Dinsdag 19/01/2021

Lezersbrieven

IJzerbedevaarten

Marnix Beyen (DM 3/5) beweert dat Aimé Fievez, de Waalse soldaat die samen met de gebroeders Van Raemdonck begraven ligt in de crypte van de eerste IJzertoren, nooit enige aandacht heeft gekregen in Diksmuide, terwijl hij tijdens een IJzerbedevaart eind jaren 60 in aanwezigheid van zijn familie uitdrukkelijk gehuldigd/herdacht werd en zijn naam als eerste prijkt op de Muur van Herinnering die er vorig jaar is ingehuldigd (en op termijn de namen zal bevatten van àlle Belgische soldaten die sneuvelden tijdens de Groote Oorlog).

Met één enkel citaat van één enkele spreker tijdens één enkele bedevaart probeert de heer Beyen ons daarnaast een "anachronistische lezing" van de oorspronkelijke bedevaartsgedachte in de schoenen te schuiven (inclusief een verdonkeremaning van "het radicale en anti-Belgische Vlaams-nationalisme dat van meet af aan de basis vormde voor de IJzerbedevaarten" en van het "fundamenteel katholieke en traditionalistische karakter van de eerste bedevaarten").

Als historicus zou hij nochtans moeten weten dat men met een citaat geen stelling kan onderbouwen, omdat men dan evengoed met een ander citaat deze hele onderbouw kan wegvegen . "Wat hebben wij er aan dat in België het kanon tweetalig wordt. Een Vlaams etiket van het wapenbedrijf is niet de bedoeling van onze strijd", een citaat van Filip De Pillecijn uit 1924 bijvoorbeeld. Of dit citaat van Hendrik Borginon uit 1926: "De kazerne, 't leger verafschuwde gij niet in de eerste plaats als oorden waar Vlamingen vernederd en verdrukt werden maar vooral als scholen van broedermoord".

De heer Beyen erkent overigens zelf dat alles wat hij ons/onze voorgangers verwijt "geen ontkenning (hoeft) in te houden van de pacifistische ideeën die leefden in de vroege IJzerbedevaartbeweging, of van het feit dat deze beweging deel uitmaakte van een bredere democratiseringsgolf".

Niettemin doet hij onze zgn. "radicale make-over" af als "een al te doorzichtige poging tot aggiornamento" die geen applaus verdient en beschuldigt hij ons van een poging tot "nationalistische recuperatie" van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Of hebben we de laatste alinea van zijn opstel verkeerd begrepen en dacht hij bij die "nationalistische recuperatie" niet aan ons maar aan bepaalde staats-nationalistische en /of militaristische herdenkingen waarbij de "Nooit meer Oorlog" - gedachte heel wat minder centraal staat dan bij ons, om het eufemistisch uit te drukken

Paul De Belder, voorzitter IJzerbedevaartcomité

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234