Woensdag 12/08/2020

Lezersbrieven

Van A naar B

Beste mijnheer Bwatu, oprecht bedankt voor uw treurige getuigenis (DM 18/4). De titel van je bijdrage, 'In A heerst een epidemie van racisme', is dubbelzinnig: de A slaat niet enkel op Antwerpen. Ik vraag dan ook aan iedereen om zijn eigen verhaal te brengen. Enkel verhalen maken dat we mensen leren kennen. Laat ons dat wij-zijdenken verlaten voor er bommen ontploffen.

Steven Lambrecht, via de website

Van A naar B (2)

Ik vind brieven uit A of Brussel vaak nogal eenzijdig geschreven. Ik ben zelf Vlaams met Afrikaanse vader en woon in Sint-Joost. Verhuizen naar Brussel lost het probleem van racisme niet op, integendeel: racisme wordt er gebruikt door mensen van alle nationaliteiten. Je moet ertegen vechten, niet ervoor verhuizen.

Iffy Tillieu, via de website

Van A naar B (3)

Het ligt niet aan de stad, maar aan discriminerende personen. En zij verpesten het voor de omgeving. Dit probleem komt overal voor: Brussel, Gent, Antwerpen. Als Nederlander in Antwerpen word ik door sommige Vlamingen wel eens gediscrimineerd. Net zo vervelend.

Judith Brock, via de website

Van A naar B (4)

Natuurlijk zijn mensen racistisch. Het is er gedurende tienduizenden jaren ingebakken. Misschien kunnen we dat overwinnen, maar niet zoals we nu bezig zijn. De haast waarmee onze progressieve jochies die veranderingen willen realiseren is zeer contraproductief. Zoiets gaat langzaam, of helemaal niet. Bovendien betekent iedere provocatie, of die nu door ongeduld of door (ook racistische) arrogantie wordt veroorzaakt, weer een stap achteruit.

Gerard De Beuckelaer, via de website

Van A naar B (5)

Brussel is geen paradijs op aarde, laat dat duidelijk zijn. Maar het is hier niet slecht leven. Racisme is hier zeker geen bon ton. Alleen van de op stervens na dode bevolkingsgroep van bejaarde, echte Brusseleirs zul je af en toe nog wat racistische praat horen. Voor de rest: vanaf dag één dat je je hier vestigt, ben je Brusselaar. Punt uit. Als wij ons hier aan een gelaatskleur zouden moeten ergeren, dan zou je van 's morgens tot 's avonds niets anders te doen hebben.

Peter Bultijnck, Brussel

Van A naar B (6)

Wij kunnen racisme begrenzen en kanaliseren, maar we zullen het nooit volledig kunnen laten verdwijnen. Waarom niet: omdat het een fundamentele menselijke eigenschap is, aanwezig in ieder van ons. Dat zullen jullie wel niet graag horen, maar je kunt de werkelijkheid alleen maar veranderen als je ze eerst accepteert.

Paul Stoffels, via de website

Van A naar B (7)

Racisme of etnocentrisme zijn van alle tijden. Hoewel ik ook geen directe voorstander ben van het N-VA-programma, vind ik toch dat men hier op de verkeerde schiet. Het negatieve beeld dat velen in Antwerpen hebben van andere huidskleuren of andere culturen is voor een groot deel te wijten aan de jarenlange haatcampagnes van het VB. En laat het nu juist deze partij zijn die heel veel stemmen verloren heeft. Misschien toch een positieve noot?

Ronny Felix, via de website

Van A naar B (8)

Ik vrees dat de situatie niet enkel in Antwerpen zo is, maar wat je schrijft is onmiskenbaar waar en zeer goed verwoord. Bedankt.

Annelies Verbeke, via de website

Van A naar B (9)

Ongeacht het feit dat er problemen zijn in deze stad met grote groepen mensen, kan ik als rasechte Belg/Antwerpenaar (met het juiste kleurtje) niet anders dan beamen dat, wanneer ik af en toe terugkom vanuit het buitenland waar ik al lang woon, de houding van vele mensen in Antwerpen beangstigend wordt. Zelfs tegenover mij, want ik ben tenslotte niet meer "van hier" en dus verdacht. Triest!

Stefan Blommaert, via de website

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234