Dinsdag 26/10/2021

Lezersbrieven

Wapens voor Libië

Nu blijkt dat er in Libië talrijke executies van politieke tegenstanders werden uitgevoerd met FN-wapens moeten wij ons vragen stellen over de politieke en morele verantwoordelijkheid van de ministers die hiervoor de vergunningen gaven (DM 5/11). Rudy Demotte (PS) verklaarde indertijd dat hij hiervoor een vergunning gaf omdat die wapens volgens het eindcertificaat gebruikt zouden worden voor 'humanitaire' doeleinden. Wat een hypocrisie. Wapens leveren aan een dictator om humanitaire doeleinden! We zien nu wat dit eindcertificaat heeft betekend. Het einde van mensenlevens door moord op politieke tegenstanders.

Maar er is meer, het Waals gewest, dat de vergunning voor de wapenleveringen moet toekennen, is tezelfdertijd mede-eigenaar van de FN-fabrieken. In dergelijke materie zijn ze dus zowel rechter als partij, wat eigenlijk niet kan. Wie roept hen hier ter verantwoording?

Maar ook de regering die de toestemming gaf voor de interventie in Libië gaat niet vrijuit. Eerst leveren ze wapens aan een dictator, en dan komen ze opnieuw met wapens om die dictator te verdrijven. Opnieuw, wat een hypocrisie. Zoals in alle oorlogen komt de wapenindustrie (hier het Waals gewest) als enige overwinnaar uit de strijd. Zal iemand zich hiervoor moeten verantwoorden in het Internationaal Strafhof? Wat denk je?

Piet Wittevrongel, Blankenberge

G1000

Als Gentse christendemocratische studenten onderschrijven we de analyse van de G1000-burgertop. Toch horen er kritische bedenkingen bij deze top. In de eerste plaats heeft dit initiatief vooral een symbolisch karakter. Duizend burgers krijgen vrijdag dan wel de kans om in debat te treden met elkaar, politieke knopen door te hakken en politieke oplossingen te formuleren; de heersende politieke elite is hier geenszins door gebonden. Ook na 11 november zullen partijpolitieke belangen de bovenhand halen op de beslissingen die vrijdag door 'het volk' worden aangereikt. De G1000-burgertop is daarom geen oplossing voor het gebrek aan betrokkenheid van de samenleving bij het politieke gebeuren.

Ten tweede vraagt de G1000 in zijn huidige vorm ook (te) veel politieke expertise van de burgers. Wanneer we kijken naar de vragen die vrijdag zullen worden behandeld, kunnen we niet anders dan concluderen dat een aantal (zwakkere) bevolkingsgroepen uit de boot vallen.

Ten derde bezit geen van de 1.000 aanwezigen de maatschappelijke draagkracht om beslissingen te nemen in naam van 'het volk'. Ze werden per lot uitgekozen en zullen bovenal hun eigen belangen/ideeën verdedigen.

Kortom: het belang van de G1000 is vooral symbolisch: het aankaarten van het democratische deficiet in ons politiek stelsel. De oplossing die men naar voren schuift, het organiseren van een dergelijke burgertop, is onvoldoende. Daarom pleiten wij, in aanvulling van deze burgertop, voor een participatieve democratie.

In concreto stellen we een kiesstelsel voor waarbij het de kiezer is die per belangrijk maatschappelijk thema de lijnen uittekent waarbinnen de politici moeten kleuren. Een controlerend orgaan, laten we dit een democratisch hof noemen, kan daarna alle beleidsbeslissingen toetsen aan de algemene beleidslijnen uitgetekend door de kiezer.

Jochen Devlieghere

Voorzitter CDS Gent 2011-2012

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234