Woensdag 29/01/2020

LEZERSBRIEVEN

Een storm op een zomerdag

Een gewone zomerdag in juli. Dan denk je aan vakantie, met wat geluk wat zon en een ijsje. Zomers waarin je jezelf als kind, als jonge volwassene kan verliezen in dromen en grootse plannen over wat er nog zal komen. In Noorwegen sloeg dat klimaat plots om, als een storm op een mooie zomerdag.

"Wat een paradijs voor mijn jeugd was, is een hel geworden." Zo verwoorde de Noorse premier het na het drama op het eiland Utoya. Een man opende het vuur op een zomerkamp en vermoorde in een klap ook de onschuld van alle jonge mensen daar.

De slachtoffers zijn vooral leden van de jongerenorganisatie van de sociaaldemocratische partij 'Arbeiderpartiet'. Een zusterorganisatie van Animo (de jongerenafdeling van sp.a) en bezig met dezelfde bekommernissen.

De slachtoffers zijn in de eerste plaats jonge mensen met een politiek engagement die hun kostbare zomerdagen spenderen aan debat en studie. Omdat ze er rotsvast van overtuigd zijn dat ze iets kunnen bijdragen aan de maatschappij en de toekomst van hun land, Noorwegen. Later, als het hun beurt zal zijn. Dat veelbelovende later is nu aan flarden geschoten.

Het enige wat ik nu, als sociaaldemocraat, kan verwoorden is de verbijstering en de grote verslagenheid over de zinloze aanslag op weerloze jonge mensen. Vanwaar toch die haat tegen deze onschuldige mensen? Omdat ze geëngageerde jongeren waren met een eigen ideaal?

Inga Verhaert, sp.a-gedeputeerde

provincie Antwerpen

Noorse moordenaar: een copycat?

In het Indonesisch wordt het woord 'mataglap' gebruikt voor iemand die plotseling zijn verstand verliest en in het wilde weg begint te vernielen en te moorden. Is deze term van toepassing op de Noorse massamoordenaar? Ik denk het niet want zijn aanslagen lijken bijzonder goed voorbereid. Daarom is het zoeken naar zijn motieven. Op zijn website presenteert hij zich als politiek rechts en extreem christelijk. Hij is een tegenstander van de multiculturele samenleving en dit is al een eerste aanwijzing. Want zijn doelwitten representeren dit samenlevingsmodel.

Er is echter nog iets anders wat mij al jaren verontrust. De man geeft ook te kennen dat hij houdt van gewelddadige computerspelletjes zodat we de vraag moeten stellen of hij soms een copycat is die de fictie eens in de realiteit wou beleven.

Je moet bij herhaling vaststellen dat daders van moorddadige raids - bij ons Hans van Temsche en in de VS de campusmoordenaars - fanatieke liefhebbers waren van dit vermaak.

Ik stel dan ook de vraag of dit amusement niet aan banden moet worden gelegd. Ik sta huiverig tegenover het invoeren van censuur, maar om zichzelf te beschermen kan de samenleving niet anders dan bepaalde uitingen van agressie verbieden. Naar mijn mening hoort het gratuite, plezante geweld daarbij: het risico dat labiele geesten er een voorbeeld aan nemen, lijkt me veel te groot.

Staf De Wilde, De Haan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234