Dinsdag 22/09/2020

Lezersbrieven

Swastika

Uw artikel Gemetselde 'swastika' verdwijnt (DM 3/5) vermeldt dat niemand weet waarom het symbool daar in het Gentse gebouw staat. In het eerste jaar van mijn lerarenopleiding nam de toenmalige lector geschiedenis zijn studenten mee op stap. De gidsbeurt bracht ons bij het 'Sarmacomplex'. De man vertelde ons hoe de architect nog verdoken nazisympathieën koesterde en dat verwerkte in het gebouw. De lector wees ons op de arend en op de daaronder gemetselde swastika. Hij vertelde het ons gniffelend. Wij waren verbaasd, niet echt geschokt. Burgemeester Termont geeft vandaag aan dat het wellicht om een stadslegende gaat. Toen ik destijds met het verhaal kwam, wees een (inmiddels overleden) socialistisch schepen van Dendermonde me erop dat het zeker geen unicum was en is. In mijn eigen thuisstad Dendermonde kan je dus iets gelijkaardigs aanschouwen in de dekenale kerk. De kerk bezit meer dan een ophefmakende preekstoel. (De meer dan 300 jaar oude preekstoel veroorzaakte in 2008 een rel in Turkije. De preekstoel beeldt de overwinning van het christendom op de islam uit en toont ons een engel die een moslim (Mohammed?) vertrappelt.) In het hoogkoor zie je een glasraam uit de jaren 1930 waarin een van de figuren verdacht veel op Hitler lijkt. De figuur beeldt overigens een telg uit van de Joodse (o ironie) boom van Jesse, met bles en Chaplinsnor. Het tijdperk waarin het glasraam werd geplaatst doet kwaad opzet vermoeden. Maar is het werkelijk zo? Moeten we nu, zoals in Gent, omwille van een vermoeden het raam uit die kerk halen? Ik ben alleszins niet bang van een legende...

Harry De Paepe, leraar geschiedenis, Berlare

Jeugd

'Jeugd voelt zich dik, lelijk en schoolmoe', las ik in de krant. Is dit dan zo'n verrassing? Was er echt een studie nodig die bevestigde wat de meesten onder ons al lang in gedachten hadden? Deze gedachten hielden we voor onszelf, omdat we de werkelijk niet onder ogen wilden zien. "Mijn kind is perfect" hebben vele ouders in hun hoofd, maar moet dat dan zo zijn? Ouders zien hun kinderen als prinsen en prinsessen. Wat gebeurt er wanneer deze kinderen te weten komen dat ze toch niet zo mooi of intelligent zijn als sprookjesachtige figuren?

Wanneer kinderen geconfronteerd worden met de werkelijkheid lopen de meesten met hun hoofd tegen de muur. Ze moeten een eigen persoonlijkheid proberen te ontwikkelen. Maar in deze fase worden ze beïnvloed door media, vriendjes en hun familie. Ze moeten altijd maar beter proberen te doen dan hun ouders en grootouders. Op school wordt de lat ook steeds hoger gelegd. Op intellectueel en op sociaal vlak.

Om onze kinderen een mooie toekomst te geven, moeten we ophouden met hen te pushen tot het uiterste. ASO is toch niet superieur ten opzichte van TSO en BSO en de universiteit is toch niet altijd beter dan de hogeschool. Laat onze kinderen hun eigen keuzes maken en steun ze in deze beslissingen. De enige taak die ons als ouders rest, is hen ondersteunen en hen informatie geven over wat het leven allemaal te bieden heeft.

Almira Dewit, Vilvoorde GGO-droom

Net zoals niemand het monopolie op duurzame landbouw bezit, bezit Geert De Jaeger noch zijn Vlaams Instituut Biotechnologie het monopolie op zuivere wetenschap. Hij verwijt mij "eenzijdige retoriek over de impact van GGO's op het milieu". Hij heeft wellicht wat last van spiegelen?

Ik begrijp dat het vervelend is dat ik wijs op de realiteit dat het vaak dezelfde multinationals zijn die miljarden verdienen met gepatenteerd ggo-zaaigoed, pesticiden, herbiciden en kunstmest. De verkoop van pesticiden alleen al was in 2010 goed voor 38 miljard dollar. Dat betekent politieke en economische macht. Op dit moment bevind ik mij op inspectie bij de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA in Parma, waar men oa. advies geeft over toelating van ggo's en waar men na veel politieke druk begint toe te geven dat de infiltratie van de industriële lobby tot in de raad van bestuur, onwenselijk is. De Jaeger wijst op de stijging van het inkomen van miljoenen kleine katoenboeren in India en China. Als goed wetenschapper weet hij dat cijfers en statistieken de overtreffende trap van de leugen zijn. Ik daag hem uit de net verschenen documentaire Bitter Seeds te bekijken. Door het gebruik van dure gg-zaden, pesticiden en kunstmest zijn miljoenen Indiase boeren zozeer in de schulden geduwd, dat velen al na één mislukte oogst in een uitzichtloze situatie van middeleeuwse horigheid belanden en ten einde raad zelfmoord plegen: gemiddeld één Indiase boer per dertig minuten! Eigen keuze van de boer?

Ik ben eenzijdig? Ik hoop dat het VIB tenminste de moeite nam om mijn boek te lezen, waarin ook een biotechnoloog aan het woord komt, net als de debatsite ggo-debat.be, waar ik ook voorstanders van ggo's ruimte bied. Dat heb ik het VIB, ondanks tientallen miljoenen belastinggeld, nog niet zien doen.

Bart Staes, groene fractie Europees parlement

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234