Lezersbrieven
Brugpensioen (1)
Geachte politici, vakbondsafgevaardigden, Forddirectie en andere betrokkenen, brugpensioen is al jaren een bekende oplossing om grote herstructureringen of sluitingen in een bedrijf op te vangen. Deze crisismaatregel heeft al enkele malen een oplossing geboden maar is niet zaligmakend. Een jongere die vandaag op de arbeidsmarkt terechtkomt, zal minstens tot 65 jaar moeten werken en zal daarna waarschijnlijk zelfs niet meer van het pensioensysteem kunnen genieten zoals dat nu bestaat. Hoe kunt u dan, deze zaken in acht genomen, een regeling uitdokteren waardoor mensen vandaag vijftien jaar minder moeten werken dan alle volgende werknemers? Waar is de gelijkheid tussen generaties en tussen economische groepen als men deze eenduidige onverantwoorde maatregel gebruikt?
Pieter Nauwelaers,18 jaar
Brugpensioen (2)
Het is begrijpelijk dat de emoties hoog oplaaien bij de sluiting van Ford Genk. Duizenden mensen die van de ene dag op de andere op straat staan, dat is niet niks. Is dat echter voldoende reden om naar een brugpensioen vanaf vijftig jaar terug te grijpen? Zelfs al ben ik socialist in hart en nieren, toch vind ik dit een brug te ver (pun intended). In moeilijke economische tijden waarin heel wat mensen moeten inleveren lijkt het me niet verantwoord deze uitzonderlijke regeling te treffen. Bovendien zou dat onrechtvaardig zijn tegenover mensen die hun werk verliezen na januari volgend jaar. Want vanaf dan is de minimumleeftijd voor het brugpensioen 55, dat is maar liefst 5 jaar meer!
Wellicht wordt er nog een outplacementregeling uit de brand gesleept én er wordt een ontslagpremie uitgereikt die kan oplopen tot 77.000 euro. Ik denk dat we alles in perspectief moeten zien in tijden van crisis. Volgende maand worden bijvoorbeeld de uitkeringen verlaagd van duizenden werklozen, van wie er heel wat nu al onder de armoedegrens leven.
Me dunkt dat de media en de politiek hier geen volle week traantjes voor gaan laten.
Francis Wildemeersch, Gent
Brugpensioen (3)
De klap die de mensen van Ford in Limburg krijgen is zwaar, niet alleen voor hen persoonlijk maar voor een hele provincie. Zoek maar eens werk voor 10.000 mensen. Naast de economische initiatieven die op gang moeten komen mag de sociale begeleiding en de psychologische ondersteuning niet ontbreken. In dat kader voel ik meer voor een 'activerend' brugpensioen vanaf 50, dan deze zwaar getroffen mensen een stempel van 'werkloze'te geven. Ik denk dat ze genoeg bewezen hebben door 30 jaar aan de lopende band te staan, in ploegen te werken en flexibel te zijn.
Het is aan de overheid om in te vullen hoe 'activerend' dit brugpensioen kan zijn (VDAB, Outplacement, herscholing en opleiding), maar het is sociaal veel breder geaccepteerd, en ook voor de persoonlijke verwerking, om te spreken over 'ik ben bruggepensioneerde' en niet 'ik ben werkloze'. Wat we zeker moeten vermijden is dat de politici nu gaan bekvechten over hoe men deze mensen gaat noemen terwijl ze meer dan ooit bezig moeten zijn welke initiatieven alle betrokkenen kunnen nemen om ze concreet te helpen.
Dirk Ons, Wilrijk
Forddebacle
Wat de Forddirectie uithaalde met zijn werknemers is niet te beschrijven en getuigt van een totaal gebrek aan respect voor zijn werknemers.
Sociale drama's spelen zich bij Ford Genk af maar net zo goed bij de met ontslag bedreigde werknemers van de toeleveranciers. Of al die andere bedrijven (Coca Cola, Duferco, NLMK...) in andere sectoren waar mensen hun werk verliezen om welke redenen ook, daar spelen zich even grote sociale en menselijke drama's af. Maar krijgen die mensen, naast enkele woorden of een fotootje in de regionale katern, evenveel media-aandacht? Wordt er voor die mensen door de regering van alles uit de kast gehaald? Wordt er voor hen een taskforce opgericht? Mogen zij, alvorens de deur voorgoed achter zich dicht te trekken, nog eens langs de kassa passeren om 77.000 euro op te halen?
Laat ons alstublieft alles een beetje fatsoenlijk houden.
Wouter De Laender, via e-mail