Zaterdag 28/03/2020

Lezersbrieven

Ombudsman NMBS

Ook de pendelaar blijft kritisch voor de NMBS maar wordt moedeloos en inderdaad minder gemotiveerd om een klacht in te dienen

Zo diende ik in november 2011 een klacht in bij de ombudsdienst - die wel prompt werd geregistreerd... maar waarop tot op heden door de NMBS-groep nog steeds geen antwoord werd verstrekt!

Begrijpe wie kan, tenzij dat de arme ombudsman ook maar een ondergeschikte bediende is van de NMBS-groep.

Intussen blijven de vertragingen verder aanslepen en blijven de slechte aansluitingen en de afgeschafte treinen een terugkerend feit.

En verder nog steeds een gebrekkige communicatie in de trein en op het perron en een even gebrekkige coördinatie tussen de spoorwegdiensten, die weliswaar verder rijkelijk ieder jaar gesubsidieerd blijven. We kijken 'wachtend' naar de aangekondigde structurele maatregelen en oplossingen in 2013. Deze trein der traagheid 'willen' we zeker niet missen... Er rest nog anderhalf jaar!

Geert Messiaen, Roeselare

Consumenten-zaken

Minister van Economie en Consumentenzaken Vande Lanotte werpt zich op als beschermer van de consument, maar ik stel me toch een aantal pertinente vragen omtrent zijn discours.

Hij wil de energieprijzen bevriezen en de concurrentie tussen energiebedrijven opvoeren. Uiteraard een goede zaak voor elke consument. Maar waar hij met geen enkel woord over rept zijn de veel grotere stijgingen van de distributie- en transportkosten van de laatste jaren. Hij wil deze wel 'bevriezen', maar ze zouden drastisch moeten verminderen! Ik geloof niet dat deze kosten representatief zijn voor de werkelijke kosten van de netbeheerders. Er worden hier volgens mij buitensporige winsten gerealiseerd. En het verhaal dat ze groenestroomcertificaten niet aan een goede prijs verkocht krijgen, kan de schuld van de wetgeving zijn: men moest elektriciteitsbedrijven verplichten deze in eerste instantie aan te kopen. Vande Lanotte belooft ook nog kortingen op taksen voor groene energie aan bedrijven (en niet aan alle consumenten). Bedrijven (ook zinkproducent Nyrstar) kunnen - als ze dat willen - investeren in het zelf produceren van (groene) elektriciteit én dat via de belastingen als onkosten recupereren, terwijl de belastingaftrek voor particulieren bij fotovoltaïsche systemen niet meer kan! Vande Lanotte had bij de laatste federale regeringsvorming beter zijn verantwoordelijkheid genomen om de afschaffing van die belastingaftrek niet goed te keuren, want de grootste, goedkoopste en meest milieuvriendelijke concurrenten voor heel wat elektriciteitsbedrijven hadden particulieren (en bedrijven) met hun fotovoltaïsche panelen kunnen worden! Ze worden nu gezien als profiteurs op kap van de belastingbetaler.

Verder wil hij de horecasector (na de grote cadeau van de btw-verlaging, die ze uiteraard in hun prijzen hebben verrekend) een cadeau doen door de 'loonlasten' te verlagen met een forfaitaire belasting en wil men ons wijsmaken dat hiermee het zwartwerk effectief zal verminderen en er meer tewerkstelling kan komen... Voor mij is het alleszins duidelijk dat Vande Lanotte zich in de kijker wil werken om electorale redenen, want andere redenen voor zijn onsamenhangende en tegenstrijdige opvattingen zie ik niet.

J.V., Rijkevorsel

Dewinter-De Wever

Denkt Filip Dewinter nu werkelijk dat Bart De Wever een coalitie zal sluiten met het Vlaams Belang enkel en alleen omdat hij zich terugtrekt als kandidaat-burgemeester van Antwerpen? Ook al mocht dit enkel voor de gemeenteraadsverkiezingen van Antwerpen zijn, het is toch te onwaarschijnlijk dat De Wever het cordon sanitaire zal doorbreken. De gevolgen zouden gigantisch zijn. N-VA zou hiermee niet alleen de bruggen met de drie klassieke partijen opblazen. Daarnaast zou de partij geassocieerd worden met de standpunten van het VB. En die standpunten zijn een stuk extremer dan die van de grootste partij van Vlaanderen. Kortom: het lijkt waanzin dat een strateeg als De Wever dit risico zal nemen.

M.Dhont, Damme

Intentieproces

Geachte heer Camps, ik lees regelmatig uw column op de voorpagina en kan die doorgaans zeer smaken. Maandag had u het over "Een wereld van intentieprocessen." Wat is in 's hemelsnaam een intentieproces? Het is een monsterlijk non-woord, ik heb er altijd moeite mee. Kunt u, eloquent als u bent, daar niet iets beters voor vinden?

Suzanne Hana, Schaarbeek

Franse verkiezingen puur genot voor Franstalige Belgen

Volgens Béatrice Delvaux houdt het Elysée de Franstalige media duidelijk in hun greep (DM 24/4). Het zijn vooral de Franstaligen die niet snappen waarom het de Vlamingen allemaal maar bitter weinig interesseert, en dat is vooral omdat Parijs al lange tijd niet meer het middelpunt van de wereld is. En dan schrikken ze zich natuurlijk een bult als Vlaanderen niet meer wil meedraaien met die Franse carrousel, en liever zijn eigen gangetje wenst te gaan.

De Angelsaksische invloed heeft ervoor gezorgd dat de kaarten zijn herschikt, Franse verkiezingen zijn dan ook eerder boring dan sexy.

Michael Diercks, via de website

Belgische toestanden?

Met belangstelling las ik de column 'Belgische toestanden?' van Bert Wagendorp (DM 24/4). Ondanks de overeenkomsten verschillen België en Nederland toch van elkaar. Hier trekken ze de stekker eruit. Onze noorderburen steken de boel in de fik. Toch een andere beeldspraak.

Georges Grootjans, via de website

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234