering van het beroep.

Ook willen we graag nog onderlijnen dat de wet op de niet-conventionele geneeswijzen die federaal minister Laurette Onkelinx spoedig wil uitvoeren, enkel betrekking heeft op de kwaliteitscriteria waaraan de 'niet-conventionele' therapeut in de toekomst zal moeten voldoen. Die wet heeft dus geen betrekking op de terugbetaling van verstrekte behandelingen.

We willen hierbij benadrukken dat we het beroep van arts niet willen evenaren, maar eerder een complementaire aanvulling willen zijn ten voordele van de patiënt.

In naam van alle studenten Osteopathie, IAO, Gent Tori Bloemmen, Yourick Van Overloop, Michelle Bens, Jana Maes

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234