Maandag 08/03/2021

lezersbrieven

De minister van Sociale Zaken wenst de onthaalouders, die presteren voor erkende en gesubsidieerde diensten, op te zadelen met een nepstatuut waarvoor ze - terecht - feestelijk bedanken. Het nepstatuut is immers strijdig met bepalingen van openbare orde en het gelijkheidsbeginsel.

Onthaalouders leveren immers een prestatie onder gezag van de dienst en worden betaald. De dienst is de werkgever. De onthaalouders zijn dan ook werknemers en wensen zoals andere werknemers behandeld te worden. Is dat te veel gevraagd? Het gaat trouwens om dwingend recht waarvan noch de betrokkenen, noch een minister kunnen van afwijken. Dat onthaalouders geen enkel sociaal recht genieten is dan ook een wetsontduiking, waaraan de minister meewerkt.

De minister voor Sociale Zaken dient er immers voor te zorgen dat de wet wordt toegepast en dat socialezekerheidsbijdragen worden betaald. De minister weigert echter de wet te doen toepassen. Men vraag zich af waarom de sociale zekerheid, die door de band zo onverbiddelijk optreedt, waardoor heel wat ondernemingen failliet gaan, hier onvoorstelbaar laks is en niet ingaat op de eis van onthaalouders, en recentelijk ook van de vakbonden, om de wet inzake de sociale zekerheid van werknemers toe te passen. Wie wordt hier politiek beschermd? Al op 19 september 2001 verklaarde het arbeidshof te Gent dat onthaalmoeders werknemers zijn. Waarop wacht de minister, die de mond vol heeft van de sociale bescherming voor de sociaal zwakkeren, om de wet toe te passen?

Ook de minister van Werkgelegenheid, Arbeid en Gelijke Kansen mevrouw Onkelinx gaat niet vrijuit. Haar sociale inspectie moet waken over de naleving van de arbeidswetgeving, of de minimumlonen betaald worden, of de veiligheidsnormen worden nageleefd. Er is blijkbaar geen vuiltje aan de lucht. Ook hier schiet de overheid bewust tekort. Van gelijke kansen gesproken. De ministers staan nu geïsoleerd, aangezien nu ook de vakbonden uitdrukkelijk stellen dat onthaalouders werknemers zijn en zondag een grote manifestatie organiseren in Brussel.

Het nepstatuut zal worden ingetrokken. Heel wat onthaalmoeders, die jarenlang gepresteerd hebben en geen enkel sociaal recht hebben, stappen nu terecht naar de arbeidsrechtbank om te laten zeggen voor recht dat zij, met terugwerkende kracht, werknemers waren en zijn. Het gaat inderdaad ook om de voorbije jaren. Dat de factuur aan socialezekerheidsbijdragen, die ontdoken werden in samenzwering met de overheid, hoog kan oplopen, is een feit. Maar dat is het gevolg van jarenlange sociaal mismanagement en onwettelijk optreden waarvoor de overheid de uitsluitende verantwoordelijkheid draagt.

Roger Blanpain, hoogleraar arbeidsrecht

Het is maar de vraag of alle onthaalmoeders vragende partij zijn voor een statuut. Ondanks alle protest lijkt het me vrij normaal dat in ruil voor een sociaal vangnet ook belasting betaald moet worden; dat moeten andere werknemers ook. Momenteel is het in de meeste gevallen zo dat de gemeentelijke diensten de rol van bemiddelaar spelen. Als de onthaalmoeders werknemers van de gemeente worden, wordt dat onbetaalbaar voor de gemeente (minimumlonen, werkgeversbijdragen enz.) of voor de ouders van de opgevangen kinderen.

Willen ze het spel hard spelen, dan zou de reactie van de gemeente erop kunnen neerkomen dat de bemiddelende dienst afgeschaft wordt, waardoor de ouders en de onthaalmoeders zelf voor alles zullen moeten instaan, ook het zoeken naar onthaalmoeders respectievelijk kinderen.

Misschien kan even gepeild worden bij de individuele onthaalmoeders, dan zou wel eens kunnen blijken dat daar slechts een kleine minderheid gewonnen is voor een officieel statuut, dat per slot van rekening ook nadelen inhoudt.

Dirk Weyn / Kapellen

'Boekhandels lappen richtlijn Anciaux aan hun laars', kopte De Morgen op 17/4. Hoe durven ze? Geen Vuur geven bij elk verkocht boek. Wat een inhaligheid van die boekhandels!

Maar is het beschuldigend wijzen met het vingertje wel hier op zijn plaats? Die boekhandels doen exact wat Boek.be en het kabinet-Anciaux zwart op wit overeengekomen zijn. Dat minister Anciaux onder druk van een parlementaire vraag dat te elfder ure corrigeert - lees: wijzigt - heeft alleen de verwarring in de hand gewerkt. Om de affiches en het promotiemateriaal bij te sturen was het trouwens te laat.

De Vlaamse Boekverkopersbond betreurt het dan ook ten zeerste dat het boekhandelsvak alweer in een kwaad daglicht wordt gesteld. De Literaire Lente is een prachtige voorjaarsactie waarin boeken en lezen in een ruimere context aan bod komen. Samen met Boek.be spannen de erkende boekhandels zich in om dit in optimaal overleg met de andere partners zoals de Canon Cultuurcel en het kabinet-Anciaux tot een succes te maken. Het is een initiatief dat de volgende jaren de kans moet krijgen om te groeien. Maar journalist Jeroen de Preter zoekt spijkers op laag water, wat hij ook al deed nog voor de actie van start ging.

Luc Tessens, secretaris Vlaamse Boekverkopersbond

Naschrift JdP: In het bewuste artikel wordt gesignaleerd dat een aantal boekhandels zich wel, een aantal andere zich niet aan de richtlijn houdt. Ik heb het niet nagelaten om de generositeit van de onafhanklijke boekhandel even sterk te onderstrepen als de 'inhaligheid' van de ketens. Uw reactie wekt bijgevolg de indruk dat de boekverkopersbond de spreekbuis is van de grote ketens. Verder schrijft u dat ondergetekende spijkers op laag water zoekt. Ik denk dat de lezers het wel nuttig vinden om te weten dat ze bij sommige boekhandels wel, bij andere geen gratis boek krijgen. Uw reactie maakt het stuk nog relevanter. Want als Boek.be en het kabinet-Anciaux inderdaad een schriftelijke overeenkomst hebben, heeft de minister zowel de pers als het parlement voorgelogen. Een futiliteit? Bovendien gaat het hier om een actie die met overheidsgeld wordt gefinancierd. De besteding daarvan moet dus volgens objectieve criteria gebeuren en dat is hier niet zo. Ook een futiliteit?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234