Zondag 16/01/2022

Lezersbrieven

Paus

Het is de taak van de media om in het verleden van Jorge Mario Bergoglio, sedert 13 maart 2013 ook bekend als paus Franciscus I, te gaan spitten en er desnoods onfrisse vondsten te doen. Zo blijkt dat de man tijdens het Videla-regime tot de 'omstaanders' behoorde - niet tot de daders noch tot de slachtoffers - maar tot de stille omstaanders. Maakt hem dat ook tot een medeplichtige?

Mensen kunnen veranderen. Dramatisch zelfs. Daarbij denk ik aan Oscar Arnulfo Romero, prelaat van El Salvador. Toen hij tot aartsbisschop werd gepromoveerd, wreef de junta aldaar zich in de handen. Romero? Een boekenwurm die voor het status-quo zal gaan! Dat heeft toch even anders uitgepakt. Op 24 maart 1980 werd Romero door doodseskaders achter zijn altaar vermoord. Of hoe een mens, zelfs op latere leeftijd, nog moedige keuzes kan maken en in woord en daad partij kan kiezen voor de verdrukten, tégen de macht.

Het verleden sleept een mens zijn leven lang met zich mee. Maar moet je iemand niet ook beoordelen op zijn actuele waarde en op zijn plannen voor de toekomst? In dat opzicht is Bergoglio's keuze voor 'Franciscus' inderdaad veelbelovend. En nu hopen dat hij radicale keuzes durft maken. De rijkdommen van de kerk te koop stellen bijvoorbeeld. Of Oscar Romero tot heilige verheffen en hem zo in ere herstellen.

Rik Lefevere, Geluwe

Jeugdpsychiatrie

Ik ben een gepensioneerd leraar. Vijftien jaar geleden hadden we op school een vrijwel onhandelbare leerling die echt problemen had om op ordentelijke wijze de lessen te volgen. (Voorzichtig uitgedrukt) Uiteindelijk belandde hij elke les in de studiezaal, want het bleek dus dat deze jongen psychiatrische hulp nodig had. Het heeft verscheidene maanden geduurd vooraleer hij kon worden opgenomen. De redenen staan in uw interessant artikel ('Toestand in jeugdpsychiatrie blijft schrijnend', DM 15/3). Nu zijn we zovele jaren later. Ik ben ervan overtuigd dat er vele jongeren gestudeerd hebben om in die sector te kunnen werken maar vrees dat er velen in de werkloosheid belanden. En dus niet aan de bak komen. Het wordt tijd dat men deze werkgelegenheid (zoals voor vele andere betrekkingen) en vooral het systeem onder de loep neemt, zodat deze mensen aan het werk kunnen. Is dat dan zo moeilijk of is het weeral een vorm van incompetentie die in ons land op vele vlakken welig tiert?

Guy Mampaey, Borsbeek

Zaak-De Gelder

Zeggen dat een gezin schuld heeft aan de schizofrenie van een gezinslid is hetzelfde als zeggen dat een familie schuld heeft aan het kankergezwel, of aan de diabetes, of aan de astma van een gezinslid. Onzinnig, is het niet?

Inderdaad. Gezinnen met een psychisch ziek gezinslid hebben de bijkomende 'pech' dat hun gezinslid geen maatschappelijk aanvaardbare aandoening ontwikkelt zoals diabetes of astma of kanker maar een door de samenleving gestigmatiseerde aandoening zoals depressie, of schizofrenie, of een persoonlijkheidsstoornis.

De ouders, broer en zus, grootouders en familie van Kim De Gelder hebben geen enkele schuld aan de aandoening van Kim De Gelder. Ze hebben geen enkele schuld aan de aandoening, maar zullen zich voor de rest van hun leven schuldig voelen. We moeten met zijn allen dringend ophouden om gezinnen met een psychisch ziek gezinslid nog langer te stigmatiseren en uit te sluiten. Zij voelen zich door iedereen in de steek gelaten, en zijn ontdaan door de publieke reacties op het eerlijke getuigenis van de familieleden van Kim De Gelder. Gezinnen voelen het onbegrip nog toenemen.

Het maakt de zaken bovendien alleen maar erger: mensen durven niet meer praten over de psychische problemen die zich in hun gezin voordoen, of men begint te panikeren bij het minste bizar gedrag dat zich voordoet, mensen durven geen hulp zoeken terwijl die er wel is.

Gezinnen met een psychisch ziek gezinslid verdienen maatschappelijke erkenning, hebben recht op hulp en steun en hebben recht op begrip. Van elk van ons.

Mieke Craeymeersch, namens Similes vzw, familievereniging geestelijke gezondheid

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234