Dinsdag 11/05/2021

Lezersbrieven

Troonsopvolging

Alsof een geslaagde 21 juli enig verschil maakt? Voor mij telt alleen dat de overheid beter draait voor minder geld. We hebben geld genoeg voor duizenden politici op allerlei niveaus maar nooit genoeg voor onderwijs, justitie, volksgezondheid enz enz... Dat de traditionele drie werk maken van goed bestuur en de Vlaams-nationalisten zullen geen boodschap meer hebben. Geen feel good-show maar een do good-beleid!

Bernard Mathieu, via de website

Troonsopvolging (2)

Ik zag veel meer driekleuren uit de ramen hangen dan leeuwenvlaggen op 11 juli. Dat zegt genoeg.

Peter Verelst, via de website

Troonsopvolging (3)

Het koningshuis houdt het land samen, zo lees en hoor ik. Het tegendeel zag ik. Niet dat ik voor een steekproef een marathon liep door de straten van mijn stad . Daar voor was het te heet. Maar ik fietste toch langs tien lange straten en zag welgeteld twee Belgische vlaggen, waarbij één bij de buren die uit Brussel komen. Als je dat extrapoleert naar heel Vlaanderen geeft dat een erg mager applaus. Dat was in Wallonië anders, volgens de beelden op RTBF.

Blijkbaar denken beide landsgedeelten altijd anders over de monarchie. Bij de discussie rond Leopold III was de situatie omgekeerd. Toen vielen de Vlamingen en masse voor de koekendozenromantiek van de arme koning-weduwnaar die uit arren moede was getrouwd, daarbij als een rasechte Coburger de wetten van het land negerend.

Aan de belangstelling te meten is er één ding zeker: als België nu splitst gaan Filip en Mathilde mee naar het zuiden, zonder zoen van het noorden.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Troonsopvolging (4)

Het parcours van de aftredende koning was quasi perfect. De vraag luidt dan wat moet er veranderd worden? De dotaties? Ik persoonlijk was erg tevreden met de dominante aanwezigheid van de koning bij de turbulente regeringscrisis voor het aantreden van de huidige federale regering. Hij gaf vertrouwen in bange dagen, hij zou die klus wel klaren, waardoor het leek dat België geen regering meer nodig had om het goed te hebben.

Ik zou dan ook de media willen vragen toch toleranter te willen zijn in de beoordeling van het vorstenhuis. Of is het een nahollen van de N-VA die de negatieve noot ventileerde op deze mooie dag.

Boudewijn sleepte te veel verleden achter zich aan. Albert II was een overgangsfiguur. De zevende (grote symbolische waarde) koning moet een nieuw elan vinden die dit symboolhuis renoveert als instelling en het land stabiliseert.

Rene Van de Weye, via de website

Troonsopvolging (5)

Glamour en glitter: ik zou zijn job niet willen. Het niveau van sommige reacties bij diverse krantenartikelen was ondermaats. Hij kan voor sommigen niet goed doen. En dat wordt duidelijk gemaakt op zo'n wijze dat ik beschaamd ben Vlaming te zijn. Filip en Mathilde hebben het gisteren goed gedaan. Ik hou mijn hart vast voor 2014.

Elena Delodder, via de website

Troonsopvolging (6)

Ik heb het niet met aristocratie. Maar die verhalen van met zichzelf bezig te zijn, dat vind ik niet terecht. In deze tijden waar zowat iedereen in het Westen alleen met zichzelf bezig is? Laat ons ook eens positief kijken: de ceremonie heeft niet veel gekost. Vergelijk eens met Nederland. Dus met die kosten heeft het Belgische vorstenhuis wel degelijk rekening gehouden in deze barre tijden.

Katrien Foucart, via de website

Troonsopvolging (7)

De pr-machine van de separatistische partijen via briefschrijfgroepen - of zijn het scheldschrijfgroepen - in de media draait op volle toeren. De club die alle middelen boven haalt om aan de macht te komen is volop aan het investeren in de volgende verkiezingen. Wie nog in de val trapt van dit marketingcircus is kinderlijk naïef.

Paul Van de Putte, via de website

Sleet op de Chinese groeimachine

Volgens Paul De Grauwe zal de groei van de Chinese economie verminderen tot 5 procent per jaar (DM 22/7). Onze Chinese vrienden blijken dezelfde fouten als het Westen te willen maken, maar dan op Chinese schaal. Schaduwbanken die geld te grabbel gooien. Dat gaat niet blijven goed gaan. Ik ben vooral geamuseerd door het refrein van de hoge loonlasten. De werkende man verdient te veel. Tegelijkertijd wordt die werkende man gevraagd om meer te consumeren. Ergens is iemand het verband oorzaak-gevolg kwijt. Als je geen centen hebt zul je ook minder consumeren. Blijkbaar dringt dat moeilijk door.

Eugeen De Vijlder, via de website

Sleet op de Chinese groeimachine (2)

Wat op de kap van de werknemer wordt bespaard moet wel ergens als een boemerang terugkeren. Wie consumeert? De middenklasse. Knijp die dood met besparingen en je schiet als economie in je eigen voet. Dit is een les die veel bedrijfsleiders en economen blijkbaar vergeten: je afzetmarkt moet aanwezig zijn. Valt die weg zit je met overproductie. En ja, exportland China voelt dit dan ook

Frederik Michiels, via de website

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234